Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, εξελίσσονται κατά την τρέχουσα περίοδο. Από την κατάληξη των διαβουλεύσεων αυτών φαίνεται πως εξαρτάται και η εξαγγελθείσα ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, με έδρα στην Πάτρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της αχαϊκής πρωτεύουσας, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου φέρεται να απέκλεισε την προοπτική ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων. Προς τούτο, επικαλούνται το ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, μιας από τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών που αντιτίθενται στη συγχώνευση, όπου αναφέρεται ότι ο Υπουργός Παιδείας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, «έκανε σαφές ότι αν δεν προχωρήσει το σχέδιο δεν πρόκειται να ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική».

Αναλυτικότερα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»:

Η σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου του υπουργού Παιδείας με τους πέντε κοσμήτορες, Βασίλειο Κόμη (Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), Δημήτριο Καρδαμάκη (Σχολής Επιστημών Υγείας), Γεώργιο Παπαθεοδώρου (Σχολής Θετικών Επιστημών), Δημήτριο Ματαρά (Πολυτεχνικής Σχολής) Βασίλειο Βουτσινά (Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων) την πρύτανι Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον αν. πρυτάνεως Δημοσθένη Πολύζο και τον Σταύρο Κουμπιά, χαρακτηρίστηκε από την πολυφωνία και τη μη κατάθεση προτάσεων σχεδόν από την πλειοψηφία των Σχολών του Πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή υπέρ των συνεργειών μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι οι σχολές: Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάποια από τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών. Την πλήρη αντίθεσή τους έχουν εκφράσει οι Σχολές: Πολυτεχνική, Επιστημών Υγείας και αρκετές από τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Χθες ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου και αναμένεται να συναντηθεί και με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Πάντως, το κλίμα που επικρατεί δεν προμηνύει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και για το ΤΕΙ.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

«Η μη κατάθεση προτάσεων όπως και η κάθετη άρνηση δεν αποτελούν διάλογο. Εδώ και ενάμιση χρόνο συζητάμε για το θέμα αυτό, αλλά κάποιοι επιμένουν να ασκούν στείρα κριτική, χωρίς να λαμβάνουν μέρος στις συζητήσεις για το μέλλον του Πανεπιστημίου μας, όπως υπαγορεύουν οι ακαδημαϊκοί κανόνες» ανέφερε στην «Π» η πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΡΑΣ

Στο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε για τη συνάντηση του Σαββάτου, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Δημήτρης Ματαράς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε ερώτηση μου προς τον υπουργό σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει πιθανή απόρριψη του σχεδίου από τη Σύγκλητο, απάντησε ότι θα προχωρήσει με πολιτική απόφαση… Εκανε επίσης σαφές ότι, αν δεν προχωρήσει το σχέδιο, δεν πρόκειται να ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική!»”.

Πηγή: pelop.gr / Μαρίνα Ριζογιάννη

Επιμέλεια: inkomotini.news