Στους παγκόσμιους πρωταθλητές κατανάλωσης καφέ κατατάσσεται η Ελλάδα

Ποιος πληρώνει περισσότερο για ένα φλιτζάνι καφέ στις μεσογειακές χώρες;
ποσο-καφε-πινουν-στον-κοσμο
Στην κορυφαία δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pricefox σχετικά με την κατανάλωση καφέ στον κόσμο.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση παγκοσμίως ενώ για πρώτη φορά την πρωτιά δεν την έχουν οι Φινλανδοί.

Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες χώρες σε παραγωγή κόκκων καφέ;

Στους παγκόσμιους πρωταθλητές κατανάλωσης καφέ κατατάσσεται η ΕλλάδαΔέκα χώρες σε όλον τον κόσμο παράγουν το 90% της παγκόσμιας αγοράς κόκκων καφέ. Η Βραζιλία είναι με διαφορά η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ξεπερνώντας τις επόμενες τέσσερις μαζί, με ετήσια παραγωγή 3,804 χιλιάδων τόνων και με σχεδόν το 38% της αγοράς. Το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία είναι οι επόμενες τρεις μεγάλες χώρες-παραγωγοί, με 3,318 χιλιάδες τόνους παραγωγής ετησίως. Οι επόμενες 6 τροφοδοτούν λιγότερο από το 5% της αγοράς, ως μεμονωμένοι παραγωγοί (20% αθροιστικά), με ετήσια παραγωγή μικρότερη των 500.000 τόνων. Συνολικά, η Νότια Αμερική προσφέρει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ασία το 28%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρώπη έχει μηδενική προσφορά στην παραγωγή καφέ, παρά τις υψηλές καταναλωτικές της ανάγκες.

Ποιοι πίνουν τον περισσότερο καφέ παγκοσμίως;

Στους παγκόσμιους πρωταθλητές κατανάλωσης καφέ κατατάσσεται η ΕλλάδαΟ καφές είναι μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας αφού οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα καφέ παγκοσμίως ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η Ευρώπη καταναλώνει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς και την ακολουθούν η Ασία με την Ωκεανία που καταναλώνουν το 1/5 της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Η Φινλανδία χάνει για πρώτη φορά την παγκόσμια πρωτιά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ. Οι Φινλανδοί που δεν χάνουν ευκαιρία να πιουν καφέ για να γιορτάσουν γενέθλια, ορκωμοσίες, και κάθε χαρούμενο γεγονός, παρέδωσαν την πρωτιά στους Λουξεμβούργιους που καταναλώνουν σχεδόν 10 κιλά καφέ ετησίως κατά κεφαλήν. Αντίθετα οι Φινλανδοί βρίσκονται στα 6,6 κιλά καφέ. Τρίτη στην κατάταξη έρχεται η Σουηδία με 4,8 κιλά καφέ και την ακολουθούν σε κατανάλωση η Νορβηγία με τη Δανία στα 3,9 και 3,7 κιλά καφέ αντιστοίχως. Οι Έλληνες μπαίνουν στην κορυφαία δεκάδα με 3 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση. Ενώ η Ιταλία που είναι γνωστή για την εκλεπτυσμένη κουλτούρα της στον καφέ, βρίσκεται στην 21η θέση στην κατάταξη με μόλις 2,5 κιλά καφέ κατά κεφαλήν. Στο τέλος της κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία με την κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση καφέ να είναι κάτω από 1 κιλό. Αμέσως πιο πάνω στην κατάταξη είναι βρίσκονται οι Τυνησία, Σλοβακία και Ρωσία με 1,2, 1,2 και 1,1 κιλά κατανάλωσης αντιστοίχως.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα;

Στους παγκόσμιους πρωταθλητές κατανάλωσης καφέ κατατάσσεται η ΕλλάδαΠέντε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων καλύπτουν περίπου το 60% της ελληνικής αγοράς καφέ. Το “Coffee Island” έχει τα περισσότερα καταστήματα και είναι το μόνο που ξεπερνάει τα 400, ενώ ακολουθούν ο “Γρηγόρης” και τα “Mikel” με 348 και 269 καταστήματα αντιστοίχως. Αν και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κι άλλες επιτυχημένες αλυσίδες με πολλά καταστήματα, οι μεγαλύτερες έχουν παρουσία στην Αθήνα, στην επαρχία και σε επιλεγμένα νησιά. Για παράδειγμα, η παγκόσμιας φήμης αμερικανική αλυσίδα “Starbucks” με περισσότερα από 18 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και μόλις 28 καταστήματα, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Ποιος πληρώνει περισσότερο για ένα φλιτζάνι καφέ στις μεσογειακές χώρες;

Στην Πορτογαλία ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει από €1 και φτάνει μέχρι τα €5. Ενώ στην Ισπανία οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές ξεκινώντας από τα €0.60 και φτάνοντας τα €2.50. Στην Ιταλία η τιμή ενός espresso δεν ξεπερνά το €1,5 ακόμα και στην πιο τουριστική πόλη. Στην Ελλάδα οι τιμές του καφέ ξεκινούν από τα €1,5 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα €4,5 σε μερικές περιοχές στην Αθήνα.

Στους παγκόσμιους πρωταθλητές κατανάλωσης καφέ κατατάσσεται η Ελλάδα

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood