Στις 4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπηση με κάλπη πυροδοτούν εξελίξεις

Μια δεύτερη παρατήρηση που προέρχεται από την ίδια έρευνα: η εκλογική δυναμική ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 2
  • Η πρώτη δημοσκόπηση με τη χρήση κάλπης (όχι τηλεφωνική), μειώνει την «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πυροδοτεί εξελίξεις.

«Μύρισε εκλογές», διαπίστωσε ο Πρωθυπουργός. Όλοι πλέον διαπιστώνουν ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Από τις συνεχείς περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, έως τις άρον-άρον παραστάσεις ημιτελών έργων (Μετρό Θεσσαλονίκης) και τις «φιλολαϊκές» εξαγγελίες, όλα «μυρίζουν εκλογές».

Ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αρχίζουν να παρουσιάζουν σενάρια εκλογών με ακρότατες ημερομηνίες τον Μάρτιο και πάντως νωρίτερα από το Πάσχα. Τι άλλαξε το κλίμα και το Μαξίμου φαίνεται πλέον να βιάζεται να συναντήσει το ραντεβού με τις κάλπες;

Η πρώτη δημοσκόπηση με κάλπη

Μια από τις κυριότερες παραμέτρους είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν καλά σημάδια. Και μιλάμε για τις κανονικές δημοσκοπήσεις, που επιχειρούν να καταγράψουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, και όχι αυτές που «ανεβαίνουν» στα τηλεοπτικά παράθυρα με εμφανή στόχο να στρεβλώσουν και να διαμορφώσουν ένα προκαθορισμένο πολιτικό κλίμα

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση με τη χρήση κάλπης, μια μεθοδολογία που όλοι αποδέχονται ότι προσεγγίζει τις τάσεις της κοινής γνώμης με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τηλεφωνικές έρευνες. Πραγματοποιήθηκε από μια από τις σοβαρότερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες, με «πελάτη» πολιτικό οργανισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα αλλά η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει συρρικνωθεί πλέον στις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια δεύτερη παρατήρηση που προέρχεται από την ίδια έρευνα: η εκλογική δυναμική ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση δέχεται πλήγματα στην εκλογική της επιρροή, είτε από την ακρίβεια είτε από τις υποκλοπές είτε από την «υπόθεση Πάτση» η οποία φαίνεται να μην έχει ξεχαστεί από την κοινή γνώμη.

Όπως είναι προφανές, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης με κάλπη, σε μια ανοικτή προεκλογική περίοδο διάρκειας τριών-τεσσάρων μηνών, όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το επιτελείο του Μαξίμου φαίνεται να έχει τεθεί σε «κόκκινο» εκλογικό συναγερμό. Η διαπίστωση, δηλαδή, ότι η «ψαλίδα» κλείνει και οτι οι διψήφιες διαφορές της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν πλέον είτε στο παρελθόν είτε στη «δημιουργική στατιστική» ευφάνταστων δημοσκόπων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρόμοιες τάσεις «κλεισίματος της ψαλίδας» εμφανίζονται και στις «εσωτερικές» δημοσκοπήσεις της ΝΔ. Τελευταίες κυλιόμενες έρευνες που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, βρίσκουν πλέον τη διαφορά κοντά στις 6 μονάδες, ενώ οι ίδιες έρευνες πριν από ένα δεκαήμερο αποτύπωναν την «ψαλίδα» στις 8-10 μονάδες.

Ο μεγάλος φόβος των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών

Στην επιτάχυνση των εκλογικών σεναρίων, εκτός από το ανησυχητικό τοπίο των δημοσκοπήσεων, συντείνει και το σύνδρομο «του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό· όπου το «πέναλτι» δεν είναι άλλο από τις διαρκείς αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών. Κυριολεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξέρουν «τι θα τους ξημερώσει». Ποιες αποκαλύψεις δηλαδή έπονται και τι πολιτικό κόστος θα προκαλέσουν.

πηγή

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood