Άρε μου ριντινέντα μου
(Ωραίο μου χελιδόνι)
πλέα τάλασσα σε γκουάντει
(ποια θάλασσα σε βγάζει)
και α πούρτε ‘στε και φτάτζει
(και από πού έρχεσαι και φτάνεις)
μ ‘ούτον καλό τσαιρό
(με τούτο τον καλό καιρό)

Επειδή για τον «Εύμολπο» όλα είναι ποίηση, τραγούδι, δημιουργία και ταξίδι μαγικό…

Σε λίγες μέρες, σαν τον μετανάστη του τραγουδιού, σαν ένα όμορφο χελιδόνι, η χορωδία του “Ευμόλπου” θα “πετάξει” για μια άλλη χώρα. Θα ακολουθήσει την πορεία των Ελλήνων μεταναστών και θα περάσει θάλασσες και στεριές για να φτάσει στη “Μεγάλη Ελλάδα”. Το ταξίδι μακρύ και κουραστικό, μα ο ζήλος των χορωδών και η περηφάνια που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και την πόλη της Κομοτηνής, αποτελούν την κινητήριο δύναμή τους.

Προορισμός τους το Μιλάτζο της Σικελίας, και σκοπός του ταξιδιού, η συμμετοχή στο 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ “InCanto Mediterraneo”, στις 9 Ιουλίου, όπου θα λάβουν μέρος χορωδίες από την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Ο “Εύμολπος” από την Κομοτηνή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με πέντε τραγούδια, από τα οποία τα δύο θα είναι στην ιδιαίτερη ελληνική διάλεκτο, “γκρίκο”, που δημιουργήθηκε από τους Έλληνες μετανάστες της Ιταλίας και διασώζεται μέχρι σήμερα. Οι ξεχωριστές επιλογές και εναρμονίσεις των τραγουδιών έγιναν από το μαέστρο της χορωδίας Αθανάσιο Βαργεμτζίδη, ο οποίος κρατά σταθερά και…με μαεστρία, το τιμόνι σε κάθε μουσικό ταξίδι της χορωδίας-καμάρι της Κομοτηνής.

Με το αίσθημα της συγκίνησης που δημιουργούν οι στίχοι του τραγουδιού “Άρε μου ριντινέντα μου”“Το κλάμα του εμικγράντου”, όπως είναι ο τίτλος στα ελληνικά – οι χορωδοί του “Ευμόλπου” μας αποχαιρετούν εν όψει της αναχώρησής τους:

Κάθομαι εμπρός στη θάλασσα
πάντα σε κοιτάζω
λίγο γέρνεις λίγο κατεβαίνεις
λίγο αγγίζεις το νερό.

Μα εσύ τίποτα δε μου λες
για όσα σε ρωτώ
λίγο γέρνεις, λίγο κατεβαίνεις
λίγο αγγίζεις το νερό…