Στην…παρατεταμένη θέα της από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2017 πεσμένης γέφυρας του ποταμού Κομψάτου, μια ομάδα κατοίκων του Ιάσμου εμπνεύστηκε έναν καινούργιο “θεσμό”: Τα…Γεφύρεια!

Πρόκειται για “εορταστικές” εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για πρώτη φορά την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10 το πρωί στη γέφυρα, με την ελπίδα να…μην επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει με αγανάκτηση ο εκ των συντελεστών της δράσης, Γιώργος Λεχούδης, η πρωτοβουλία ελήφθη με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την κατάρρευση της γέφυρας και αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προς τους τοπικούς άρχοντες για την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή της.

Το μήνυμα-κάλεσμα του κ.Λεχούδη:

“ΓΕΦΥΡΕΙΑ 2019. Δύο ολόκληρα χρόνια από την καταστροφή της γέφυρας του Κομψάτου στον Ίασμο. Δύο ολόκληρα χρόνια αδιαφορίας και σιωπής από τους υπεύθυνους του τόπου μας ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας. Πρόχειρες λύσεις, άνοιγμα ενός κόμβου στην Εγνατία Οδό, άνοιγμα της παλιάς γέφυρας, όλες προσωρινές λύσεις για να εκτονωθεί το οδικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αλλά κανείς δεν είπε οτι θα είναι μόνιμες. Άνοιξε η παλιά γέφυρα που κάποτε έκλεισε για λόγους ασφαλείας και επικινδυνότητας από κατολισθήσεις, στατικότητας αφού “γέρασαν” τα υλικά δόμησης, και τώρα ελέγχθηκε από τους ειδικούς και ξαναδόθηκε σε κυκλοφορία! Όλον αυτόν τον καιρό διέρχονται από τη γέφυρα αυτή και την οδό τα παιδιά μας, οι συγγενείς, οι γονείς, οι άνθρωποί μας, με όλους τους παραπάνω κινδύνους. Έκανα υπομονή δύο χρόνια, τι περιμένουν για να αποκατασταθεί αυτή η καταστροφή, να έχουμε κάποιον θάνατο;

Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων της περιοχής, καθημερινά χάνονται έσοδα, έχει “κόψει” τον Δήμο στα δύο δυσχεραίνοντας την μετακίνηση των δημοτών που διέρχονται τη γέφυρα με δική τους ευθύνη, καθημερινά περνούν φορτηγά και λεωφορεία με τα παιδιά μας μέσα για το σχολείο! Πόσο ακόμα θα περιμένουμε;! Πρέπει να αντιδράσουμε, να φωνάξουμε, να μαλώσουμε, για να μας ακούσει κάποιος για το αυτονόητο; Είμαστε Έλληνες πολίτες της Θράκης, μιας παραμελημένης περιοχής και ξεχασμένης από το κράτος, οι εκπρόσωποί μας μάλλον δεν εισακούγονται οι φωνές τους γιατί δεν “βγαίνουν” με τσαγανό. Έχοντας και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει τον δικό της αγώνα για τη λύση του προβλήματος, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Η σάτιρα ήταν πάντα στην αρχαία Ελλάδα, στη δημοκρατία, ένας τρόπος πίεσης, διαμαρτυρίας, εύρεσης λύσεων σε πολλά προβλήματα, έτσι και εμείς, κάποιοι δημότες Ιάσμου, αποφασίσαμε να καθιερώσουμε εορταστικές εκδηλώσεις για το πέσιμο της γέφυρας, με τα “ΓΕΦΥΡΕΙΑ”, έως ότου βρεθεί οριστική λύση και δούμε να κατασκευάζεται η καινούρια γέφυρα. Δύο χρόνια χωρίς “γιοφύρι”, θα γιορτάσουμε στον χώρο της γέφυρας στις 22/9, Κυριακή, είστε όλοι καλεσμένοι. Όλοι μαζί θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα προς τους άρχοντες αυτού του τόπου, σε μια προσπάθεια λύσης του μεγάλου και επικίνδυνου προβλήματός μας. Σας περιμένουμε όλους. Βέβαια είμαστε και τυχεροί εδώ που τα λέμε, εάν πέσει και η παλιά γέφυρα, έχουμε και τη…Βυζαντινή, θα περνάμε από εκεί…πάλι θα βρεθεί λύση… Γιώργος Λεχούδης”.