Αυτό ανακοινώθηκε στην 9η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή», που διεξήχθη στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης στην Καβάλα, από τον Πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου», Ιωάννη Ανδρουλάκη.
«Οργανώνουμε την Πολιτική Προστασία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, και προμηθεύοντας τις υπηρεσίες μας με σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στον μέγιστο βαθμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος για την Κλιματική Αλλαγή, και ανέφερε τη χρήση για πρώτη φορά, το περασμένο καλοκαίρι, drones, για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών σε Ροδόπη, Έβρο και Θάσο, που αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποδοτικά εκ του αποτελέσματος. «Σήμερα, που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τίποτα δεν είναι δεδομένο, οφείλουμε να ενεργήσουμε με σχέδιο και να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές επιπτώσεις της», πρόσθεσε ο κ. Τοψίδης, και συμπλήρωσε: «Για να το πράξουμε αυτό έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρήσιμο εργαλείο, το «LIFE-IP» το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη δράση για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Δρ Θεόδωρος Μαρκόπουλος, παρουσίασε το σύνολο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ειδικότερα αναφέρθηκε στο φαινόμενο της λειψυδρίας και στις συνέπειες που έχει στον πρωτογενή τομέα αλλά και στο εισόδημα των παραγωγών, στις ξηρές καταιγίδες που έγιναν η αιτία για πυρκαγιές στη Θάσο και στην Καβάλα, αλλά και στην διάβρωση των ακτών.
Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και συνάντηση εργασίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών, Ευστάθιου Σταθόπουλου, και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των Τεχνικών και των Δασικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εν όψει της υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντιπυρικής προστασίας, καθώς και έργων αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων.