Την ευκαιρία να κερδίσει ένα από τα δύο βραβεία του πανελλήνιου Διαγωνισμού Γραπτού Λόγου, με θέμα «Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί: η διακεκριμένη Πολωνίδα επιστήμονας και η προσφορά της στις Φυσικές Επιστήμες», έχει η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, Φωτεινή Βασιλική Κουτάνη.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας-Πολωνίας που υπεγράφη με αφορμή την Εκατονταετηρίδα από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.  Σε αυτόν συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης των Γυμνασίων της χώρας και στόχος του ήταν να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για την Πολωνικής καταγωγής επιστήμονα, βραβευμένη με δύο Βραβεία Νόμπελ,  Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί, και να τους/τις προτρέψει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την μεγάλη προσφορά της στις Φυσικές Επιστήμες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τις εργασίες τους είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν και να αναδείξουν τόσο τον κοινωνικό ρόλο των Φυσικών Επιστημών, όσο και το κύρος που προσέδωσε στους αγώνες του γυναικείου κινήματος για την ισότητα των δύο φύλων, η παρουσία μιας σημαντικής γυναίκας επιστήμονα, όπως η Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί.

Οι εργασίες των μαθητών και μαθητριών αξιολογήθηκαν από επιτροπές εκπαιδευτικών αρχικά ανά σχολική μονάδα, κατόπιν ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, σε τρίτη φάση, σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Η εργασία της Φωτεινής Βασιλικής Κουτάνη επελέγη ως η καλύτερη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ως εκ τούτου πήρε το εισιτήριο για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού, όπου θα αξιολογηθούν οι 13 καλύτερες εργασίες από τις ισάριθμες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να γίνει έως την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Απριλίου.

Στις δύο καλύτερες εργασίες θα δοθεί 1ο και 2ο Βραβείο και στις υπόλοιπες Έπαινος. Οι μαθητές ή οι μαθήτριες που θα αποσπάσουν τα δύο βραβεία, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Βαρσοβία για τρεις ημέρες, εντός των επόμενων μηνών. Τα έξοδα μετάβασης, επιστροφής, διαμονής, διατροφής και εσωτερικής μετακίνησης στην Πολωνία, θα καλυφθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγχαρητήρια επιστολή από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης, κ. Μαίρη Κοσμίδου, συγχαίρει τη μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου για τη διάκρισή της σε περιφερειακό επίπεδο, σημειώνοντας τα εξής: «Ως Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα ήθελα να συγχαρώ τη μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής Φωτεινή Βασιλική Κουτάνη για το εξαίρετο κείμενό της με το οποίο θα εκπροσωπήσει όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πανελλήνιο διαγωνισμό γραπτού λόγου στη μνήμη της Μαρίας Κιουρί. Το κείμενό της κατάφερε να συγκεράσει επιτυχώς την επιστημονική γνώση με τη δημιουργική γραφή, αναδεικνύοντας με ευαισθησία τον αγώνα της Μαρίας Κιουρί ως γυναίκας που αψήφησε πολλές κατεστημένες αντιλήψεις της εποχής της και διέπρεψε στον επιστημονικό στίβο. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στους προσωπικούς αγώνες της μαθήτριάς μας, ένας από τους οποίους είναι και η συμμετοχή της στον παραπάνω διαγωνισμό!».