«Η διαδικασία προχωρά έτσι ώστε από το νέο διδακτικό έτος να χτυπά το «κουδούνι» στα σχολεία στις 9», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, χθες από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής.
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι συντάσσεται το σχετικό πόρισμα της επιτροπής που έχει συγκροτήσει για τη διερεύνηση δυνατότητας αναμόρφωσης του σχολικού ωραρίου.
Η επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από τους:
- Αθανασία – Χρυσούλα Παπαθανασίου του Μενελάου, Κλινική Ψυχολόγο, ως Πρόεδρο, και
- Ιωάννα Μπίμπου Νάκου του Νικολάου, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ,
- Μαρία Χιόνη του Παναγή, Εκπαιδευτικό ΠΕ02 – Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α ́ Αθήνας,
- Αγάπιο Τερζίδη του Κωνσταντίνου, Παιδίατρο – Αντιπρόεδρο ΚΕΕΛΠΝΟ,
- Παύλο Χαραμή του Δημητρίου, Αντιπρόεδρο ΙΕΠ,
- Μαρία Καφετζιδάκη του Αντωνίου, Εκπαιδευτικό ΠΕ60,
- Ευγενία Κουράντου του Γεωργίου, Εκπαιδευτικό ΠΕ05, ως μέλη.
Δε θα επηρεάζονται οι εργαζόμενοι γονείς
Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Υπουργός Παιδείας είχε εκφράσει την άποψη ότι η μετάθεση του «πρώτου κουδουνιού» της ημέρας από τις 8.15 στις 9 το πρωί, θα έχει θετικό αντίκτυπο, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. «Έχουμε τεράστια προβλήματα με τα νέα παιδιά. Το 25% των νέων παιδιών φεύγει από το σπίτι του χωρίς να φάει πρωινό, επειδή τρέχει να προφτάσει το λεωφορείο, να τρέξει στο σχολείο κτλ. Την πρώτη ώρα συνήθως δεν γίνονται διαγωνίσματα γιατί και οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι τα παιδιά, ακόμη, δεν είναι έτοιμα οργανικά. Το 20% των μαθητών αργούν να μπουν στην τάξη το πρωί. Έχουμε κι άλλα πολλά, πώς ξυπνάει, δεν ανοίγει τα μάτια μου, πώς ξυπνάει ο οργανισμός ενός εφήβου που ξυπνάει πολύ αργότερα στην διάρκεια της ημέρας και άρα κάνει πολύ πιο αποτελεσματική τη μάθηση. Είναι πολλές οι διαστάσεις του θέματος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο News247.
Επιπλέον, είχε διευκρινίσει ότι για τους εργαζόμενους γονείς θα συνεχίσει να ισχύει ό,τι και σήμερα, δεδομένου πως θα υπάρχει η δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά νωρίτερα στο σχολείο και εκείνα να απασχολούνται μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.
Αντίδραση της ΟΛΜΕ για το «κουδούνι στις 9»
Πάντως η συγκεκριμένη εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΟΛΜΕ, κ. Νίκου Παπαχρήστου, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 Fm», εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «κάποια άλλη σκοπιμότητα βρίσκεται πίσω από όλα αυτά». «Εμείς δεν είμαστε κολλημένοι με την παράδοση, αλλά εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει αυτή η απόφαση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαχρήστου, ενώ επισήμανε ότι «η αφήγηση του υπουργού ότι οι μαθητές θα κοιμούνται περισσότερο, είναι τουλάχιστον αστεία. Τα παιδιά δεν πάνε για ποτάκια το βράδυ, είναι κουρασμένα από τα μαθήματα και τα φροντιστήρια και πιεσμένα από την ύλη. Το μόνο που μπορεί να συμβεί από όλο αυτό, είναι να ενισχυθούν μόνο τα παιδιά από μακρινές περιοχές. Το νόημα ποιο είναι; Είναι προάγγελος καταργήσεων νέων σχολικών μονάδων, που θα ευνοεί τη μεταφορά των παιδιών από μακρινές τοποθεσίες;».
Πηγή: aftodioikisi.gr, news247.gr, protothema.gr
Επιμέλεια: inkomotini.news