Η ομιλία που εκφώνησε ο Κυβερνήτης Ελλάδος της AHEPA Στάθης Κεφαλίδης στο ενδιάμεσο συνέδριο της Οργάνωσης στη χώρα μας (Περιφέρεια 25), δεν ήταν μια τυπική ομιλία.

20190209 095847Εντοπίζοντας την υπεραξία των αρχών και των αξιών του Ελληνισμού που αποτέλεσαν θεμελιώδεις συνθήκες οικοδόμησης του δυτικού πολιτισμού, ανέδειξε την αναγκαιότητα “να ξαναβρούμε τη χαμένη περηφάνια και αξιοπρέπειά μας”, και συνεπακόλουθα έδειξε τον δρόμο της αναγέννησης της Ελλάδος…

axepa ellas 3Ως ένθερμος, δε, υποστηρικτής της νέας γενιάς, εστίασε στην κρισιμότητα του φαινομένου του brain drain και του brain waste, τονίζοντας εμφατικά πως “οι Έλληνες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι, να συνεργαστούν με τους καλύτερους, και να επιτύχουν τα καλύτερα”.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Κεφαλίδη:

kefalidis 6Οι Έλληνες είμαστε σημαντικοί λόγω της προσφοράς μας στον Δυτικό Πολιτισμό, λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης και της διαχρονικής ανάδειξης και προβολής των ιστορικών συμβόλων του Δυτικού Πολιτισμού.

Ήμασταν και είμαστε παρόντες σε κάθε μεγάλο γεγονός, όπως στους καταστροφικούς πολέμους που αρίθμησαν χιλιάδες νεκρούς και οδήγησαν στη διάλυση της οικονομίας μας και την ισοπέδωση των δομών μας.

Δηλώσαμε “παρών” σε επίπεδο διεθνών σχέσεων συμμετέχοντας ενεργά στη σύσταση και δημιουργία Διεθνών Οργανισμών όπως ο ΟΗΕ (ιδρυτικό μέλος η Ελλάδα), η Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ.

Το διαχρονικό τίμημα είναι δυσανάλογο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση και τον πληθυσμό μας.

kefalidis xania 2
Από την πρόσφατη επίσκεψη στο “Ίδρυμα Ερευνών-Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος” στα Χανιά.

Κάθε φορά όμως ήμασταν με το μέρος όσων πολεμούσαν και αγωνιζόταν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Η κινητήρια δύναμή μας για όλα τα παραπάνω αποτελούσαν τα ιδανικά του Ελληνισμού που περιλαμβάνουν την πίστη στη Δημοκρατία και στα ιδανικά της Ελευθερίας, στην προαγωγή της Φιλανθρωπίας, της Κοινωνικής Ευθύνης, και φυσικά στην υπεράσπιση του βραχίωνα της κάθε κοινωνίας που είναι ο θεσμός της οικογένειας.

Πανανθρώπινες αρχές και αξίες που διαπότισαν τον Δυτικό Πολιτισμό και βασίστηκαν στα ελληνικά ιδεώδη, συντέλεσαν και συντελούν στη δημιουργία κοινωνιών που σέβονται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, και πλέον με τη βοήθεια και της τεχνολογίας επιζητούν την επίτευξη μιας αειφόρου οικονομίας.

Αν σήμερα αναγνωρίσουμε μέσα μας συγκεκριμένα ιδανικά και βρούμε αυτές τις αξίες, θα ανακαλύψουμε τη χαμένη περηφάνια και αξιοπρέπειά μας.

Οι Αρχές του Ελληνισμού είναι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ξαναγεννηθούμε και να βρούμε το δρόμο μας μέσα από το θολό τοπίο που βρισκόμαστε.

Άλλωστε γίνεται σαφές, ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, με την παγίωση της λυπηρής κατάστασης της συνεχής φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι, να συνεργαστούν με τους καλύτερους, και να επιτύχουν τα καλύτερα.

kefalidis kivotos kosmou
Ο Στ. Κεφαλίδης με τον δημιουργό της “Κιβωτού του Κόσμου”, π. Αντώνιο Παπανικολάου.

Σήμερα ο Ελληνισμός καθώς και η πολιτιστική και η πολιτισμική του κληρονομιά, είναι πιο επίκαιρες όσο ποτέ, διότι μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια ανάδειξης ενός αποτελεσματικότερου κοινωνικού και ανθρωπιστικού μοντέλου, όπου οι κοινωνίες λειτουργούν συλλογικά, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τα αντανακλαστικά τους ενάντια στον καταιγισμό αρνητικών πληροφοριών, ειδήσεων και απόψεων, που δημιουργούν εντάσεις, φόβο, πανικό, αρκετή προκατάληψη, και ως επακόλουθο οδηγούν στη “σήψη” του κοινωνικού ιστού.

Οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες αποτελούν μια δύναμη που μπορεί να οικοδομήσει μια καλύτερη Κοινωνία Ανθρώπων“.