Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ο στόχος του έτους 2018 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, έχει καλυφθεί.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 31/12/2018, το ποσό της ενωσιακής συνδρομής για το έτος 2018 που δήλωσε η Ελλάδα, ανέρχεται σε 1.485.979.495,15 €. Η συνολική απορρόφηση ανεβαίνει έτσι στο 25% χωρίς την προκαταβολή και στο 32% συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής, διατηρώντας τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση και στην αξιοποίηση των πόρων του «πακέτου Γιούνγκερ», εκταμιεύοντας 2,702 δισ. € των σχετικών πόρων, σε συνολικές επενδύσεις 11,091 δισ. €.

Ταυτόχρονα, η συνολική εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2018, ανήλθε σε 6,237 δισ. €, αυξημένο κατά 5% περίπου έναντι του έτους 2017.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης σε δήλωσή του τονίζει: «Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα παραμένει στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ενώ πρωτοπορεί στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων άλλων πόρων και εργαλείων. Αυτό είναι το δικό μας αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας, με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι απλώς επιτυχημένοι στόχοι και αριθμοί, αλλά και διαφοροποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Είναι αποτέλεσμα ενός σταθερού πολιτικού σχεδιασμού που προηγήθηκε και που συνεχίζουμε να ακολουθούμε, και μιας αποτελεσματικής διαχείρισης και συνεργασίας των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων».