“Τα σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται σκληρά και αποφασιστικά”, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Δημήτρη Οικονόμου.
“Υπάρχουν επιχειρησιακές ενέργειες τις οποίες κάνουμε, για τις οποίες εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τις κάνουμε. Δεν χρειάζεται να ξέρετε κάτι παραπάνω σε αυτό”, πρόσθεσε με νόημα.
“Δεν συμφέρει την Τουρκία θερμό επεισόδιο”
Ο κ. Στεφανής τόνισε ακόμη ότι δεν συμφέρει πρωτίστως την Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, καθώς έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, στο εσωτερικό της, στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά και στον τομέα της ενέργειας, και συνεπώς, δεν επιθυμεί ένα μέτωπο με την Ε.Ε. Εξάλλου υπενθύμισε πως “αυτή τη στιγμή στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας υπάρχουν αντιπρόσωποι 27 ευρωπαϊκών χωρών”.
“Σηκώσαμε 62 αεροσκάφη σε μια μέρα”
Αναφορικά με την άσκηση “Ηνίοχος” που δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς αδυνατούν να συμμετάσχουν χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία “καθημερινά κάνει δέκα Ηνίοχους”, και πως πρόσφατα, μόνο σε μία ημέρα, ήταν στον αέρα 62 αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές. “Άρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Και ξέρουμε τι κάνουμε, και εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό, και το κάνουμε καλά”, υπογράμμισε.
“Δεν πέταξε τουρκικό drone στον Έβρο”
Ο κ. Στεφανής επεσήμανε σε ότι καθημερινά γίνονται προσπάθειες για εισροές παράνομων μεταναστών, τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα, και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόλις προ ολίγων ημερών οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε 217 άτομα στα χερσαία σύνορα, 55 στο βόρειο Αιγαίο και 134 στο νότιο Αιγαίο. Ειδικά για τον Έβρο τόνισε ότι προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις για την ενίσχυση της φύλαξης, και πως πέραν της κατασκευής του φράχτη στο σύνολο των 208 χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, υπάρχουν εμπόδια σε σημεία συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων όπου υπάρχει εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να περάσουν μετανάστες. Για το Tweet του γαμπρού του Ερντογάν, με βίντεο που φέρεται να είναι από πτήση drone στον Έβρο, ο κ. Στεφανής το διέψευσε λέγοντας: “Δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πτήση. Μπορεί κάπου να πέταξε, να έδωσε ένα όνομα. Στον Έβρο όμως δεν έχει παρατηρηθεί αυτή η πτήση”.
“Μας ενοχλεί το σόου στην Αγιά Σοφιά, αγγίζει την πίστη μας”
Για το σόου στην Αγιά Σοφιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι “βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας”, ωστόσο ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δυο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών.