Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Το Ζαγόρι είναι η 19η εγγραφή ελληνικού μνημείου στον Κατάλογο της UNESCO και η πρώτη πολιτιστικού αγαθού της Ελλάδας ως πολιτιστικό τοπίο.
vitsa-mitsotakis

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 25/5/2024 η εορταστική τελετή για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η επίσημη τελετή ήταν προγραμματισμένη για χθες, παρουσία του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στη Βϊτσα, ωστόσο η εκδήλωση αναβλήθηκε για σήμερα λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι–Μητσοτάκη και παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, συναντήθηκε στη Βίτσα με τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Lazare Eloundou Assomo και στελέχη του Οργανισμού.

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Σε δηλώσεις του επεσήμανε πως είχε υποστηρίξει το αίτημα αυτό ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 και συμπλήρωσε: “Σήμερα είναι ζωντανή πραγματικότητα. Το είπαμε και το κάναμε. Μία σημαντική εξέλιξη που είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας. Η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο της Unesco για την Παγκόσμια Κληρονομιά είναι για εμάς μία στιγμή χαράς αλλά και δικαίωσης. Η συμπερίληψη του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO δεν αποτελεί απλώς τιμή για τη χώρα μας. Ισοδυναμεί παράλληλα με μια έμπρακτη δέσμευση για την προστασία της περιοχής από τις σύγχρονες απειλές που απορρέουν από την κλιματική κρίση αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και το νέο στοίχημα είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του τόπου. 

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου ξεκίνησε το 2014 με Υπουργό Πολιτισμού τον Κωνσταντίνο Τασούλα και Γενική Γραμματέα τη Λίνα Μενδώνη. Από το 2015 ως το 2019 δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το χωριό της Βίτσας έδωσε το έναυσμα για την κατάθεση της υποψηφιότητας της εγγραφής του Ζαγορίου δια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η σημερινή αποκάλυψη της πινακίδας για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία  του Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου και κατοίκων της περιοχής.

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Ο φάκελος υποψηφιότητας που συνέταξε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου, προϊόν συστηματικής δουλειάς πολυπληθούς πολυεπιστημονικής ομάδας, προέβαλε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης, την αυθεντικότητα του τόπου και του τοπίου.

Η κ. Μενδώνη στην ομιλία της  αναφερόμενη στο ιστορικό της προσπάθειας με την ευτυχή κατάληξη, σημείωσε: «Εχθές ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του εδώ ήθελε να σφραγίσει το επιτυχημένο  πρώτο βήμα, την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό γιορτάζουμε και εμείς σήμερα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αυτή την πλατεία στη Βίτσα, στο κέντρο του Ζαγορίου, προκειμένου να πει σε όλους εσάς, τους ανθρώπους του Ζαγορίου, ότι η κυβέρνησή του, δια του Υπουργείου Πολιτισμού, θα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Ζαγόρι να εγγραφεί στον πιο επίζηλο κατάλογο πολιτισμού της ανθρωπότητας, στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ζαγόρι είναι το πρώτο πολιτιστικό αγαθό της πατρίδας μας που εγγράφεται ως πολιτιστικό τοπίο. Το Ζαγόρι είναι το πρώτο νεότερο μνημείο της χώρας μας ανάμεσα στα δεκαεννέα εγγεγραμμένα μνημεία. Το Ζαγόρι είναι η πλέον ανεπτυγμένη χωρική εγγραφή της Ελλάδας καθώς περιλαμβάνει σαράντα έξι οικισμούς και καταλαμβάνει το σύνολο του Δήμου. Για να φτάσουμε στην εγγραφή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Ριάντ, χρειάστηκε η συνδρομή και ο κόπος δεκάδων ανθρώπων. Τα στελέχη στο Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάστηκαν στενά, σκληρά, και μεθοδικά, με τα στελέχη και τους συνεργάτες της Περιφέρειας και του Δήμου, και σε απόλυτη σύμπνοια και επικοινωνία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στην UNESCO. Στους δεκάδες ανθρώπους που μόχθησαν για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος, χρωστάμε ευγνωμοσύνη και δικαιολογημένους επαίνους».

Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί από εδώ και πέρα το Ζαγόρι: «Θα είναι λάθος να αντιμετωπίσουμε το Ζαγόρι ως ένα στατικό μνημείο. Το Ζαγόρι, πρωτίστως, είναι οι  άνθρωποί του, που πρέπει να ζήσουν εδώ για να διατηρήσουν το στοιχείο, το οποίο αξιολόγησε η UNESCO και ενέταξε το Ζαγόρι: την αυθεντικότητα του, που δεν εξασφαλίζεται με τη μουσειακή προσέγγιση μιας ζωντανής περιοχής. Η αυθεντικότητα θα εξασφαλιστεί από τη στιγμή που οι άνθρωποι, όχι απλώς θα θέλουν να μένουν στο Ζαγόρι, αλλά θα επιδιώκουν να γυρίσουν στο Ζαγόρι, να δουλέψουν, να ζήσουν αντλώντας από τις αρχές και τις αξίες που το δημιούργησαν. Η πολιτεία, το κράτος, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι εμείς, έχουμε την υποχρέωση, παράλληλα με την απόλυτη προστασία, την οποία πρέπει να εξασφαλίζουμε εις το διηνεκές  για να διατηρηθούν αλώβητα τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει το Ζαγόρι, να εκπονήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης. Και ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της βιώσιμης ανάπτυξης; Να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τουλάχιστον αυτά τα οποία παραλάβαμε. Αυτό. Λοιπόν, το στρατηγικό σχέδιο είναι η αρχή της ουσιαστικής δουλειάς για το Ζαγόρι. Τώρα, αρχίζει η πολλή δουλειά και αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι. Πρέπει να εκπονήσουμε – και κυρίως να εφαρμόσουμε – ένα στρατηγικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά νομίζω ότι όλοι είμαστε παρόντες, θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να μην πετύχουμε να διατηρηθεί αλώβητο αυτό το συλλείτουργο φύσης και ανθρώπου». 

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

  • Το ιστορικό της συγκρότησης και της υποβολής του Φακέλου στην UNESCO

Η περιοχή του Ζαγορίου περιλαμβάνει ένα σύνολο οικισμών εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που συνδέονται μεταξύ τους με μοναδικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών και γεφυριών τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οικισμοί, που περιλαμβάνουν μεγάλα ή μικρότερα αρχοντικά σπίτια, εκκλησίες διακοσμημένες με μοναδικές τοιχογραφίες, σχολεία στα οποία φοίτησαν γενιές Ζαγορησίων, απέκτησαν τη σημερινή τους ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα. Η ιστορική περίοδος ακμής των χωριών του Ζαγορίου ήταν το αποτέλεσμα της κινητικότητας των κατοίκων τους οι οποίοι ασκώντας το εμπόριο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη απέκτησαν οικονομική δύναμη που τους επέτρεψε να επενδύσουν στον τόπο τους, ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, σχεδόν ανέγγιχτο από τον χρόνο, με δάση, πλούσια βιοποικιλότητα, ποτάμια, λίμνες, και εντυπωσιακούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς. Το εγχείρημα για την ανάδειξη του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπήρξε σύνθετο, καθώς για πρώτη φορά στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας έπρεπε να συνεργαστούν πολλές και διαφορετικές ειδικότητες, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, τοπογράφοι, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι. Παρά τις δυσκολίες επικοινωνίας λόγω της πανδημίας, η υποβολή του φακέλου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς επετεύχθη έγκαιρα τον Ιανουάριο του 2021. Ακολούθησε η μακρά περίοδος αξιολόγησης του φακέλου από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO. Η οριστική κρίση και η εγγραφή του Ζαγορίου ως Zagori Cultural Landscape στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της 45ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Ριάντ. Η Εγγραφή του Ζαγορίου αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας. Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.

Φωτογραφίες: Γραφείο Πρωθυπουργού | Δημήτρης Παπαμήτσος

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood