Στην τελική εξάδα του Access City Award, προκρίθηκε ο Δήμος Κομοτηνής, διεκδικώντας με αξιώσεις μια σπουδαία διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Στην υποψηφιότητά του ο Δήμος Κομοτηνής συμπεριέλαβε όλες τις δημοτικές υποδομές προσβασιμότητας, τις σχετικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί με δημόσιους φορείς και συλλόγους.

Για την προετοιμασία της πρότασης συνεργάστηκαν με επιτυχία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής με τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο αναπηρικό κίνημα.

Οι έξι πόλεις φιναλίστ, είναι:
  • Bremerhaven / Γερμανία.
  • Firenze / Ιταλία.
  • Gdynia / Πολωνία.
  • Jönköping / Σουηδία.
  • Κομοτηνή / Ελλάδα.
  • Poznan / Πολωνία.

Σκοπός της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής είναι να αναδειχθεί το έργο που έχει πραγματοποιηθεί αναφορικά με την προσβασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, “αλλά και να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι συνδημότες μας”, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, συμπληρώνοντας: “Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε ότι μέσα από την αξιολόγηση της πρότασής μας θα προκύψουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις και συνέργειες για την περεταίρω βελτίωση του Δήμου μας σε θέματα προσβασιμότητας”.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμης Πόλης είναι τα “Όσκαρ της προσβασιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Βραβεύονται οι πόλεις που επιτελούν αξιοσημείωτο έργο προκειμένου να βελτιώσουν την προσβασιμότητά τους για τους ανάπηρους αλλά και τους ηλικιωμένους,  ενώ δεν παραλείπονται και οι πόλεις εκείνες που μπορεί να μην είναι τέλειες αλλά επιδεικνύουν αφοσίωση στο να εξελίσσονται για να γίνουν πιο προσβάσιμες και συμπεριληπτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακηρύξει τις νικήτριες πόλεις (τρία πρώτα βραβεία και έως και τέσσερις ειδικές μνείες), την 1η Δεκεμβρίου σε ειδική διαδικτυακή τελετή. Στις τρεις πρώτες νικήτριες πόλεις θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα: 1η θέση 150.000 €, 2η θέση 120.000 €, 3η θέση 80.000 €.