Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»  και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη για την πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

  • Όπως τόνισε, αν μέχρι σήμερα δεν εξετάστηκε το μέτρο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας, εντούτοις αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξει.
  • Ακόμη, επανέλαβε την έκκληση του Πρωθυπουργό για μη εφησυχασμό προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Επίσης επεσήμανε για μια ακόμη φορά, πως η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων, ισχύει και για τους ιδιωτικούς χώρους.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε: 

Για αντικοινωνική συμπεριφορά

“Ο Πρωθυπουργός έχει απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και ζητά πάνω απ’ όλα να μην υπάρχει εφησυχασμός, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μια καλύτερη πορεία απ’ ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που κατακτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες δεν πρέπει να το χάσουμε τώρα. Δυστυχώς είδαμε ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αφήνουν στην άκρη όλες τις εκκλήσεις, όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών, που τονίζουν ότι δεν είμαστε σε διακοπές και ζητούν να μείνουμε στο σπίτι. Βιώνουμε μια κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό, ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό. Θέλουμε να το καταλάβουν όλοι. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα”.

Για πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας

“Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί όμως να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε. Και μαζί με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνουμε και το κόστος στην οικονομία που προκαλείται από τέτοιου είδους μέτρα”.

Για όσους έρχονται από το εξωτερικό και τις συναθροίσεις στα σπίτια

“Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Η συμμόρφωση στα μέτρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη. Θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους, και αν υπάρξει κάποια παραβίαση θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των δέκα ατόμων. Παρακαλούμε όλους να το λάβουν κι αυτό σοβαρά υπ’ όψιν τους. Δεν είναι μόνο οι εξωτερικοί δημόσιοι χώροι, είναι και οι ιδιωτικοί χώροι. Δεν πρέπει να γίνονται συναθροίσεις”.

Για  ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα

“Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα. Τα κρούσματα καταγράφονται, επιβεβαιώνονται, έρχονται στον ΕΟΔΥ, και ανακοινώνονται από τον κ. Τσιόδρα κάθε απόγευμα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε αδιαφανή τακτική. Ίσα-ίσα, πολλές χώρες θεωρούν την τακτική που εφαρμόζουμε ως βέλτιστη, και πολλές άλλες μας ζητούν συμβουλές γι’ αυτό που κάνουμε. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αδιαφάνειας. Θέλουμε να έχουμε την εικόνα της διασποράς στην επικράτεια για να μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας συλλέγουν όλες τις πληροφορίες, και στις 18:00 το απόγευμα υπάρχει ενημέρωση”.

Για το σύστημα υγείας

“Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σύστημα υγείας ήταν οι προμήθειες σε υλικά και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Προχωρήσαμε γρήγορα και στις δύο κατευθύνσεις. Σήμερα έχουμε μία μεγάλη παραλαβή υλικών και αυτό θα συνεχιστεί  τις επόμενες ημέρες. Προχωράμε παράλληλα και σε νέες προσλήψεις. Πάνω από πεντακόσιοι είναι ήδη στις θέσεις τους και μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι και οι υπόλοιποι. Ενδεχομένως μάλιστα να ξεπεράσουμε και τις δύο χιλιάδες, για να υπάρχει αντικατάσταση αυτών που μπορεί να νοσήσουν. Προληπτικά, έχουμε μετατρέψει το ΝΙΜΙΤΣ σε νοσοκομείο για τον κορωνοϊό και έχουμε εντάξει στο σύστημα υγείας και ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο το ΑΤΤΙΚΑ στο Θριάσιο”.