“Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση απ’ ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς επαφές”, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη, ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα. “Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός, και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός”, συμπλήρωσε με νόημα.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας:
“Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας  διμερείς και πολυμερείς επαφές. Αυτό αποδείχθηκε και στο τέλος του Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου στον Έβρο, αλλά αποδεικνύεται και καθημερινά με την υπεύθυνη στάση μας σε όλα τα διεθνή fora. Έχουν αποδοκιμαστεί οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες, και στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχουν αποδοκιμαστεί τα άκυρα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης. Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός, και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε ψυχραιμία και υπεύθυνη στάση, και αυτό το έχουν δει όλοι οι Έλληνες στην πράξη, και όχι στα λόγια”.
Όσο για την ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, σημείωσε:
“Η εικόνα ήταν προκλητική. Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολλά περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα“.