• Δεν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ – Παράταση στα μηχανογραφικά – Δεν θα προχωρήσει η Νομική Πάτρας.

Στο Υπουργείο Παιδείας ο Μητσοτάκης: «Το άσυλο θα καταργηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο της Κεραμέως».

«Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στο σχέδιό μας για μια αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, με την οποία άνοιξε τον κύκλο των επισκέψεών του σε υπουργεία. Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει πως «το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο της Κεραμέως».

Ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε πως τα θέματα Παιδείας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σημείωσε πως στόχος είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας».

btm6tb1562917631113

«Έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που είναι «σύμμαχοί μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να προσφέρουμε στα Ελληνόπουλα όσο το δυνατόν καλύτερη Παιδεία».

Κεραμέως: Καμία αλλαγή φέτος στις πανελλήνιες – Παράταση μηχανογραφικών

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι το εξεταστικό σύστημα δεν θα αλλάξει και θα μείνει ως έχει αλλά απλώς θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις σε στρεβλώσεις που πιθανόν να υπάρχουν. Είπε ακόμα ότι θα δοθεί παράταση στην υποβολή των Μηχανογραφικών και πως δεν θα ιδρυθεί η 4η Νομική στην Πάτρα.

Όπως είπε η κα Κεραμέως, δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα στους βασικούς του άξονες και τα παιδιά που θα πάνε τώρα τρίτη λυκείου θα εξεταστούν με το σύστημα που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα έρθει στις 23 Ιουλίου στη Βουλή, περιλαμβάνεται ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και για το θέμα έχουν ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις.

Επίσης σήμερα θα ανακληθεί και η απόφαση για το πρόγραμμα σπουδών στη νομική Πάτρας. Βασικό μέλημα, όπως είπε, είναι να γεφυρώσει η κυβέρνηση την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αναφορικά με τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν, όπως είπε, και μακροπρόθεσμους στόχους και το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε να απεμπολήσουμε εξουσίες και αρμοδιότητες και να τις δώσουμε στον φυσικό τους χώρο» κατέληξε.

«Όταν λέμε 9, εννοούμε 9»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο υπουργείο Παιδείας ακριβώς στις 9:00, όπως ήταν προγραμματισμένο, κάτι το οποίο επισήμανε και ο ίδιος, λέγοντας ότι «όταν λέμε εννέα εννοούμε εννέα».

Στο υπουργείο τον υποδέχτηκε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ενώ στην είσοδο τον περίμεναν συγκεντρωμένοι υπάλληλοι, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε αρκετούς δια χειραψίας και αντάλλαξε μερικές κουβέντες μαζί τους.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε προς το γραφείο της υπουργού όπου πραγμτοποιήθηκε η σύσκεψη για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για την Παιδεία, με τη συμμετοχή της υπουργού κ. Κεραμέως, της υφυπουργού για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής Σοφίας Ζαχαράκη και του υφυπουργού για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Βασίλη Διγαλάκη, καθώς επίσης και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του.

Κατά την υποδοχή ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος όμως στη συνέχεια αποχώρησε.

zagqrd1562914859118

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως στις κυβερνητικές προτεραιότητες περιλαμβάνεται μια σειρά στόχων για την Παιδεία, όπως η κατάργηση του ασύλου. «Θα καταργηθεί το άσυλο με το πρώτο νομοσχέδιο της Κεραμέως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

rkqz1562914816126

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καταργηθεί το άσυλο, καθώς θα υπάρχει διάταξη με βάση την οποία θα μπορεί να επεμβαίνουν οι αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που συντελείται εντός του χώρου του πανεπιστημίου.

Οι στρατηγικές επιλογές, οι στόχοι και οι προτεραιότητες για την Παιδεία

Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βασικές στρατηγικές επιλογές, οι στόχοι και οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης διαμορφώνονται ως εξής:

Στρατηγικές Επιλογές

Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων

Στόχοι

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο

Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.

Ανώτατη Εκπαίδευση: Για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου – Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.

Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.

Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.

Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων

Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενίσχυση ειδικής αγωγής.

Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.

Κατάργηση του Ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

πηγή: newpost.gr