Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ιμβρίων από Ελλάδα και Τουρκία. Συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επαναλειτουργία του Ελληνικού σχολείου στο νησί καθώς και θέματα που απασχολούν τους Ομογενείς.

Ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν δίστασε να θέσει το ζήτημα παραβίασης του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λοζάνης από την Τουρκία τη δεκαετία του ‘60. Ωστόσο επαίνεσε την πρωτοβουλία επαναλειτουργίας του σχολείου, αναφερόμενος στο θετικό ρόλο του συμπατριώτη του Θρακιώτη, πρώην Υπουργού της Κυβέρνησης Ερντογάν, κ. Μ. Μοεζήνογλου.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λοζάνης προέβλεπε την ειδική διοικητική οργάνωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, αποτελούμενη από τα τοπικά στοιχεία και με την παροχή κάθε εγγύησης για τον αυτόχθονα μη μουσουλμανικό πληθυσμό αναφορικά με την αυτοδιοίκηση και την προστασία της ζωής και της περιουσίας. Όσον αφορά στο σχολείο της Ίμβρου, αυτό έπαψε να λειτουργεί το 1964, ενώ ξαναλειτούργησε σχεδόν 50 χρόνια. Η αρχή έγινε το 2013 με το Δημοτικό Σχολείο, ενώ από το 2015 και 2016 λειτουργούν όλες οι βαθμίδες, δηλαδή Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Επίσης ο Βουλευτής Ροδόπης υπενθύμισε την συμφωνία που ο ίδιος ως Υφυπουργός Εξωτερικών επέτυχε διαπραγματευόμενος με την Τουρκική Κυβέρνηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης με την Ίμβρο και το Τσανάκαλε με στόχο όχι μόνο την εύκολη πρόσβαση στο νησί αλλά και τη μεταφορά ρορό φορτηγών από το Τσανάκαλε στην ΕΕ μέσω Εγνατίας Οδού.

Ο Ε. Στυλιανίδης πρότεινε η Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού να επισκεφθεί την Ίμβρο και να συνομιλήσει με τις εκεί αρχές. Οι Ίμβριοι ευχαρίστησαν το Βουλευτή Ροδόπης για τη διαχρονική του στήριξη στην Ελλάδα και το εσωτερικό και ζήτησαν συνέχεια αυτής της συνεργασίας.