Από την Ξάνθη και τον κατάμεστο χώρο​ του Πολιτιστικού Συλλόγου ΘΑΜΥΡΙΣ, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ξεκίνησαν οι ενημερωτικές συναντήσεις του Υπουργείου Οικονομίας για τις δύο νέες δράσεις «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, και «Εργαλειοθήκη  Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Ιδιωτική Εκπαίδευση» προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που απευθύνονται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, χθες Τετάρτη 20/2 ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή προτάσεων.

Ο Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης κατά τον χαιρετισμό του, επισήμανε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται μέσα από τις δύο δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε συνολικά στα δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την κινητοποίηση επενδύσεων, όπως οι αυξήσεις στον προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης για μια σειρά από δράσεις που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον όπως η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ για την ίδρυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα περιέγραψε το ευνοϊκό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και την πρωτιά στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τον ηγετικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα και ειδικά η περιοχή της ΑΜ-Θ στην ευρύτερη Βαλκανική, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στις παρωχημένες αντιλήψεις που επιβιώνουν σε ένα μέρος του πολιτικού συστήματος και οι οποίες οδήγησαν σε αποτυχημένες πολιτικές που βύθισαν στην ύφεση την περιοχή για χρόνια και κατέστρεψαν τον παραγωγικό της ιστό.

Τέλος ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει πλέον μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική που συνδιαμορφώθηκε με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς μέσα από τα Αναπτυξιακά συνέδρια και συνιστά ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται σε υγιείς βάσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν όταν η χώρα εκινείτο στον “αυτόματο πιλότο”.

Τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος παρουσίασαν σε επιχειρηματίες, συμβούλους, μελετητικά γραφεία και πολίτες τις δύο νέες δράσεις, ενώ απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις και τεχνικές παρατηρήσεις του προγράμματος.

giannakidis parousiasi programmaton mme 1Ενισχύσεις από το ΕΠΑΝΕΚ για την περιοχή της ΑΜ-Θ

Από το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα, μέσω των ανοικτών και επικείμενων δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, έχουν ενισχυθεί στην ΑΜ-Θ: Στη Δράση «Επιχειρούμε Έξω», 35 έργα με συνολική επιχορήγηση 1,58 εκ. €, και στη Δράση «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», 10 έργα με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνη 1,54 εκ. €. Συνολικά, από όλες τις έως σήμερα υλ​οποιούμενες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχουν ενταχθεί 679 επιχειρηματικά σχέδια με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 32,6 εκ. € και συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 59,8 εκ. €. Τέλος, μέσω της δράσης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στην τρέχουσα περίοδο και μέχρι σήμερα, οι υπαγωγές στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ανέρχονται σε 2.694 νοικοκυριά, ύψους περίπου 31,9 εκ. € δημόσιας δαπάνης από το ΕΠΑνΕΚ.