Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Στη Βουλή από τον Δ. Χαρίτου το θέμα της Palco Κομοτηνής

Ερώτηση 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: "Να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το κλείσιμο της βιομηχανίας  Palco στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Να καταβληθούν στους απολυμένους το σύνολο των δεδουλευμένων και οι αποζημιώσεις".
ΧΑΡΙΤΟΥ PALCO
  • Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου προς κυβέρνηση: “Να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το κλείσιμο της βιομηχανίας  Palco στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Να καταβληθούν στους απολυμένους το σύνολο των δεδουλευμένων και οι αποζημιώσεις”.

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου σε ερώτηση που κατέθεσε προς την κυβέρνηση τονίζει ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της Palco να κλείσει τη μονάδα του πλεκτήριου της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής μεταφέροντας τις μηχανές σε άλλη περιοχή, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως ενημέρωση στους εργαζόμενους, αποδεικνύει ότι την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ η εργοδοσία μπορεί να ενεργεί ασύδοτα και να κινείται ανεξέλεγκτη πετώντας στον δρόμο τουλάχιστον 15 εργαζόμενους. Ενέργειες που γεννούν σοβαρά ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν το ελληνικό κράτος παρείχε στην επιχείρηση οικονομική στήριξη μέσω προγραμμάτων και συμφωνιών εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Ο βουλευτής Ροδόπης μαζί με άλλους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλούν την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να κινητοποιήσουν έγκαιρα όλους τους εκλεκτικούς μηχανισμούς, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα των αιφνίδιων ενεργειών και των απολύσεων στις οποίες προέβη η επιχείρηση.  Όπως και  να καταβληθούν στους απολυμένους το σύνολο των δεδουλευμένων που τους οφείλονται  και οι αποζημιώσεις.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

  • Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Τι μέτρα θα λάβετε για να ελεγχθεί το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της εταιρείαςPalco στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής όπως και για να καταβληθούν οι μισθοί και οι αποζημιώσεις που οφείλονται στους απολυμένους της εταιρείας;

H εταιρεία PALCΟ μετά την συνεργασία της με τον ελβετικό πολυεθνικό όμιλο Schiesser Group κατέκτησε σημαντικά μερίδια στην ελληνική και παγκόσμια αγορά στην παραγωγή εσωρούχων, αύξησε με ραγδαίους ρυθμούς την παραγωγή της και δημιούργησε νέες εργοστασιακές μονάδες. Αξιοποιώντας και την ένταξή της στον αναπτυξιακό νόμο, χάρη στον οποίο επιδοτήθηκε μεταξύ 1995-2000 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ  από δημόσιους πόρους, επέκτεινε τη δραστηριότητα της και δημιούργησε ένα σύγχρονο εργοστάσιο πλεκτικής τo 1998 στην ΒΙΠΕ της Κομοτηνής.

Την περίοδο της μεγάλης κρίσης που βρέθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ο τομέας της ένδυσης η εταιρεία το 2003 δεν δίστασε να μεταφέρει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της από την Αθήνα στην Βουλγαρία και να απολύσει τότε560 εργάτες, επικαλούμενη την κρίση στο κλάδο,  αφήνοντας τα χρέη, προς το ΙΚΑ, την εφορία, τους εργαζόμενους  και τους προμηθευτές,  να διογκώνονται.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία τo 2017 εντάχθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα με σκοπό την εξυγίανσή της και την συνέχιση της λειτουργίας της, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κομοτηνής και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία της περιοχής. Η εταιρεία αντί να αξιοποιήσει την συμφωνία  αυτή σε όφελος της παραγωγικής της δραστηριότητας, των εργαζόμενων και της τοπικής οικονομίας, συστηματικά και για χρόνια κρατούσε απλήρωτους τους εναπομείναντες 12 έως 17 εργαζόμενους της, αφού δεν κατέβαλε ποτέ κανονική μισθοδοσία αλλά χορηγούσε μικροποσά έναντι των μισθών τους. Ενώ σήμερα οι οφειλές της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής,  ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της διοίκησης της Palco να προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας της Κομοτηνής μεταφέροντας τις πλεκτικές μηχανές σε άλλη περιοχή, ιδιαίτερα με τον τρόπο που έγινε, δείχνει το μέγεθος της ασυδοσίας της εταιρείας. Φανερώνει την άνεση  που  μπορεί να έχει αυτή την περίοδο της διακυβέρνησής σας να κινείται  ανεξέλεγκτη και να πετά στον δρόμο τουλάχιστον 15 εργαζόμενους, με ενέργειες που γεννούν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη νομιμότητά τους. Αφού οι εργαζόμενοι τελειώνοντας την  πρωινή βάρδια, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα, το  Σάββατο της 15ης  Οκτωβρίου 2022 είδαν έκπληκτοι τα φορτηγά αυτοκίνητα της εταιρείας να εισέρχονται απροειδοποίητα στον χώρο και να ξηλώνουν δεκάδες πλεκτικές μηχανές του εργοστασίου για να τις μεταφέρουν αλλού!

Επειδή η Ελληνική Πολιτεία στάθηκε αρωγός της επιχείρησης και παρείχε σε αυτήν  οικονομική στήριξη μέσω προγραμμάτων και συμφωνιών εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Επειδή οι συμφωνίες αυτές δεν υλοποιήθηκαν εντέλει προς όφελος της τοπικής οικονομίας και ειδικά των εργαζόμενων της Palco  που απολύθηκαν εν μία νυκτί  χωρίς να  λάβουν ούτε τα δεδουλευμένα τους.

Επειδή η εταιρεία οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ε.Κ. Κομοτηνής υπερβαίνουν τα 70.000 ευρώ.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

-Τι  μέτρα θα πάρετε ώστε οι εργαζόμενοι της Palco να λάβουν τους οφειλόμενους μισθούς τους, αλλά και να αποζημιωθούν για την αιφνίδια απόλυσή τους;

-Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε έγκαιρα όλους τους εκλεκτικούς μηχανισμούς ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα των αιφνίδιων ενεργειών και των απολύσεων στις οποίες προέβη η επιχείρηση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Κασιμάτη Ειρήνη

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Μπες…facefood, και ζήσε μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία!
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood