Το μεγαλύτερο πλοίο που έχει “δέσει” ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησε από το λιμάνι La Pallice της Γαλλίας το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου και αναμένεται να καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου.

Ο λόγος για το αμερικανικό μεταγωγικό “ENDURANCE Vehicles Carrier”, που μεταφέρει στρατιωτικό υλικό για τις αμερικανικές δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση “ATLANTIC RESOLVE 2020” η οποία θα διεξαχθεί στη Ρουμανία. Το πλοίο μεταξύ άλλων μεταφέρει αποσυναρμολογημένα ελικόπτερα τα οποία θα συναρμολογηθούν στην Αλεξανδρούπολη και θα “πετάξουν” από το αεροδρόμιο “Δημόκριτος” για Ρουμανία, καθώς επίσης άρματα και άλλα οχήματα.

Το “ENDURANCE Vehicles Carrier” έχει ναυπηγηθεί το 1996, έχει σημαία ΗΠΑ, και η  χωρητικότητα του είναι 48.988 t DWT. Το ολικό μήκος του είναι 264,6 μέτρα και το πλάτος του 32,29 μέτρα.

Όσο για όσους αναρωτιούνται αν χωράει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σημειώνεται πως χωράει χωρίς πρόβλημα στην προβλήτα η οποία είναι 500 μέτρα.

567d9ab2 endurance 1Η μεταφορά του υλικού στη Ρουμανία θα γίνει για πρώτη φορά με τρένο και θα ενεργοποιηθούν οι σιδηροδρομικές μεταφορές μέσα από το λιμάνι, με αμαξοστοιχία από τη Βουλγαρία που θα έρθει για αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα χθες έγινε και η δοκιμή της συγκεκριμένης επιχείρησης, προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Το υλικό θα αρχίσει να ξεφορτώνεται την Πέμπτη 23 Ιουλίου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι θα αφιχθούν με C-130 από την Αθήνα.

Είναι ασφαλώς μια σημαντική στιγμή, εν όψει και της αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αφού δεδομένου οτι είναι η πρώτη φορά που θα ξεφορτωθούν υλικά τέτοιου είδους και μεγάλου μεγέθους στην Αλεξανδρούπολη και θα χρησιμοποιηθεί σιδηρόδρομος για την μεταφορά του, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως όποιος θέλει μπορεί να αξιοποιήσει το λιμάνι του Έβρου για την μεταφορά υλικών και οτιδήποτε άλλο, προς τις βαλκανικές και βαλτικές χώρες και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

f1a5c411 webp net resizeimage 2020 07 16t023155 174

πηγή: evros-news.gr