Δύο προγράμματα σίτισης και διατροφικής αξίας, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, υλοποιεί το υπουργείο παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, και με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»: Απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας, και υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινομένων σχολικής διαρροής. Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Τα προϊόντα είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Επιπρόσθετα προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς, κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος: Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους. Έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης (θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά). Στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά, και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά, και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα. Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα, και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά (έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).