Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους “Γαζή Χασάν Πασά” της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά

Ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής αποδέχτηκε πρόσκληση της ομολόγου του, του νησιού, Ελβάν Κοτζαογλάν.
Screenshot_561
Στα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του ιστορικού τεμένους “Γαζή Χασάν Πασά” στο Πλατάνι της Κω, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών που είχε υποστεί από τον σεισμό του 2017, παρέστη ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής, Σελήμ Ισά, κατόπιν πρόσκλησης που δέχτηκε από την ομόλογό του, Πρόεδρο του Οργανισμού “ΒΑΚΟΥΦ ΚΩ”, Ελβάν Κοτζαογλάν.
Ο Σελήμ Ισά απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαρίστησε την Ελβάν Κοτζαογλάν για την πρόσκληση, ευχήθηκε τη συνέχιση της συνεργασίας τους, και δώρισε στο τέμενος το “Αποχαιρετιστήριο Διάγγελμα του Προφήτη Μουχάμμαντ”, στα ελληνικά.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, με τους οποίους ο Πρόεδρος της ΔΕΜΠ Κομοτηνής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εποικοδομητικά.

 

Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά

Το χρονικό της αποκατάστασης

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας
Νοτίου Αιγαίου, η οποία ήταν και φορέας υλοποίησης. Για την υλοποίησή του, είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2021 Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού ΒΑΚΟΥΦ Κω. Αντικείμενο της Σύμβασης ήταν η εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση των δομικών και των μορφολογικών στοιχείων του τεμένους, και του εμπλουτισμού του με τις απαραίτητες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα στην οποία έχει περιέλθει, να θωρακιστεί αντισεισμικά και να επανέλθει σε συνθήκες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία του ως χώρου θρησκευτικής λατρείας. Οι εργασίες υλοποιήθηκαν υπό την επιστημονική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη.

Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά

Η ιστορία του τεμένους

Το τέμενος “Γαζί Χασάν Πασά” της Κω οικοδομήθηκε σύμφωνα με κτητορική επιγραφή στα 1784-1785, πιθανόν σε θέση παλαιοτέρου κτίσματος. Ακολουθώντας τη συνήθη τυπολογία, στο ισόγειο βρίσκονται ο νάρθηκας και η αίθουσα προσευχής, ενώ στον όροφο ο γυναικωνίτης, προσβάσιμος από κλίμακα. Στον αύλειο χώρο βρίσκεται η κρήνη καθαρμών. Ο σεισμός του 1933 και οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επέφεραν δομικές και μορφολογικές αλλαγές, με κυριότερες, την αντικατάσταση της τετράριχτης κεραμοσκεπούς ξύλινης στέγης και την τροποποίηση της μορφής των ανοιγμάτων. Ακολούθησαν εσωτερικές διαρρυθμίσεις και μετασκευές, ενώ το 2014 ανακατασκευάστηκε πλήρως ο μιναρές. Με τον ισχυρό σεισμό του 2017 προκλήθηκαν ζημιές κυρίως στην τοιχοποιία και στην πλάκα της οροφής. Αξίζει να σημειωθεί πως το τέμενος απέκτησε ξανά τα τέσσερα παράθυρα που είχε από την κατασκευή του και τα οποία έκλεισαν μετά τον σεισμό του 1933. Την πρωτοβουλία αποτύπωσης του αρχικού σχεδιασμού, είχε αναλάβει ο αείμνηστος Γιώργος Σιδέρης.

Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά Στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του τεμένους "Γαζή Χασάν Πασά" της Κω, παρέστη ο Σελήμ Ισά

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood