Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε έδωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Για αυστηροποίηση του περιορισμού στις μετακινήσεις

“Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο μαζική πανδημία που δημιουργεί την ανάγκη σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να τρέξει ταυτόχρονα στο νοσοκομείο. Εμείς ξεκινήσαμε με αυστηρά προληπτικά μέτρα πιο γρήγορα απ’ ό,τι χρειαζόταν. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Κινηθήκαμε με βάση τη γνώμη των ειδικών. Πήραμε αυστηρά γρήγορα μέτρα και αυτά τα μέτρα αποδίδουν μέχρι σήμερα. Σε εμάς επαφίεται αυτό το καλό αποτέλεσμα να συνεχιστεί ώστε να έχουμε μια συλλογική νίκη. Οι εξαιρέσεις απομονώνονται και επιβάλλονται πρόστιμα. Όταν κάτι που φαίνεται να αποδίδει, πάει να χαλαρώσει, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται, ένα μικρό  ποσοστό του πληθυσμού είναι ικανό να ανατρέψει  την καλή εικόνα, που έχουμε σήμερα. Η καταστρατήγηση των λίγων έχει δύο πτυχές. Η μια αφορά την υπερβολική διόγκωση του χρόνου για μια δραστηριότητα έξω από το σπίτι. Δεν γίνεται να ξεχειλώνουμε την ώρα που αναγράφουμε στο έντυπο λέγοντας ότι  κάνουμε ατομική άσκηση το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Άρα, εκεί θα υπάρξει πολύ αυστηρότερη προσοχή από τα όργανα ελέγχου και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Η άλλη αφορά στις βασικές μετακινήσεις που πρέπει να γίνονται συντεταγμένα. Εξετάζουμε αυστηροποίηση του πλαισίου γιατί δεν πρέπει οι λίγοι να οδηγούν σε μια γενική απαγόρευση. Άρα, καλύτερα είναι να αυστηροποιήσουμε, να κάνουμε  πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς το έντυπο για τις έξι επιλογές που έχει, τρεις φορές την ημέρα. Συνδυάζουμε την έξοδο μας για το σουπερμάρκετ, το φαρμακείο, τον φούρνο της γειτονιά μας και γυρίζουμε σπίτι μας. Αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα αυτή τη στιγμή. Και στο έντυπο και στο 13033 υπήρξε μια κατάχρηση από τους λίγους. Οι πιο πολλοί συμμορφώνονται ευλαβικά. Αλλά και αυτοί οι λίγοι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο αυτό.

  • Για τις ουρές στις τράπεζες

Η εικόνα με τις ουρές στις τράπεζες, χθες και σήμερα, μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ. Δυστυχώς ενώ υπάρχει η δυνατότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάποιοι δεν την αξιοποιούν και βάζουν σε κίνδυνο, τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που εργάζονται στα τραπεζικά καταστήματα, αλλά και όσους θέλουν να μετακινηθούν με το μετρό. Δεν είναι άσχετη η αύξηση στην κυκλοφορία με το γεγονός ότι αυτές τις δύο ημέρες μετακινούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να πάνε στην τράπεζα και να σηκώσουν χρήματα, που θα μπορούσαν να το κάνουν από ένα ΑΤΜ. Οι πιο πολλές κινήσεις είναι τέτοιες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και ελπίζω να μην μας κοστίσει. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις επόμενες ημέρες. Για  τις φορολογικές υποχρεώσεις δεν χρειάζεται να πάει κάποιος σήμερα στην τράπεζα, καθώς υπάρχουν δέκα ημέρες για να τις πληρώσει. Υπάρχει αυτή η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  • Για το Πάσχα

Έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας να γιορτάζουμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τους παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης της πίστης μας. Αυτή τη χρονιά, είναι διαφορετικά. Θα μείνουμε μέσα. Δεν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Η πίστη μας είναι μέσα μας. Με πίστη και με πλήρη πειθαρχία θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές ώστε να είμαστε όλοι εδώ. Δεν θα συγχωρήσει κανείς τον εαυτό του εάν  η επιπολαιότητά του γίνει αιτία να χάσει έναν άνθρωπο που αγαπάει. Υπάρχει μια συζήτηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το ενδεχόμενο από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα να έχουμε τις λειτουργίες των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Το πιο σύνθετο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το Άγιο Φως. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα τις επόμενες μέρες.

  • Για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού

Φυσικά έχω κάνει ήδη, από σήμερα το πρωί, την κατάθεση του 50% των αποδοχών μου, του μηνός Απριλίου, στο σχετικό λογαριασμό. Είναι μια συμβολική κίνηση. Δεν είναι, ούτε το ποσοστό, ούτε τα χρήματα. Είναι μια συμβολική κίνηση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι ώρα για πλειοδοσία. Είναι ένα ηθικό ζήτημα, βαθιά  εσωτερικό, συμβολικό και δεν είναι ζήτημα πλειοδοσίας.

  • Για τα μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα υπάρξουν σήμερα διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι σαφές ότι καλύπτονται περίπου οκτώ στους δέκα μισθωτούς, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις και τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, παρέχει ρευστότητα στον επιχειρηματία προκειμένου  να χρηματοδοτήσει κάποια από τα σχέδιά του τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, και αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 250 άτομα, δηλαδή περίπου το 99% των επιχειρήσεων. Τα  χρήματα που θα πάρουν τώρα, θα τα επιστρέψουν μετά από αρκετά χρόνια με ένα ελάχιστο επιτόκιο. Θα υπάρξει επίσης το εγγυοδοτικό ταμείο για κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες επίσης μέσα στον Απρίλη και μέχρι αρχές Μαΐου. Παρακαλούμε να γίνει χρήση αυτών των εργαλείων. Δίνουμε αυτά τα  εργαλεία, για να μην έχουμε μια καθίζηση αδικαιολόγητη στην οικονομική δραστηριότητα.

  • Για τους ανέργους

Για τη στήριξη των ανέργων, ανακοινώθηκαν χθες πολύ μεγάλα προγράμματα κατάρτισης. Το πρώτο είναι για 36.500 συμπολίτες μας ανέργους από 18 έως 67 ετών. Θα ακολουθήσουν, προς το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, νέα προγράμματα για 100.000 ανέργους. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων. Θυμίζω ότι σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες επιδομάτων ανεργίας. Το ένα, το κανονικό, είναι μέχρι τους 12 μήνες, το άλλο αφορά  τους μακροχρόνια ανέργους, από τους 12 μήνες και μετά για χρονικό διάστημα αντίστοιχων μηνών, που είχε θεσπιστεί επί υπουργίας Βρούτση, στην Κυβέρνηση Σαμαρά. Συνολικά 136.500 άνθρωποι θα καλυφθούν από αυτά τα προγράμματα. Αυτοί, που δούλευαν στον τουρισμό, αλλά δεν βγήκαν στην ανεργία, δηλαδή δεν πήραν το επίδομα ανεργίας  τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, έχουν καλυφθεί από την προηγούμενη δέσμη μέτρων και θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για το χρονικό διάστημα που δεν καλύπτονταν. Αυτοί που ήταν να προσληφθούν από 1ης Απριλίου, αλλά λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων δεν προσλήφθηκαν θα έχουν για το επόμενο δίμηνο,  και αυτοί το ευνοϊκό πλέγμα των ρυθμίσεων.

  • Για τα fake news

Στο διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσαν πολλά fake news και παρακαλούμε όλους να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ενημέρωσή τους και να  επιλέγουν προσεκτικά τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται. Υπήρχε, για παράδειγμα, η φήμη ότι δημιουργούμε 28 νέες δομές για μετανάστες. Ήταν ένα μεγάλο παραμύθι. Η αλήθεια είναι ότι,  ως σοβαρό Κράτος, παίρνουμε  τη διοίκηση από τις 28 υφιστάμενες 28 δομές και ορίζουμε νέες διοικήσεις. Θα γίνουν προκηρύξεις για τους διοικητές και το προσωπικό που θα τις στελεχώσουν. Είναι οι ίδιες δομές, δεν υπάρχει καμιά άλλη δομή. Ήταν ένα καραμπινάτο fake news.