Σεισμογραφική έρευνα από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, εγκατέστησε στο σχολείο, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα School Network Alerts Citizens, σεισμογράφο τύπου Raspberry Shake.
ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΠΩΝ (2)

Σχολικό σεισμογράφο τύπου Raspberry Shake, εγκατέστησαν στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών το οποίο συμμετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα School Network Alerts Citizens (SNAC), ο Γεωφυσικός, Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος SNAC, Γεράσιμος Χουλιάρας, και ο Φυσικός, υπεύθυνος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής (Αθήνα), και βασικός συνεργάτης της Ελλάδος για το πρόγραμμα SNAC, Σοφοκλής Σωτηρίου. 

Ο σεισμογράφος, με άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα συνδέεται σε ένα σχολικό δίκτυο σεισμογράφων κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το δίκτυο έχει σεισμογράφους τύπου TC1 και τύπου Raspberry Shake. Ο τύπος Raspberry Shake μπορεί να καταγράφει καλύτερα την κίνηση του εδάφους εξ αιτίας των κυμάτων υψηλής συχνότητας που παράγονται από σεισμό που σημειώθηκε πιο κοντά, καθώς και κύματα όγκου που παράγονται από μακρινούς ισχυρούς σεισμούς.

Στο δίκτυο, μέσω του ΝΟΑ (Γεωφυσικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), συμμετέχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 40 σχολεία, πανεπιστήμια και κολέγια. Είναι ήδη σε λειτουργία σεισμογράφοι στις εξής χώρες: Ελλάδα (26), Τουρκία (7), Κύπρο (6), Ιταλία (2), Αζόρες (1), Ισραήλ (1) και Βουλγαρία (1).

Σεισμογραφική έρευνα από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο ΣαπώνΟι σεισμογράφοι είναι συνδεδεμένοι σε 24ωρη βάση με το ΝΟΑ και παρέχουν κυματομορφές σεισμών.

Αφού ολοκληρώθηκε η διάρκειας δύο ωρών εγκατάσταση του σχολικού σεισμογράφου με την ακούραστη και παθιασμένη συνεργασία των κ.κ. Χουλιάρα, Χατζηαγαπίου Ανδρέα (καθηγητή πληροφορικής του σχολείου) και Κώστα Μπούκουρα (ΝΟΑ), πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των καθηγητών για το πρόγραμμα SNAC από τους προσκεκλημένους.

Σεισμογραφική έρευνα από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο ΣαπώνΣεισμογραφική έρευνα από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο ΣαπώνΑκολούθησε ομιλία από τον κ. Χουλιάρα με θέμα «Σεισμοί στην Ελλάδα» για τους 260 περίπου μαθητές του Γυμνασίου Σαπών καθώς και 30 περίπου μαθητών του Λυκείου Σαπών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Στην ομιλία παραβρέθηκαν οι:

  • Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών.
  • Μ. Μαυρίδης Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Αντιδήμαρχος Δήμου Μαρώνειας – Σαπών.
  • Π. Μαρουφίδης, πρόεδρος συμβουλίου κοινότητας Σαπών.
  • Κοσμίδου Μαριγούλα, Γεωλόγος, Δ/ντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ροδόπης.
  • Κουματζίδης Δημήτρης, Διευθυντής Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών.
  • Κοπασάκης Αντώνης (Φυσικός ΓΕΛ.ΔΕ Σαπών).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Χουλιάρα με την τοπική δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σεισμών και η σημασία της αντισεισμικής προστασίας ως δράση κοινωνικής αυτοδιοικητικής πολιτικής.

Σεισμογραφική έρευνα από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών“Τη στιγμή που η ελληνική Πολιτεία επανασχεδιάζει τα αναλυτικά προγράμματα των Φυσικών Επιστημών, θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι μια δράση που απαιτεί την προσοχή της”, σχολίασε ο κ. Χουλιάρας.

Η εκδήλωση και η συμμετοχή στο πρόγραμμα οργανώθηκε από τον καθηγητή του Γυμνασίου Σαπών, Φυσικό, Πρασόπουλο Δημήτριο, ο οποίος δήλωσε:  

“Από εδώ και πέρα αρχίζει η ενεργητική δουλειά για όσους επιθυμούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα SNAC με σκοπό την ενεργοποίηση των καθηγητών και του μαθητικού δυναμικού για υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία, καθώς και του συνόλου των πολιτών/τοπικών φορέων, για την ενημέρωση σε θέματα σεισμών και τα αποτελέσματά τους. Ευελπιστούμε να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι για ένα διαφορετικό σχολείο. Στα χέρια μας είναι η διατήρηση και ο εμπλουτισμός υψηλών προσδοκιών και στόχων, για την τοπική εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία. Θερμά ευχαριστούμε όλους τους προσκεκλημένους για την εμπιστοσύνη τους και το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας. Τους αποχαιρετήσαμε με την υπόσχεση να προσπαθήσουμε προς την καλύτερη δυνατή υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος και των συνεργασιών. Καλή αντάμωση, καλή συνεργασία!”.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, πολίτες και τοπικές αρχές, σχετικά με τις τρεις διαστάσεις/ενότητες του SNAC, δηλαδή:

α) τα ανοικτά σχολεία,

β) την υπευθυνότητα των πολιτών,

γ) τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη σεισμολογία χρησιμοποιώντας το δίκτυο σεισμομέτρων SNAC και τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτό.

Έχει σχεδιαστεί ως ένα συνολικό πλαίσιο, σε στάδια, που αποτελείται από τρία αντίστοιχα και συμπληρωματικά στοιχεία. Οι τρεις ξεχωριστές ενότητες και το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό προσφέρονται ως πρακτικοί οδηγοί αναφοράς τόσο για τους εταίρους όσο και για τους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγχειρίδια αυτοδιδασκαλίας ή για πρακτικά σεμινάρια κατάρτισης που θα οργανωθούν από τους εταίρους στην κάθε χώρα.

Βασικός στόχος του έργου: Τα σχολεία να επιδιώξουν να γίνουν ανοιχτοί κόμβοι καινοτομίας, εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης για την πολιτική προστασία και τη σεισμική δραστηριότητα για την τοπική τους κοινότητα και παραπέρα.

Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία: Είναι μια από τις έννοιες που κυριαρχούν στο πρόγραμμα Horizon 2020, αφού θεωρείται ένας τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης των κυριότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΥΕΚ περιλαμβάνει έξι διαστάσεις (δημόσια συμμετοχή, ισότητα των φύλων, διδασκαλία Φυσικών Επιστημών, δεοντολογία, ανοικτή πρόσβαση), και μπορεί να μεταφραστεί σε τρεις βασικές δεξιότητες: αναστοχασμός, επικοινωνία και συζήτηση.

Γνωστικά αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: τεχνολογία, μηχανολογία, μαθηματικά, θετικές επιστήμες.

Επιθυμητά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες: Μέσα από την ενσωμάτωση της ΥΕΚ (Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία) στην εκπαίδευση, οι μαθητές αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και επιστημονικό εγγραμματισμό, χαρακτηριστικά απαραίτητα για επαγγέλματα σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες. Επιπλέον, οι μαθητές να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ επιστήμης, καινοτομίας και κοινωνίας, η οποία είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την κοινωνία.

Σεισμογραφική έρευνα από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο ΣαπώνΣκοποί του προγράμματος: 

Α) να μετατρέψει τα συμμετέχοντα σχολεία σε κόμβους καινοτομίας και ενημέρωσης σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα και την πολιτική προστασία, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές.

Β) να προτείνει παιδαγωγικές πρακτικές βασισμένες σε μεθόδους που βασίζονται στην διερώτηση/διερεύνηση και στα σχέδια εργασιών και οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών.

Γ) να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές των σχολείων εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες οι μαθητές μαθαίνουν, εξασκούν και αξιοποιούν τα επιστημονικά μέσα και μεθόδους ενώ παράλληλα καλούνται να γνωστοποιούν τα αποτελέσματα των εργασιών τους με το ευρύ κοινό.

Δ) να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τους ρόλους, τις ευθύνες και τις στάσεις τους ως μελλοντικοί επιστήμονες, ερευνητές, μηχανικοί και κυρίως πολίτες.

Ε) να προωθήσει την επιστημονική και ψηφιακή παιδεία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών και γενικά των εκπαιδευομένων και να επισημάνει τις πτυχές της έννοιας της υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας, της υπεύθυνης υπηκοότητας, της πολιτικής προστασίας και ευθύνης, και της σημασίας της διακρατικής συνεργασίας.

ΣΤ) να δημιουργήσει ειδική βάση δεδομένων με ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον για τη συλλογή και παρουσίαση σεισμολογικών δεδομένων από το υπάρχον και το υπο-ανάπτυξη δίκτυο σχολικών σεισμομέτρων σε όλη την Ευρώπη.

Ζ) να χαρτογραφήσει τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα της συνολικής προσέγγισης και στρατηγικής του έργου, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, σε επίπεδο μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων.

Η) να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει όσους ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα και τις πρακτικές του έργου SNAC, μέσω ενός συνοπτικού οδηγού με “Συστάσεις για μελλοντική χρήση”.

Στο πρόγραμμα συνεργάζονται:

α) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών  wwwHYPERLINK “http://www.noa.gr/”.HYPERLINK “http://www.noa.gr/”noaHYPERLINK “http://www.noa.gr/”.HYPERLINK “http://www.noa.gr/”gr

β) Ελληνογερμανική Αγωγή wwwHYPERLINK “http://www.ea.gr/”.HYPERLINK “http://www.ea.gr/”eaHYPERLINK “http://www.ea.gr/”.HYPERLINK “http://www.ea.gr/”gr

γ) Πανεπιστήμιο Κύπρου wwwHYPERLINK “http://www.ucy.ac.cy/”.HYPERLINK “http://www.ucy.ac.cy/”ucyHYPERLINK “http://www.ucy.ac.cy/”.HYPERLINK “http://www.ucy.ac.cy/”acHYPERLINK “http://www.ucy.ac.cy/”.HYPERLINK “http://www.ucy.ac.cy/”cy

δ) Dokuz Eylul University, Σμύρνη, Τουρκία www.deu.edu.tr

ε) Fondazione Idis- Citta Della Scienza, Νάπολη Ιταλία www.cittadellascienza.it

 στ) National Research Network Association, Σόφια,Βουλγαρία www.nrn.bg

Δείτε εδώ το πλήρες δίκτυο: https://snac.gein.noa.gr/project-network/

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood