Στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων σημείωσε:

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αυτή τη στιγμή – το έχει πει στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός – διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υλικών από συγκεκριμένες πηγές, δυσεύρετων λοιπών υλικών, που  όλοι διεκδικούν να πάρουν ένα μερίδιο. Εμείς είχαμε μία μεγάλη προμήθεια ενός εκατομμυρίου μασκών τις προηγούμενες ημέρες και άλλων υλικών, και έχουμε ακόμη προγραμματισμένες δύο αποστολές προς το τέλος του μήνα και αρχές του επόμενου. Με αυτές τις δύο αποστολές θα έχει καλυφθεί οποιοδήποτε κενό σε υλικό προστασίας, όπως είναι οι μάσκες, ενώ έχουμε κάνει και σημαντικές ενέργειες, με τη βοήθεια και ιδιωτών, για την προμήθεια αναπνευστήρων. Όσον αφορά το προσωπικό, έχουν ήδη γίνει 909 προσλήψεις, από τις οποίες οι 733 νοσηλευτές, και οι υπόλοιποι γιατροί. Θα συνεχίσουμε τη στελέχωση του συστήματος το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς έχουν εγκριθεί 2.145 προσλήψεις. Επίσης έχει αυξηθεί περίπου κατά 22% η δυναμικότητα των Μ.Ε.Θ. το τελευταίο διάστημα. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε περισσότερες έτοιμες Μ.Ε.Θ. Αλλά επαναλαμβάνω, ένα σύστημα υγείας δυτικού τύπου όπως είναι το ελληνικό, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει συνθήκες μιας πανδημίας. Αν χρειαστεί θα πάμε και σε έκτακτα μέτρα τα οποία υπάρχουν στο σχέδιό μας και θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν η κατάσταση αρχίσει να επεκτείνεται πολύ πιο δυσάρεστα.

Για αυστηροποίηση των μέτρων

Είμαστε πολύ κοντά στη μέγιστη δυνατή αυστηροποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Οι επιλογές που υπάρχουν μας δίνουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να μην παραλύσει η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Εκεί θα μείνουμε αυτή τη στιγμή. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης και άλλων πτήσεων είναι και αυτό περιορισμένο. Άρα από εδώ και πέρα μιλάμε για πολύ μικρές κινήσεις, αν χρειαστεί να γίνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να σεβόμαστε το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών μένοντας στο σπίτι.