Στη Βουλή των Ελλήνων τα Βασιλικά Εμβλήματα του Όθωνα: Στέμμα – Σκήπτρο – Ξίφος

Δεν τα φόρεσε ποτέ.
Screenshot_2125

Στην επιβλητική αίθουσα Τροπαίων, «Ελευθέριος Βενιζέλος», της Βουλής των Ελλήνων, θα φιλοξενούνται για τα επόμενα 49 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2073, τα Βασιλικά Εμβλήματα – στέμμα, σκήπτρο, ξίφος – του πρώτου Bασιλιά του ελληνικού κράτους, Όθωνα, τα οποία ανευρέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το καλοκαίρι του 2023 στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

Σε ειδική εκδήλωση, τα ιστορικά κειμήλια παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στη Βουλή των Ελλήνων τα Βασιλικά Εμβλήματα του Όθωνα: Στέμμα - Σκήπτρο - Ξίφος

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, «η ιστορία διαπερνά τα καθεστώτα, διαπερνά τα πολιτεύματα, και κάνει ό,τι πιο πολύτιμο έχει να κάνει: διδάσκει. Γι’ αυτό και αυτά τα αποκαλυπτήρια που κάνουμε εδώ σήμερα, δεν είναι μόνο αποκαλυπτήρια εμβληματικών μνημών· είναι και αποκαλυπτήρια διδασκαλίας της ιστορίας». Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «τρία νέα, συναρπαστικά, ιστορικά και αισθητικά, εκθέματα, τα οποία εμπλουτίζουν την πολύτιμη κιβωτό μνήμης που περιέχεται στην αίθουσα “Ελευθέριος  Βενιζέλος” και σχετίζεται με ιστορικές φάσεις του νεοελληνικού κράτους». Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε επίσης: «Το σκήπτρο, το στέμμα και το ξίφος του Όθωνα, που δεν τα φόρεσε ποτέ, θα τα απολαύσουμε σήμερα, θα τα απολαύσουν οι μαθητές της Ελλάδος, οι επισκέπτες της Βουλής, κι έτσι θα καταλάβουμε ακόμη περισσότερο μία εντυπωσιακή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, με τα πάνω της και με τα κάτω της, μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, όπου το εμβρυακό τότε ελληνικό κρατίδιο πάλευε να επιβιώσει έχοντας όμως στον νου του, και το μεγάλωμά του».

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη έκανε εκτενή περιγραφή των πολύτιμων εμβλημάτων και της πορείας τους μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Όπως ανέφερε, «τα βασιλικά διακριτικά εμβλήματα του Όθωνος, πέραν πάσης αμφιβολίας συνιστούν ιστορικά κειμήλια του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους και ως τέτοια οφείλουν να αντιμετωπίζονται». Η κυρία Μενδώνη επεσήμανε πως τα τρία βαρυσήμαντα ιστορικά κειμήλια «θα είναι πλέον κτήμα όλων των επισκεπτών και ιδιαίτερα της ελληνικής μαθητικής νεολαίας η οποία επισκέπτεται με πολύ συστηματικό τρόπο τη συγκεκριμένη αίθουσα. Για όλα αυτά είναι σαφές ότι η μοναδική και δέουσα θέση στην οποία έπρεπε να εκτεθούν δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη συγκεκριμένη αίθουσα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός  Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Thomas Bagger, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Andreas Kindl, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βασίλειος Βιλιάρδος, οι Βουλευτές, Γεώργιος Σταμάτης, Αριστοτέλης Σπάνιας, Αθηνά Λινού και Αλέξανδρος Ζερβέας, και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, Βασίλειος Μπαγιώκος.

Στη Βουλή των Ελλήνων τα Βασιλικά Εμβλήματα του Όθωνα: Στέμμα - Σκήπτρο - Ξίφος

Τα βασιλικά εμβλήματα (regalia)του Όθωνα | Αναλυτική περιγραφή

Στέμμα: Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο, βελούδο, 25Χ29 εκ. | Εργαστήριο χρυσοχοΐας: Fossin et fils Joailliers du Roi, Παρίσι | Έτος παραγγελίας: 1835. Στο κάτω μέρος φέρει δάφνινη στεφάνη. Οκτώ τόξα, διακοσμημένα με ανθέμια, πλοχμούς και λεοντοκεφαλές σε εναλλαγή, υποστηρίζουν οκτώ καμπύλα στελέχη με ανθέμια στη βάση τους και διακόσμηση από κλαδιά φοίνικα. Η επίστεψη στο κέντρο κοσμείται με τη βασιλική σταυροφόρο σφαίρα. Στο εσωτερικό του διατηρείται το πορφυρό βελούδο.

Σκήπτρο: Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο και σμάλτο, 78Χ7,4εκ. | Εργαστήριο χρυσοχοΐας: Fossin et fils Joailliers du Roi, Παρίσι | Έτος παραγγελίας: 1835. Αποτελείται από δύο επιμήκη ωοειδή στελέχη, με κατά τόπους ανάγλυφη φυτική διακόσμηση, και επίστεψη, που συνδέονται μεταξύ τους με τετράπλευρα διακοσμημένα κομβία. Η επίστεψη φέρει ανάγλυφα φύλλα άκανθας και ολόγλυφο στέμμα σε μικρογραφία, με ανθέμια και πλοχμούς, εσωτερικά κοσμημένο με πορφυρό σμάλτο, και με τη βασιλική σταυροφόρο σφαίρα στην κορυφή. Στα κομβία, το μονόγραμμα του Βασιλιά Όθωνα εναλλάσσεται με λευκό σταυρό από σμάλτο, με τα χρώματα της βαυαρικής σημαίας στην ένωση των κεραιών του, και ολόσωμους αντωπούς λέοντες. Το κατώτερο τμήμα του σκήπτρου απολήγει σε σφαίρα με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση και την εγχάρακτη επιγραφή του κατασκευαστή.

Ξίφος σε θήκη: Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο, σμάλτο και lapis lazuli, 92Χ12,7 εκ. | Εργαστήρια κατασκευής: Manceaux Fabricant d’armes και Fossin et Fils Joailliers du Roi, Παρίσι | Έτος παραγγελίας: 1835. Η περίτεχνη χρυσή θήκη είναι διακοσμημένη κατά διαστήματα με ανάγλυφους δακτυλίους με φυτικά κοσμήματα. Στο άνω τμήμα φέρει ανάγλυφη διακόσμηση σε ζώνες με άνθη, πλοχμούς και λεοντοκεφαλή σε μετάλλιο. Σε χρυσό διάχωρο προβάλλει, στην πρόσθια όψη, το εστεμμένο εθνόσημο της Ελλάδας σε γαλάζιο και λευκό σμάλτο, ενώ στην πίσω όψη αναγράφονται τα εργαστήρια κατασκευής. Το μονόγραμμα του Βασιλιά Όθωνα μαζί με ανάγλυφο πλοχμό προβάλλει σε ανώτερη ζώνη. Οι οπές ανάρτησης διαμορφώνονται σε ελισσόμενα φίδια. Στο κάτω τμήμα της θήκης, ολόσωμη γυναικεία μορφή σε φοινικόσχημο μετάλλιο, προφανώς προσωποποίηση της Νίκης, προβάλλει μπροστά σε πολεμικά τρόπαια. Στη βάση, δελφίνια ελίσσονται γύρω από τρίαινα. Η λαβή του ξίφους, από λαζουλίτη λίθο, απολήγει σε κομβίο με ανάγλυφα φυτικά κοσμήματα και δύο γυναικεία προσωπεία. Φύλλα φοινικιάς, ανθέμια, πλοχμοί, ανάγλυφα προσωπεία και λεοντοκεφαλές κοσμούν τα οριζόντια στελέχη του δακτυλοφύλακα.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood