• Μόνο το τυροκομείο «Δουκίδης» βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των κτηνοτρόφων της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού κτηνοτροφικού συλλόγου, Αθανάσιο Κοσουτζή.

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης και ευρύτερα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ατζέντα με τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ειδικά στην ακριτική μας περιοχή, περιλαμβάνει την πτώση των τιμών στο γάλα και στο κρέας, και τη δέσμευση των ενισχύσεων για χρέη, δεδομένης της μη εφαρμογής του ακατάσχετου λογαριασμού.

Ο κ. Αθ. Κοσουτζής.

“Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι”, μας δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Ροδόπης κ. Αθανάσιος Κοσουτζής, ενώ κάνει ταυτόχρονα λόγο για “καταστροφή της κτηνοτροφίας στον τόπο μας” και για “αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”.

Εστιάζοντας στο πρόβλημα της δέσμευσης των ενισχύσεων, τονίζει ότι “βάσει του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ενισχύσεις–επιδοτήσεις είναι ακατάσχετες”, και εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει θεσπιστεί σχετική ρύθμιση για τους κτηνοτρόφους στη χώρα μας.

Σαν να μην έφταναν τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει οριζόντια ο κτηνοτροφικός κλάδος, μια δυσμενής εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήρθε να επιτείνει το αδιέξοδο για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης. Συγκεκριμένα, η γαλακτοβιομηχανία «Δέλτα», εδώ και περίπου δέκα ημέρες σταμάτησε να παίρνει γάλα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ενδεικτικό του μεγέθους του πλήγματος που προκαλεί αυτή η εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι η γαλακτοβιομηχανία προμηθευόταν περίπου 120 τόνους γάλα το χρόνο.

Ο κ. Κοσουτζής αποδίδει την κίνηση αυτή στις αθρόες εισαγωγές που κάνουν τα μεγάλα εργοστάσια στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, με συνέπεια να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές και οι ντόπιοι παραγωγοί να υφίστανται ισχυρά πλήγματα. Όπως επισημαίνει ο κ. Κοσουτζής, μόνο το τυροκομείο «Δουκίδης» βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες για τον κλάδο, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη συνεδρίαση των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για κινητοποιήσεις.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις από τους κατά τόπους συλλόγους, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι κτηνοτρόφοι θα απευθυνθούν στην Περιφέρεια και παράλληλα θα ζητήσουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου.