Στη Βουλή από τον Δημήτρη Χαρίτου τα επικίνδυνα προβλήματα λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής

Ο Βουλευτής της Ροδόπης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.
Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (8)

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο να λάβει μέτρα “για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής καθώς και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων”.

Ο Βουλευτής της Ροδόπης κατέθεσε ως Κοινοβουλευτική Αναφορά την ανοιχτή επιστολή-κώδωνα κινδύνου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, στην οποία απαριθμούνται όλα τα προβλήματα που “αποτελούν παράγοντες που οδηγούν ταχέως σε κίνδυνο για τη διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας, τόσο του Καταστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και τη γενικότερη ασφάλεια της περιοχής”.

Οι κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής ανέρχονται σήμερα σε 341 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του αφορά σε μόλις 162 άτομα. Έτσι οι έγκλειστοι είναι αναγκαστικά και κυριολεκτικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, σε βαθμό που δεν μπορεί να γίνει με σιγουριά ούτε η καταμέτρησή τους! “Αν ένας κρατούμενος θελήσει να πάει στην τουαλέτα ή να κινηθεί εντός του θαλάμου για οποιονδήποτε λόγο, ο ένας τσαλαπατά τον άλλον”, περιγράφεται παραστατικότατα στην επιστολή.

Η Κοινοβουλευτική Αναφορά του κ. Χαρίτου:

“Προς το Προεδρείο της Βουλής, για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Θέμα: Τι μέτρα θα λάβετε για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής καθώς και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων;

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Θεοδωρικάκο ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα ως άκρως επικίνδυνη, αποπνικτική και
ανθυγιεινή για τους κρατούμενους όπως και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Στην επιστολή τους εκθέτουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα, λόγω του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, όταν αυτό προορίζεται για 162 και σήμερα φιλοξενεί 341 κρατούμενους. Επισημαίνουν ότι λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε βασικές υποδομές, όπως θάλαμοι, κρεβάτια, στρώματα, κ.α. οι συνθήκες κράτησης δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαμονή και βέβαια η κατάσταση αυτή δεν συνάδει σε ευρωπαϊκή χώρα.Ενώ είναι εμφανείς οι επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που ο μικρός αναλογικά αριθμός τους σε σχέση με τον αριθμό των κρατούμενων, δυσχεραίνει το έργο τους.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. υπουργέ αν θα πάρετε μέτρα για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος της Κομοτηνής και την ενίσχυση του προσωπικού του, ώστε να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και ασφάλειας.

Επισυνάπτεται η επιστολή. Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 06/12/2022, ο καταθέτων βουλευτής, Χαρίτου Δημήτρης”.

Η επιστολή του Συλλόγου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων προς το Δ.Σ. του Δικηγιρικού Συλλόγου Ροδόπης:

“Αξιότιμε Πρόεδρε και Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ. Ροδόπης.
Απευθυνόμαστε σε εσάς ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας και να ενωθεί με τη δική σας για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα:
Το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής (εν συντομία, Σ.Κ. Κομοτηνής), είναι χωρητικότητας 162 κρατουμένων, και αυτή την στιγμή οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 341 άτομα. Δυστυχώς το γεγονός αυτό δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα του Καταστήματος μας.
Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε μεταγωγή 22 κρατουμένων από διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας λόγω δικαστηρίων στο Εφετείο Θράκης. Αναγκαστήκαμε μέχρι και ειδικούς χώρους κράτησης να διαμορφώσουμε σε θαλάμους προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εισερχόμενους κρατούμενους.
Δυστυχώς αποτελεί χρόνιο και ανεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολο τους όλα σχεδόν τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Όμως το ποσοστό πληρότητας του Σ.Κ. Κομοτηνής, που ανέρχεται σε 204.32%, αναλογικά με το εμβαδόν της, είναι το μεγαλύτερο σε όλη την χώρα
Η κατάσταση στους θαλάμους κράτησης είναι άκρως επικίνδυνη, αποπνικτική και ανθυγιεινή. Οι κρατούμενοι διαμένουν στους θαλάμους στοιβαγμένοι στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο, καθιστώντας έτσι αδύνατη την επίβλεψη τους, ακόμα και την καταμέτρηση τους. Όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά την χειμερινή περίοδο, που ο εγκλεισμός τους διαρκεί πάνω από (10) ώρες την ημέρα. Κρατούμενοι κοιμούνται ανάμεσα στα κρεβάτια, ακόμα και κάτω από αυτά, δίπλα στην τουαλέτα ή όπου αλλού βρουν λίγο κενό χώρο. Αν ο κρατούμενος θελήσει να πάει στην τουαλέτα ή να κινηθεί εντός του θαλάμου για οποιοδήποτε λόγο, ο ένας τσαλαπατά τον άλλο. Καθημερινά δεχόμαστε παράπονα για τις συνθήκες διαβίωσης τους. Ακολούθως, λόγω της έλλειψης θαλάμων, είναι αδύνατη η κατηγοριοποίηση των κρατουμένων, ανάλογα με το αδίκημα, την εθνικότητα και την ηλικία.
Στο Σ.Κ. Κομοτηνής φυλακίζονται σχεδόν καθημερινά κρατούμενοι εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουμε, όπως από Εισαγγελίες της Αθήνας και του Πειραιά, οξύνοντας έτσι το πρόβλημα της υπερπληθώρας των κρατουμένων.
Είναι δε συγκλονιστικό, ότι ούτε τα κρεβάτια επαρκούν, αλλά ούτε και τα στρώματα που εναποθέτουμε στο πάτωμα. Πριν λίγες ημέρες, θέσαμε το ζήτημα στον Κο Διευθυντή, ότι λόγω έλλειψης στρωμάτων δεν θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες διαμονής των κρατουμένων. Το τραγικό δε, είναι ότι και τα υπάρχοντα στρώματα είναι γεμάτα κοριούς, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι κρατούμενοι που κοιμούνται πάνω σε αυτά, αφού στην κυριολεξία τους πίνουν το αίμα.
Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές, και ανεξαρτήτως αδικήματος και παραβατικής πράξης στην οποία έχουν υποπέσει, δεν τους αξίζει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς την εξασφάλιση της στοιχειώδους ατομικής υγιεινής.
Είναι δεδομένο ότι λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων και των συνθηκών διαβίωσης τους, προσβάλλονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς δικαίωμα του κρατούμενου δεν είναι μόνο ο προαυλισμός, τα τραπέζια και οι καρέκλες στα οποία σιτίζονται.
Αντίστοιχα όμως σοβαρό με την διαβίωση των κρατουμένων, αλλά πρωτίστως επικίνδυνο που πρέπει να ρυθμιστεί ΑΜΕΣΑ, είναι η τάξη και η ασφάλεια του Καταστήματος, καθώς η υπερπληθώρα κρατουμένων δυσχεραίνει το έργο που καλούμαστε καθημερινά να επιτελέσουμε.
Δεν μπορεί να εξακολουθήσει ένα τόσο μικρό Κατάστημα όπως το δικό μας, να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η δραματική κατάσταση;
Ούτε αποτελούν λύση οι τυχόν αποφυλακίσεις, αφού εώς ότου αυτές εκτελεστούν, έχουμε ήδη δεχθεί νεοεισερχόμενους κρατούμενους.
Παρόλο που είμαστε ελάχιστοι αναλογικά με τον αριθμό των κρατουμένων, εκτελούμε την εργασία μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, αψηφώντας πολλές φορές τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την σωματική μας ακεραιότητα.
Έχουμε προβλήματα. Είναι πολλά, μεγάλα, σοβαρά και απαιτούν λύσεις. Επιτέλους ας εφαρμοστεί η πρόληψη, σεβόμενοι τα δικαιώματα κρατουμένων και υπαλλήλων. Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει διενέξεις και λογομαχίες.
Όλα όσα σας περιγράφουμε είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, και αποτελούν παράγοντες που οδηγούν ταχέως σε κίνδυνο για την διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας, τόσο του Καταστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και την γενικότερη ασφάλεια της περιοχής.
Επειδή ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προλάβουμε να γίνουν ενέργειες και να ληφθούν αποφάσεις πριν γίνει το κακό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ΖΗΤΟΥΜΕ την συνδρομή σας προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood