Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης

Ποια μείζονα ζητήματα της Περιφέρειας έθεσε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δεκατρείς Περιφερειάρχες της χώρας και Υπουργούς.
426326146_7150652018383159_6379981760788724579_n
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, συμμετέχοντας στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες της χώρας και Υπουργούς.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους δεκατρείςΠεριφερειάρχες τον καλύτερο συντονισμό για την υλοποίηση των δεκατριών περιφερειακών σχεδίων που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων υπό την κυβέρνηση και τον υπουργό επικρατείας Άκη Σκέρτσο, και τη δημιουργία δημόσιας πλατφόρμας για τα έργα που ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο.

«Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού στους Περιφερειάρχες, στους οποίους τόνισε ότι «στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία χωρίς κομματικούς χρωματισμούς» καθώς «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης

“Δεν υπάρχουν Έλληνες πολλών ταχυτήτων”

«Συναντιόμαστε σήμερα λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας ακολουθώντας με συνέπεια αυτά που είχα πει το βράδυ των εκλογών, ότι δηλαδή κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μία υποχρέωση και μόνο, χωρίς δογματισμούς και κομματικούς χρωματισμούς: την όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία μας για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που υλοποιούμε, τη μείωση των ανισοτήτων σε επίπεδο Περιφερειών, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις, και βέβαια, την αποκέντρωση, που αποτελεί την προϋπόθεση ευημερίας όλων», επεσήμανε στην αρχή της εισήγησής του ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν Έλληνες πολλών ταχυτήτων».

Ο μηχανισμός παρακολούθησης υλοποίησης των έργων

«Δημιουργείται ένα συνεκτικό πλέγμα έργων και πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων. Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε και πυκνώνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία με τη βοήθεια ενός σταθερού μηχανισμού παρακολούθησης των περιφερειακών σχεδίων αλλά και της εξέλιξης όλων των έργων, υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης και σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε: «Προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενημέρωσης του πολίτη θα ενεργοποιήσουμε μία δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη και στην οποία θα παρέχεται λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα που ολοκληρώνονται και υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια και κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε Δήμο της χώρας».

Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο

«Στόχος μας μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων είναι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του απέναντι σε τρέχουσες αλλά και απέναντι σε διαβλεπόμενες προκλήσεις και κρίσεις», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σκοπός των περιφερειακών σχεδίων ήταν να δεσμευθούμε όλοι σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης ώστε όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να κάνουμε κατανομή εργασίας. Η χώρα έχει εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία Συνοχής, από το ταμείο Ανάκαμψης, πόρους που κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ξέρω ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχετε να ξεκινήσετε δυναμικά τη νέα σας πορεία. Η εκτεταμένη εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση αντανακλά την ανταπόκρισή μας σε αυτό. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο, αλλά και είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια συνεκτική περιφερειακή πολιτική για να έχουμε ικανοποιητική επίτευξη στόχων που θέσαμε από κοινού. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό της ουσιαστικής συνεργασίας. Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να συναντιόμαστε για να αξιολογούμε την πρόοδο αλλά και να ακούω τα ειδικά αιτήματα του καθενός. Έχουμε αποδείξει ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης

Τα θέματα που έθιξε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ο κ. Τοψίδης έθεσε υπ’ όψη του Πρωθυπουργού “την ανάγκη κατάρτισης ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ που εμμέσως διευθετεί και το ζήτημα των βοσκοτόπων, την ανάγκη κατάρτισης Μητρώου Γεφυρών, και την ανάγκη εφαρμογής συντονισμένης πολιτικής για την καταπολέμηση του δημογραφικού ζητήματος”.
Ακόμη, εν όψει της διαπίστωσης της “ανάγκης τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου”, ο κ. Τοψίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες αρμοδιότητες που έχουν λάβει οι Περιφέρειες σχετικά με τον καθαρισμό και τη διαχείριση των ρεμάτων, και επεσήμανε “την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στον σιδηροδρομικό άξονα Ορμένιο-Θεσσαλονίκη που δύναται να εξυπηρετήσει σημαντικά την εμπορευματική και επιβατική κίνηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.
Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου και πρότεινε “τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης”.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης
Αισιοδοξία Χριστόδουλου Τοψίδη: “Εποικοδομητική σύσκεψη”
Σε δηλώσεις του ο κ. Τοψίδης σημειώνει: “Είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχω στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες της χώρας. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία η συνάντηση αυτή να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο ώστε να παρακολουθούνται τα έργα που υλοποιούνται στις Περιφέρειες, και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια συνεκτική πολιτική και «να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο». Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους άξονες της ορθής διαχείρισης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις Περιφέρειες, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισής τους, καθώς και γύρω από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και είχα την ευκαιρία να θέσω υπ’ όψη του Πρωθυπουργού και των παριστάμενων Υπουργών σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Περιφέρειά μας. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη και την πορεία των θεμάτων που θέσαμε και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις“.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood