Στο σημείο της πυρκαγιάς σε δασική έκταση δίπλα στον οικισμό παλιννοστούντων Ποντίων του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών βρέθηκε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο και τον πρόεδρο της ΚΕΜΑΣ Ηλία Εμιρζά.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος, η εκτεταμένη φωτιά έφτασε πολύ κοντά στον οικισμό, απείλησε σπίτια, αλλά η έγκαιρη αντιμετώπισή της από τις Αρχές με την εκκένωση του οικισμού, την κατάσβεση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα μέτρα προστασίας (αντιπυρικές ζώνες), είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες.

07f895d6 vouleftis d xaritou pirkagia sapes 3Ωστόσο οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές σε πολλές εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους, έναν πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή, και όπως τόνισε ο βουλευτής, “η πυρκαγιά αυτή ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής”, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι “το ειδικό ελικόπτερο κατάσβεσης πυρκαγιών που όφειλε να είναι από τα μέσα Ιουνίου στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, δυστυχώς δεν είναι ακόμη στη θέση του”.

f4e6f43b vouleftis d xaritou pirkagia sapes 2Αυτό που επείγει τώρα, όπως επισημαίνουν βουλευτής και δήμαρχος, είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων και ταυτόχρονα να εκτελεστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα. Κοινή είναι επίσης η διαπίστωση για την ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών και του Κέντρου Υγείας Σαπών, που καλύπτουν τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής με ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς και ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

5ad4a3f9 vouleftis d xaritou pirkagia sapes 1Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την ενημέρωση, με τον οποίον άλλωστε είναι σε συνεχή επικοινωνία, όπως επίσης και με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης.

Εξάλλου ο κ. Χαρίτου συνομίλησε και με πυροσβέστες που συνεχίζουν να βρίσκονται στο σημείο της φωτιάς επιτηρώντας για τυχόν αναζωπυρώσεις, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συμβολή της, όπως και το σύνολο των φορέων και των εθελοντών.