Στο φως μεγάλο μέρος της αρχικής, βυζαντινής Τράπεζας του 10ου αιώνα, της Μονής Βατοπεδίου

Στο πλαίσιο των εργασιών για τη στερέωση και αποκατάσταση της τράπεζας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους διενήργησε επιλεκτικά ανασκαφικές τομές με στόχο την αναζήτηση της βυζαντινής Τράπεζας.
Screenshot_1635

Οι εργασίες έφεραν στο φως μεγάλο μέρος της αρχικής βυζαντινής τράπεζας του 10ου αιώνα, η οποία προκύπτει ότι ήταν επίσης σταυρόσχημη, όπως και η σημερινή.

Στο φως μεγάλο μέρος της αρχικής, βυζαντινής Τράπεζας του 10ου αιώνα, της Μονής Βατοπεδίου

Εντοπίστηκε επίσης η μεγέθυνση της τράπεζας του 12ου αιώνα προς τα δυτικά, και τα κατά καιρούς επάλληλα δάπεδα και βάσεις των τραπεζιών, στοιχεία που μαρτυρούν τις ανακαινιστικές εργασίες που γίνονταν για διάστημα επτακοσίων περίπου ετών. Τις επάλληλες φάσεις τεκμηριώνει ικανός αριθμός οστράκων από εφυαλωμένα αγγεία τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό διάστημα από τα τέλη 10ου αιώνα έως και τα όψιμα μεταβυζαντινά χρόνια.

Στο φως μεγάλο μέρος της αρχικής, βυζαντινής Τράπεζας του 10ου αιώνα, της Μονής Βατοπεδίου

Από τις γραπτές πηγές είναι γνωστές τρεις χρονικές στιγμές που σχετίζονται με τη βυζαντινή Τράπεζα:

α) η πρώτη σχετίζεται με την ίδρυση της Μονής, στα τέλη του 10ου αιώνα.

β) η δεύτερη σχετίζεται με τη μεγέθυνση της τράπεζας τα τελευταία χρόνια του 12ου αιώνα.

γ) η τρίτη σχετίζεται με την ανακαίνιση της τράπεζας στα 1319.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής έρχονται σε αξιοσημείωτη συμφωνία με τα δεδομένα από τις ιστορικές πηγές.

Στο φως μεγάλο μέρος της αρχικής, βυζαντινής Τράπεζας του 10ου αιώνα, της Μονής ΒατοπεδίουH σημερινή τράπεζα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου κτίστηκε το 1785 στα δυτικά του καθολικού. Έχει σταυρόσχημη κάτοψη, κόγχες στα άκρα των τριών κεραιών του σταυρού, και δύο βοηθητικούς χώρους στη βορειοανατολική και στη νοτιοανατολική γωνία. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό της φιλοτεχνήθηκαν το 1786 από τον εκ Γαλατίστης μοναχό, Μακάριο. Στο εσωτερικό της επαναχρησιμοποιήθηκαν τότε τα βυζαντινά μαρμάρινα τραπέζια, προερχόμενα προφανώς από την προγενέστερη τράπεζα. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες η παλαιότερη εκείνη τράπεζα βρισκόταν στην ίδια περίπου θέση με τη σημερινή.

Επίσης, πολύ σημαντικά για την ιστορία του χώρου της Μονής, είναι τα κτιριακά κατάλοιπα που αποκάλυψαν οι ανασκαφικές τομές βαθύτερα από τη στάθμη του δαπέδου της βυζαντινής τράπεζας, και τα οποία μπορούν να χρονολογηθούν στην Πρωτοβυζαντινή περίοδο και ενδεχομένως σχετίζονται με τα κατάλοιπα της βασιλικής που είχαν βρεθεί προ εικοσαετίας κάτω από το Καθολικό της Μονής, κατά τη διάρκεια ανασκαφής έξω από τη βόρεια πλευρά του.

Στο φως μεγάλο μέρος της αρχικής, βυζαντινής Τράπεζας του 10ου αιώνα, της Μονής Βατοπεδίου

Η ανασκαφική τομή στο βορειοανατολικό βοηθητικό διαμέρισμα της υφιστάμενης τράπεζας, αποκάλυψε έναν βυζαντινό εργαστηριακό χώρο με αποσπασματικά σωζόμενο κεραμικό κλίβανο, δεξαμενή και αποθέτη. Από τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του κλιβάνου οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι αυτός προοριζόταν για την καμίνευση κυρίως μικρών επιτραπέζιων αγγείων (πινάκια, κούπες). Η παρουσία του κλιβάνου δηλώνει την επί τόπου παραγωγή κεραμικών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της Μονής.

Η αποκατάσταση της τράπεζας όσο και η ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου, “ΑΙΓΕΑΣ”, του Αθανάσιου και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood