Στρεπτόκοκκος: Έξι θάνατοι παιδιών από την αρχή του έτους το 2023 στην Ελλάδα | Τι να προσέχουν οι γονείς

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
paidi_nosokomeio_oros_arthro

Στους έξι, ανέρχονται πλέον οι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά την τραγική είδηση του θανάτου του 8χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας λόγω του ίδιου μικροβίου.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός σχετικά με το τελευταίο τραγικό περιστατικό, η διάγνωση αφορά τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας.

«Οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζει, δε, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων. Μορφές της σπάνιας διεισδυτικής νόσου (iGAS) αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, τα σοβαρά περιστατικά από στρεπτόκοκκο είναι σπάνια. Συνήθως, ο στρεπτόκοκκος εντοπίζεται στα ιατρεία των παιδιάτρων και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβίωσης για δέκα ημέρες. «Σπανίως, και κάτω από διάφορους παράγοντες, το μικρόβιο ξεφεύγει και περνά στην κυκλοφορία του αίματος, προσβάλλοντας αρκετά όργανα, όπως οι πνεύμονες. Η λοίμωξη είναι πολύ σοβαρή σε αυτή την περίπτωση», σημειώνει ο κ. Νταλούκας, και προσθέτει: «Αυτό που πρέπει να κάνει ένας γονέας είναι εάν πονάει ο λαιμός του παιδιού και έχει πυρετό να τον πάει στον παιδίατρο. Ή να επικοινωνήσει μαζί του. Από την πρώτη ημέρα του πυρετού. Δεν πρέπει οι γονείς να περιμένουν από μόνοι τους τρεις ημέρες, είναι ένας μύθος. Η όποια αναμονή αποφασίζεται από το γιατρό, που έχει και την ευθύνη».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood