Στυλιανίδης κατά Αυγενάκη

"Yπήρξαν τρομερές καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες - Χρειάζεται να λειτουργήσει πιο σοβαρά και συγκροτημένα το υπουργείο".
Screenshot_805
Ευθύνες στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, επέρριψε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Αντιθέτως, κρίνει θετικά τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ καλύπτει και τον υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση, αναφορικά με τις αντιδράσεις που εισέπραξε μετά την ανάρτησή του για τα σχέδια βελτίωσης που φέτος στον Έβρο λόγω των πυρκαγιών εγκρίθηκαν στο σύνολό τους, σημειώνοντας μάλιστα με προφανές νόημα, ότι είναι ο μοναδικός Θρακιώτης υφυπουργός και «ας μην τα βάζουμε με αυτόν».

“Ο πρωθυπουργός κατάφερε να προστατέψει το ύψος των συνολικών επιδοτήσεων”
Όπως δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με κορυφαία επιτυχία το γεγονός ότι «κατάφερε να προστατέψει το ύψος των συνολικών επιδοτήσεων από την ΚΑΠ την ώρα που οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη υπέστησαν τραγική μείωση αυτών των επιδοτήσεων». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό το ζήτημα με τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αποδίδεται στο γεγονός ότι «υπήρξαν τρομερές καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στο ΥΠΑΑΤ στο μεσοδιάστημα», καθώς όπως είπε δεν έγινε η απαιτούμενη προετοιμασία και ενημέρωση για να προσαρμοστούν οι αγρότες στον νέο τρόπο είσπραξης των επιδοτήσεων, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν με την προσαρμογή στην πράσινη ανάπτυξη, «με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουν πάρει τώρα λίγο πάνω από τις μισές χρηματοδοτήσεις που δικαιούνται και να έχει “σκάσει” και ένας υψηλός πληθωρισμός ο οποίος αυτή τη στιγμή πέφτει πάνω στα προϊόντα, στα εφόδια, στο κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πάρα πολλές αγροτικές, οικογενειακές επιχειρήσεις να κλείσουν».

Κριτική στον Αυγενάκη
Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αντιλήφθηκε το πρόβλημα και γι’ αυτό εξήγγειλε πακέτο μέτρων με παροχές στο αγροτικό πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα, και παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «ζήτησε και πέτυχε την αναστολή του 4% του πρασινίσματος που μας απασχολούσε όλο το προηγούμενο διάστημα». Καυτηρίασε, παράλληλα, πως «χρειάζεται να λειτουργήσει πιο σοβαρά και συγκροτημένα το υπουργείο, το οποίο θα πρέπει τις αποφάσεις για τη γρήγορη εκταμίευση, είτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από την ΚΑΠ, να τις παίρνει γρήγορα και ξεκάθαρα για να μπορούν οι αγρότες που είναι έτοιμοι και έχουν κάνει τη σωστή τους προετοιμασία να εισπράξουν τα χρήματα. Τώρα υπάρχει η πίεση του πρωθυπουργού για να γίνει αυτό γρήγορα, έπρεπε βέβαια αυτό να γίνει πολύ νωρίτερα. Εδώ έχει μία ευθύνη το υπουργείο για αυτό, την οποία θα πρέπει να την αναλάβει και να διορθώσει τα λάθη που έγιναν».

Στήριξη στον Σταύρο Κελέτση
Ο πρώην υπουργός μίλησε για ευθύνες του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, δήλωσε όμως τη στήριξή του στο πρόσωπο του Εβρίτη υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση, ο οποίος δέχθηκε πυρά μετά από ανάρτηση που έκανε μέσα από την έκθεση Agrotica με αφορμή την πώληση ενός τρακτέρ σε αγρότη από τον Έβρο. Στην επίμαχη ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ. Κελέτσης ανέφερε: «Αγοραπωλησίες σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων (τρακτέρ) αξίας κατά μέσο όρο 150.000 ευρώ, στη φετινή έκθεση. Με πολύ χαρά διαπιστώνω ότι πολλά από αυτά αγοράστηκαν από συμπατριώτες μας Εβρίτες αγρότες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα Σχέδια Βελτίωσης που χρηματοδοτούν έως 70% την αγορά των μηχανημάτων. Θυμίζω ότι στον νομό μας φέτος εγκρίθηκε το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν (157 Σχέδια Βελτίωσης)».

«Έχουμε έναν υφυπουργό από την περιοχή μας, μην τα βάζουμε με αυτόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Αυτός προσπάθησε να κατοχυρώσει με κάποιον τρόπο τον νομό Έβρου στον οποίον εκλέγεται και κυρίως τις περιοχές που κάηκαν από τις πρόσφατες φωτιές. Εγώ μίλησα μαζί του και ζήτησα να εξετάσουν τα περιθώρια περισσοτέρων εγκρίσεων στα Σχέδια Βελτίωσης και στον νομό Ροδόπης και στους άλλους νομούς γιατί και εμείς έχουμε καμμένα, όπως επίσης επικοινώνησα ξανά μαζί του και του ζήτησα αντίστοιχη στήριξη και για τους μελισσοκόμους. Εξέφρασε θετική διάθεση και προσπαθεί να βρει τρόπο να λύσει το ζήτημα», ισχυρίστηκε ο βουλευτής Ροδόπης. Σε αυτό το σημείο, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε πως ο Σταύρος Κελέτσης «δεν αποφασίζει μόνος» του και τόνισε πως «δεν θέλω να τα φορτώνουμε όλα εκεί».

Να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική διατροφικής αυτάρκειας
Τέλος, κατά τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση καθώς δεν μπορεί να είναι πια «τροχονόμος» κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Αντ’ αυτού θα πρέπει να συγκροτήσει μία εθνική στρατηγική διατροφικής αυτάρκειας με ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως αυτά που περιγράφηκαν στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης στον άξονα της αναδιαμόρφωσης του πρωτογενή τομέα της Θράκης και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

(πηγή | xronos.gr – επιμέλεια | inkomotininews.gr)

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood