Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα από την Standard & Poor’s με το βλέμμα σε μια “ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026”

Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πλέον επιλέξιμα για μεγάλους ξένους επενδυτές χωρίς να χρειάζονται τις προστατευτικές εξαιρέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και μάλιστα σε εποχή έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
sta

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒΒ-, με σταθερό outlook, από BB+ με θετικό outlook, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η αξιολόγηση αυτή κατατάσσει – και τυπικά πλέον – το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς «Επενδυτικής Βαθμίδας | Investment Grade», εξέλιξη που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πλέον επιλέξιμα για μεγάλους ξένους επενδυτές χωρίς να χρειάζονται τις προστατευτικές εξαιρέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και μάλιστα σε εποχή έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Σημειώνεται, ότι σε επίπεδο αγοράς, τα ελληνικά ομόλογα εν μέρει απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς εδώ και καιρό έχουν μειωμένες αποδόσεις και spreads.

Ωστόσο, σε επίπεδο προσέλκυσης κεφαλαίων η τυπική κατάκτηση του τίτλου είναι καθοριστική καθώς με αυτόν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε βασικούς δείκτες ομολόγων και θα γίνουν επιλέξιμα σε θεσμικά επενδυτικά funds των οποίων οι κανόνες λειτουργίας απαγορεύουν να τοποθετηθούν σε ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, παρ΄ ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από εκείνη του DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η σημερινή είναι σαφώς σημαντικότερη καθώς το μέγεθος και η εμβέλεια του αμερικανικού οίκου είναι πολύ μεγαλύτερη, και όπως σημειώνει το newmoney, «στην πραγματική οικονομία την πόρτα για τα διεθνή κεφάλαια και τους μεγάλους ξένους επενδυτές δεν την ανοίγει άλλος κανείς ίσως, εκτός από την Standard and Poor’s. Αν την DBRS τη λαμβάνει υπ΄ όψιν το 10%-15% της παγκόσμιας αγοράς, την S&P’s την παρακολουθεί το 60-70% των αγορών». Εξάλλου, έχουν προηγηθεί δύο ακόμη αναβαθμίσεις μετά από τις εκλογές, από τον ιαπωνικό οίκο R&I και τον γερμανικό Scope.

Τι αναφέρει το report

Όπως αναφέρει στο report του, ο Οίκος, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015 έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας. Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τα κονδύλια της Ε.Ε. τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές. Εκτιμούμε ότι το καθαρό ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός το οποίο θα αποτελεί αξιοσημείωτη βελτίωση από το 189% του ΑΕΠ το 2020».

Ο Οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, παρά τα σημαντικά κόστη των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών. Η S&P προβλέπει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3% έως το 2026. Στην επίδοση αυτή υπολογίζεται η επίδραση του πληθωρισμού, αλλά κυρίως η ταχεία οικονομική επέκταση μετά την πανδημία και η θεαματική δημοσιονομική εξυγίανση. Παρ΄ ότι το απόθεμα του χρέους παραμένει υψηλό, το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε.

Από Δευτέρα, λοιπόν, 23/10/2023, χιλιάδες οθόνες των dealing rooms όλου του κόσμου θα γράφουν και πάλι μετά από πολλά χρόνια το όνομα Ελλάδα. 

Η καλύτερη «διαφήμιση»

Εκείνο που εντυπωσιάζει τον οίκο S&P’s, και το μήνυμα που μεταδίδει παγκοσμίως με την έκθεσή του, είναι ότι απέναντι σε όλες τις κρίσεις και κινδύνους ως τώρα, η κυβέρνηση καταφέρνει να οδηγεί την χώρα σταθερά και καλύτερα από όσο η ίδια υπόσχεται και όλοι περιμένουν!

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιορίζονται να λένε πως θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά με σταθερότητα, αφήνοντας τους επαίνους στην ίδια την Έκθεση της S&P’s που περιγράφει την κατάσταση στη χώρα μας, με λόγια όπως αυτά -που ίσως ποτέ παλιά δεν είχαν πει για την Ελλάδα:

– η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση έχει θέσει την Ελλάδα σε σταθερά βελτιωμένη τροχιά με ταχύτατη οικονομική ανάκαμψη
– η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπερνά διαρκώς τους δημοσιονομικούς στόχους της, παρά τη αύξηση των κοινωνικών παροχών
– αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες.
– προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ στην τριετία 2024-2026.

