Στο Ahepa College στην Ουάσιγκτον, συμμετείχε ο Κυβερνήτης Ελλάδος της AHEPA, Στάθης Κεφαλίδης.
Το Ahepa College/Παγκόσμιο Συνέδριο Κυβερνητών, είναι ένα από τα σημαντικότερα ετήσια γεγονότα της Οργάνωσης, κατά τις εργασίες του οποίου αποτιμάται η πορεία της με ουσιαστικές συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών από τους εκπροσώπους όλων των Περιφερειών που διατηρεί σε όλο τον κόσμο καθώς και των μελών του Ύπατου Συμβουλίου.
Το νέο σύνθημα που υιοθετήθηκε, είναι “ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ”.
Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Κυβερνήτης της AHEPA HELLAS Ευστάθιος Κεφαλίδης, παρουσιάζοντας το έργο της Περιφέρειας 25 ΕΛΛΑΣ, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο Εκπαίδευσης Κώστα Κοζυράκη, ενώ ακόμη, το παρών από τη Γηραιά Ήπειρο, έδωσαν ο Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης Φάνος Πιτίρης, καθώς και ο Κυβερνήτης Κύπρου Παντελής Θεοδωρίδης.
Ο κ. Κεφαλίδης συνεχάρη τον Ύπατο Πρόεδρο Γιώργο Χωριάτη και την ηγεσία της Οργάνωσης στις ΗΠΑ, τόσο για το νέο σύνθημα “ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ”, όσο και για τη γενικότερη πετυχημένη διαχρονική στρατηγική που ακολουθείται, αλλά και για τη μεγάλη προσφορά της AHEPA στον Ελληνισμό, η οποία όπως σημείωσε την καθιστά επίκαιρη επί εκατό σχεδόν χρόνια τώρα.
Ο κ. Κεφαλίδης προέταξε την αναγκαιότητα η χώρα μας να δημιουργήσει ως μέρος μιας εθνικής πολιτικής, υποδομή “Ελληνικής Γενεαλογίας”, μέσω της οποίας να βοηθήσει όλους όσους έχουν καταγωγή από την Ελλάδα να βρουν τις ρίζες τους στην πατρίδα. “Έτσι θα δημιουργήσουμε γέφυρες ανθρώπων του εξωτερικού ελληνικής καταγωγής με την Ελλάδα· όταν γνωρίζουμε τις ρίζες μας αγωνιζόμαστε για αυτές και τις υπερασπιζόμαστε”, υπογράμμισε με νόημα κατά την ομιλία του με τις θέσεις του για τον Ελληνισμό, στην οποία χαρακτηριστικά τόνισε:
“Οι Έλληνες είμαστε σημαντικοί λόγω της προσφοράς μας στον Δυτικό Πολιτισμό, λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης και της διαχρονικής ανάδειξης και προβολής των ιστορικών συμβόλων του Δυτικού Πολιτισμού. Ήμασταν και είμαστε παρόντες σε κάθε μεγάλο γεγονός, όπως στους καταστροφικούς πολέμους που αρίθμησαν χιλιάδες νεκρούς και οδήγησαν στη διάλυση της οικονομίας μας και την ισοπέδωση των δομών μας. Δηλώσαμε «παρών» σε επίπεδο διεθνών σχέσεων συμμετέχοντας ενεργά στη σύσταση και δημιουργία Διεθνών Οργανισμών όπως ο ΟΗΕ (ιδρυτικό μέλος η Ελλάδα), η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ. Το διαχρονικό τίμημα είναι δυσανάλογο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση και τον πληθυσμό μας. Κάθε φορά όμως ήμασταν με το μέρος όσων πολεμούσαν και αγωνιζόταν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Κινητήρια δύναμή μας για όλα τα παραπάνω, αποτελούσαν τα ιδανικά του Ελληνισμού που περιλαμβάνουν την πίστη στη Δημοκρατία και στα ιδανικά της Ελευθερίας, στην προαγωγή της Φιλανθρωπίας, της Κοινωνικής Ευθύνης, και φυσικά στην υπεράσπιση του βραχίωνα της κάθε κοινωνίας που είναι ο θεσμός της οικογένειας. Πανανθρώπινες αρχές και αξίες που διαπότισαν τον Δυτικό Πολιτισμό και βασίστηκαν στα ελληνικά ιδεώδη, συντέλεσαν και συντελούν στη δημιουργία κοινωνιών που σέβονται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, και πλέον με τη βοήθεια και της τεχνολογίας επιζητούν την επίτευξη μιας αειφόρου οικονομίας. Αν σήμερα αναγνωρίσουμε μέσα μας συγκεκριμένα ιδανικά και βρούμε αυτές τις αξίες, θα ανακαλύψουμε τη χαμένη περηφάνια και αξιοπρέπειά μας.
Οι Αρχές του Ελληνισμού είναι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ξαναγεννηθούμε και να βρούμε τον δρόμο μας μέσα από το θολό τοπίο που βρισκόμαστε.
Άλλωστε γίνεται σαφές, ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, με την παγίωση της λυπηρής κατάστασης της συνεχής φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι, να συνεργαστούν με τους καλύτερους, και να επιτύχουν τα καλύτερα. Σήμερα ο Ελληνισμός καθώς και η πολιτιστική και η πολιτισμική του κληρονομιά, είναι πιο επίκαιρες όσο ποτέ, διότι μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια ανάδειξης ενός αποτελεσματικότερου κοινωνικού και ανθρωπιστικού μοντέλου, όπου οι κοινωνίες λειτουργούν συλλογικά, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τα αντανακλαστικά τους ενάντια στον καταιγισμό αρνητικών πληροφοριών, ειδήσεων και απόψεων, που δημιουργούν εντάσεις, φόβο, πανικό, αρκετή προκατάληψη, και ως επακόλουθο οδηγούν στη «σήψη» του κοινωνικού ιστού. Οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες αποτελούν μια δύναμη που μπορεί να οικοδομήσει μια καλύτερη Κοινωνία Ανθρώπων”.