Η φωτεινότερη και μεγαλύτερη Σελήνη που έχουν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα, είναι η αποψινή!

Η Σελήνη απόψε θα βρεθεί περισσότερο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά από το 1948, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, ενώ η επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι ανάλογο, θα είναι το 2034 – επομένως η αποψινή πανσέληνος είναι η πιο φωτεινή κοντινή του 21ου αιώνα.

Φωτό: Καλλιόπη Χάϊδου.
Φωτό: Καλλιόπη Χάϊδου.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για να έχει κανείς καλύτερη εικόνα του φαινομένου και του πραγματικού μεγέθους της πανσελήνου, είναι καλύτερα να επιλέξει να το παρακολουθήσει από ένα σημείο όπου η πανσέληνος θα βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, μπορεί να φανεί εντυπωσιακά μεγαλύτερο, ειδικά αν προηγούνται δέντρα, κτίρια ή άλλα αντικείμενα. Στην ουσία πρόκειται για οφθαλμαπάτη, αλλά δεν στερεί τίποτα από τη μοναδική εμπειρία.

Πάντως, το αποψινό…super full moon, θα είναι επίσης ορατό – αν και όχι τόσο εντυπωσιακό, μεγάλο και φωτεινό – στις 13 Δεκεμβρίου.

  • Οι φωτογραφίες του φεγγαριού στον ουρανό της Κομοτηνής, από εχθές (13 προς 14/11) το βράδυ, και από απόψε (14 προς 15/11), στις οποίες φαίνεται η διαφορά φωτεινότητας και μεγέθους, είναι της κ. Καλλιόπης Χάιδου.