– η Ανάπτυξη στην Ελλάδα άντεξε στις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες το 2023
– προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2023 (σσ: η κυβέρνηση επισήμως προβλέπει 2,3% ως τώρα)
– η οικονομία της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί 26% (σε πραγματικούς και εποχικά προσαρμοσμένους όρους) από το κατώτατο σημείο όπου είχε πέσει λόγω του COVID-19 το 2020.
– ο τουριστικός τομέας τα πάει ιδιαιτέρως καλά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο όλων των εποχών. Οι εισπράξεις των πρώτων 7 μηνών από ταξίδια και μεταφορές ήταν 18% πάνω από του 2019. Η Ελλάδα είχε την ταχύτερη ανάκαμψη από όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.
– αύξηση επενδύσεων, βελτίωση της αγοράς εργασίας (μείωση ανεργίας στο 9,2% το 2024 από 28,2% το 2013) και ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα θα στηρίξουν την Ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται μέση ανάπτυξη 2,6% την περίοδο 2024-2026.
– εκτιμούμε ότι το καθαρό ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, με αξιοσημείωτη βελτίωση από 189% του ΑΕΠ το 2020
– το απόθεμα χρέους παραμένει υψηλό, αλλά το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε, με μέση σταθμισμένη διάρκεια 19,7 έτη και σχετικά χαμηλές πληρωμές τόκων (5,7% των εσόδων γενικής κυβέρνησης).
– η ισχυρή εντολή στη ΝΔ και η αποφυγή ενός ασταθούς συνασπισμού, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.Τι αλλάζειΜε τη βοήθεια της αναβάθμισης και των αγορών-επενδυτών που αυτή θα φέρει, μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζει πιο αισιόδοξα και με αυτοπεποίθηση τις δυσκολίες που προδιαγράφονται.
Αν και πάτησε όμως ξανά πια σε “στέρεο έδαφος”, η Ελλάδα δεν μπορεί να επαναπαύεται, αφού βρίσκεται άλλωστε μόλις… στην 10η θέση από πιο ψηλό σκαλί αξιολόγησης (ΑΑΑ). Παραμένει έτσι αναγκασμένη να «κοιτάζει» ακόμα ψηλότερα στην κλίμακα των αξιολογήσεων, καθώς οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.
Η S&P’s προειδοποιεί ότι “όπως και άλλες μικρές ανοιχτές οικονομίες, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στους μεταβαλλόμενους ανέμους της παγκόσμιας οικονομίας, όπως μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να επηρεάσει τους τομείς του Τουρισμού ή της Ναυτιλίας, ή μια ξαφνική άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτιωμένη δυναμική των αξιολογήσεων της Ελλάδας. Οι αξιολογήσεις μας εξακολουθούν να περιορίζονται από το υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος και την αδύναμη εξωτερική θέση” τονίζουν οι συντάκτες της Έκθεσης.
Και αυτό σημαίνει πως όσο καλά και αν τα πήγε ως τώρα η Ελλάδα, ό,τι άλλο και αν συμβεί διεθνώς, θα την “πληρώνει” περισσότερο πάντα ο πιο… αδύναμος κρίκος. Το “πάθημα-μάθημα” αυτό το έχει λάβει ήδη η Ελλάδα από το 2008-2009 και μετά, για αυτό και οφείλει να τηρεί “αποστάσεις ασφαλείας” από το όριο που διαχωρίζει την επενδυτική βαθμίδα, από τα “σκουπίδια”.

H ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Η νέα θετική αξιολόγηση αποτελεί επίτευγμα του λαού μας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η επαναφορά της οικονομίας μας στην Επενδυτική Βαθμίδα δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Και όμως, είναι ήδη πραγματικότητα, όπως είχα δεσμευτεί προσωπικά» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.
Ολόκληρη η ανάρτησή του:
Η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor’s» γίνεται μία ακόμη επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Καθώς, μάλιστα, εκδηλώνεται εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας άφησε οριστικά πίσω την πολύχρονη κρίση με όπλα της τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνεχή πρόοδο. Η νέα θετική αξιολόγηση αποτελεί επίτευγμα του λαού μας. Ταυτόχρονα, όμως, και επιβράβευση του κυβερνητικού σχεδίου που, παρά τις δυσκολίες, αποδίδει καρπούς: με επενδύσεις και ανάπτυξη αυξάνει τον δημόσιο πλούτο και μειώνει την ανεργία. Μετατρέποντας, έτσι, τη συλλογική ευημερία σε ατομική προκοπή. Με καλύτερους μισθούς και συντάξεις και με καθημερινή στήριξη των πιο ευάλωτων. Καθώς, λοιπόν, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά για τις διεθνείς αγορές, ο δανεισμός καθίσταται ευκολότερος και φθηνότερος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενώ, παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος ώστε να κατευθυνθούν προς τη χώρα επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων τα οποία δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν εδώ, επί σχεδόν 15 χρόνια. Η επαναφορά της οικονομίας μας στην Επενδυτική Βαθμίδα δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Και όμως, είναι ήδη πραγματικότητα, όπως είχα δεσμευτεί προσωπικά. Χειροπιαστή απόδειξη ότι με σχέδιο και δουλειά η πατρίδα βαδίζει μπροστά. Και ένα πρόσθετο κάλεσμα να μείνουμε ενωμένοι στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Συνεχίζουμε!

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood