Στρατηγικό deal της ΔΕΗ με την εξαγορά της “Κωτσόβολος”

Με την εξαγορά της "Κωτσόβολος" η ΔΕΗ προχωρά ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.
Screenshot_1471

Συμφωνία με τη “Currys plc” για την εξαγορά της “Κωτσόβολος”, έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατομμυρίων €, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16, υπέγραψε η ΔΕΗ.

Η συμφωνία αποτελεί για τη ΔΕΗ στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μια αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η “Κωτσόβολος” είναι ένα πολύ δυνατό και αγαπημένο brand στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία διαθέτει 95 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, διαθέτει ολοκληρωμένο πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας, με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, και μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει επίσης πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που εκτός από τα φυσικά καταστήματα περιλαμβάνει call center και επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Στρατηγικό deal της ΔΕΗ με την εξαγορά της "Κωτσόβολος"

Για την οικονομική χρήση από 1.5.2022 έως 29.4.2023, η “Κωτσόβολος” είχε κύκλο εργασιών 733 εκατομμυρίων € παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2022. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατομμύρια € (στη βάση του IFRS 16), και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Τα παραπάνω αποτελέσματα, που παράχθηκαν στο πλαίσιο του επιτυχημένου management της “Κωτσόβολος”, δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τα μεγέθη της επόμενης οικονομικής χρήσης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μια άλλη εταιρεία· ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών, σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της “Κωτσόβολος” ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου, ύψους 9 δισ. €, επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών, και την πελατοκεντρικότητα».

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της “Κωτσόβολος” θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατομμυρίων €, το οποίο σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο προοριζόταν για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και υπόκειται στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των μετόχων στη Γενική Συνέλευση της “Currys plc”, καθώς και, είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (conditions precedent).

Η “PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC)” ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, και η δικηγορική εταιρεία “Β. Βύζας – Γ. Κατρινάκης” ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.

Στρατηγικό deal της ΔΕΗ με την εξαγορά της "Κωτσόβολος"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood