Μεγάλη φωτιά ξέσπασε μετά τη 1 μ.μ. της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το κεντρικό κτίριο κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Δύο άτομα, ένας πυροσβέστης και ένας εργαζόμενος, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ενώ νοσηλεύονται προληπτικά στη μονάδα βραχείας νοσηλείας.

Επίσης, λόγω της φύσης των χημικών που καίγονταν και της πιθανότητας να υπάρχουν βαρέα μέταλλα, καθώς και της διεύθυνσης του ανέμου από το νότο προς βορρά, η Αστυνομία αποφάσισε να συμβουλέψει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς που βρίσκονται στην πορεία του καπνού.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ξάνθη και τις γύρω περιοχές έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και παραμένουν στο χώρο. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, αποφασίστηκε να ληφθούν προληπτικά περιοριστικά μέτρα για 48 ώρες σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο. Οι κάτοικοι στους οικισμούς μέχρι τους Τοξότες, στα όρια του Νομού και στα όρια του Δήμου Τοπείρου με το Δήμο Αβδήρων, θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή. Οι υπεύθυνοι συστήνουν να μην υπάρχει για τις επόμενες 2 μέρες καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον ή σχετική εργασία. Όπως αναφέρουν δεν πρέπει  να υπάρξει πανικός αλλά λήψη προληπτικών μέτρων όπως η πλύση των εδαφών, των αυλών και των εξωτερικών τοιχωμάτων και κουφωμάτων στις κατοικίες.

Πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το xanthi2.gr, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation. Η εταιρία sunlight είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής, από τις σημαντικότερες στον κλάδο της στον πλανήτη και απασχολεί 850 εργαζόμενους. Ασχολείται με την κατασκευή μπαταριών για διάφορες χρήσεις και, κυρίως, για την αμυντική βιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ομίλου Olympia Βαγγέλης Καρτάλης ανακοίνωσε, ενώπιον των φορέων της περιοχής, ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί και όλες οι θέσεις θα διασφαλιστούν. Μάλιστα, από την Τετάρτη όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν κανονικά ενώ η εταιρία θα κατασκευάσει εκ νέου όλο το τμήμα και θα το επαναλειτουργήσει, ακόμη πιο σύγχρονο και μοντέρνο, όπως ανέφερε.

Πηγή: Xanthi2.gr

Επιμέλεια: Inkomotini.news