Στέφανος Μακρυγιάννης: “Μια εικόνα για το μέγεθος της “διάλυσης” της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη”

Από το 2009, στη Ροδόπη έχουν κλείσει 10 νηπιαγωγεία και 71 ολιγοθέσια δημοτικά, και έχουν υποβαθμιστεί 2 πολυθέσια δημοτικά και 5 ολιγοθέσια δημοτικά | Σήμερα στη Ροδόπη λειτουργούν 28 νηπιαγωγεία, 37 ολιγοθέσια δημοτικά και 46 πολυθέσια δημοτικά.
Χάρτης Σχολείων
Στέφανος Μακρυγιάννης: "Μια εικόνα για το μέγεθος της "διάλυσης" της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη"Για “καταστροφικές διαδοχικές κυβερνητικές πολιτικές” όπως αυτές εφαρμόζονται “τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές”, όσον αφορά το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη, από την έναρξη της μνημονιακής εποχής μέχρι και σήμερα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών “Οι Τρεις Ιεράρχες”, και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την “Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση”, Στέφανος Μακρυγιάννης
Υπογραμμίζοντας πως έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καταγράφονται στη Ροδόπη 96 κενά εκπαιδευτικών, καθώς και οτι μόνο φέτος έχουν κλείσει έντεκα σχολεία, και άλλα έχουν υποβαθμιστεί, επισημαίνει: “Τα περιφερειακά σχολεία εκτός πόλης κλείνουν γιατί οι οικογένειες δεν μπορούν να ζήσουν στους οικισμούς λόγω φτώχειας, ακρίβειας, έλλειψης εργασίας, έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αύξησης του κόστους των μετακινήσεων. Τα περιφερειακά σχολεία κλείνουν γιατί συστηματικά μένουν χωρίς τους/τις εκπαιδευτικούς που χρειάζονται. Έτσι δίνεται “μήνυμα” στους γονείς να μετοικήσουν στην πόλη ή να μεταναστεύσουν. Αυτό ισχύει ακόμα και για μεγάλα σχολεία στις έδρες Δήμων. Ενδεικτικά, μόνο, όπως διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψη στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών, λείπουν τέσσερις εκπαιδευτικοί”.
Ειδικά για τα μειονοτικά σχολεία, ο κ. Μακρυγιάννης σημειώνει: “Κλείνουν και για λόγους που έχουν σχέση με το πρόγραμμά τους που δεν αντιστοιχεί στις μορφωτικές ανάγκες της εποχής. Μια χαρά μπορούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες να “φορτώνονται” το βάρος των “soft skills” των εργαστηρίων δεξιοτήτων (χωρίς μάλιστα πρόβλεψη ώρας στο διδακτικό ωράριο), αλλά φαίνεται πως για την ελληνική Πολιτεία στα σχολεία αυτά πληροφορική και εργαστήρια υπολογιστών είναι περιττά το 2023…”
Στέφανος Μακρυγιάννης: "Μια εικόνα για το μέγεθος της "διάλυσης" της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη"
Ταυτόχρονα ο κ. Μακρυγιάννης καταγγέλλει: “Ο έλεγχος πυρασφάλειας δεν έχει ολοκληρωθεί στα σχολεία της Π.Ε. Ροδόπης. Ο προσεισμικός έλεγχος δεν έχει καν αρχίσει, αν και προβλέπεται εκ του νόμου εδώ και πολλά χρόνια. Περιφερειακό πρόγραμμα για συντήρηση και ανέγερση σχολικών μονάδων δεν υπάρχει. Τα κονδύλια στα δημοτικά προγράμματα αντιστοιχούν σε ποσά που δεν επαρκούν ούτε για το βάψιμο των σχολείων. Δηλαδή στην κυριολεξία υπάρχει κάθε μέρα κίνδυνος για ατυχήματα όπως αυτά που έχουν συμβεί σε άλλες περιοχές. Υπάρχει πρόγραμμα για ενεργειακή βελτίωση σχολείων αλλά αφορά αριθμό μικρότερο από τα δάχτυλα ενός χεριού. Υπάρχουν κτίρια σχολείων που έκλεισαν και τα οποία κυριολεκτικά καταστράφηκαν από την εγκατάλειψη ενώ αποτελούσαν υποδομή που είχε πληρωθεί από την τσέπη του λαού“.
 
Καταλήγοντας, διαμηνύει: “Συνολικά ως Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ λέμε πως δεν είναι μόνο ζήτημα διαχείρισης: Συνολικά και άσχετα με τον εκάστοτε διαχειριστή, η μετατροπή Δήμων και Περιφερειών σε βραχίονες του κεντρικού κράτους, και η λειτουργία σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α. οδηγεί σε υποχρηματοδότηση, σε απαξίωση δημόσιων δομών και υποδομών, σε υποστελέχωση των υπηρεσιών, ώστε το έργο τους να εκχωρείται σε μεγαλο-ιδιώτες προς κερδοφορία. Τελικά οδηγεί σε περικοπή δαπανών για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο της. Αυτές τις πολιτικές αντιπαλεύουμε έξω αλλά και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο“.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood