Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με δύο εκπαιδευτικούς συνοδούς, την κ. Σταθοπούλου Μαρία και την κ. Μαχμούτ Μπερρίν από το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, και τρεις νέους απόφοιτους του σχολείου, συμμετείχαν σε δραστηριότητες στα πλαίσια του Erasmus+ προγράμματος «WholesomeLiving: Substance abuse is a self-abuse» στην πόλη Zakopane της Πολωνίας.
Στόχοι του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους της κατάχρησης ουσιών, κακών συνηθειών και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Για πέντε μέρες, μαθητές και καθηγήτριες, παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα με παρουσιάσεις σχετικές με την ιστορία και τον πολιτισμό της Πολωνίας καθώς και τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών στην Πολωνία με θέμα τα ναρκωτικά και την κατάχρηση ουσιών, κυρίως στους νέους, και συμμετείχαν ενεργά σε διάφορα εργαστήρια (workshops) μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες, ανταλλάσσοντας απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα σχετικά με τη μάστιγα των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση τους. Στα εργαστήρια αυτά η ελληνική συμμετοχή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν σε στενή επαφή οι Έλληνες απόφοιτοι με τους νέους των υπόλοιπων χωρών, να συνομιλήσουν πάνω στα καυτά θέματα των καταχρήσεων αλκοόλ και άλλων ουσιών, να προβληματιστούν για τις αιτίες που ωθούν τους νέους στα ναρκωτικά, και να αναδείξουν το σπουδαίο ρόλο του σχολείου και των διαφόρων προγραμμάτων στην καταπολέμηση των καταχρήσεων.

af478e04 dde polonia 1Η ελληνική ομάδα εστίασε και στη δύναμη των θετικών προτύπων παρουσιάζοντας δύο μοντέλα (rolemodels) – διάσημους Έλληνες από την ελληνική βιομηχανία θεαμάτων, πρώην χρήστες ναρκωτικών και άλλων ουσιών, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο υγιεινής ζωής μακριά από τις εξαρτήσεις. Οι εν λόγω διάσημοι έχουν μιλήσει ανοιχτά στο ελληνικό κοινό με συνεντεύξεις τους στον τύπο και την τηλεόραση, με στόχο να βοηθήσουν τους νέους με το παράδειγμά τους, εμπνέοντάς τους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, υιοθετώντας ένα ολιστικό μοντέλο υγιεινής ζωής.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Ιταλία, στην πόλη Vieste, τον Μάρτιο του 2020.
Συμμετέχοντες χώρες-Οργανισμοί:
1. Από το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν δύο οργανισμοί:
α. ShineAloud U.KC.I.C, Λονδίνο (applicantorganization).
β) Hanta Associates Limited, Surrey.
2. Πολωνία: Zespol Szkolw Zychlinie, πόληZychlin, Δημόσιο Επαγγελματικό Σχολείο.
3. Ελλάδα: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.
4. Ρουμανία: Colegiul Tehnic “Napoca”, πόλη Cluj–Napoca, Επαγγελματικό Σχολείο.
5. Ιταλία: IPSSAR Enrico Mattei,πόλη Vieste, Επαγγελματικό Σχολείο.
6. Τουρκία: Incirliova Genclik Kultur, Sanatve Gelisim Derneg, Μη κερδοσκοπικός οργανισμός.