Στ. Σακελλίων: “Πρέπει στην πράξη πια να λειτουργήσει η μεγάλη αριστερή δημοκρατική παράταξη”

"Πάντα απλώνουμε το χέρι στους δημοκρατικούς πολίτες, γιατί θεωρούμε ότι θα μπούμε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και χρειάζεται συστράτευση όλων".
Ο κ. Σταμάτης Σακελλίων.

“Πρέπει στην πράξη πια να λειτουργήσει η μεγάλη αριστερή δημοκρατική παράταξη, ως ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες έρχονται ουσιαστικά να διαλύσουν ό,τι εμείς προσπαθήσαμε με κόπο να φτιάξουμε σε δύσκολες συνθήκες τα προηγούμενα πέντε χρόνια”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταμάτης Σακελλίων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο inkomotininews, στον απόηχο της ανακοίνωσης των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της εργασίας και της οικονομίας. Ο κ. Σακελλίων αμφισβήτησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προέβλεψε ότι “θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση τους επόμενους μήνες”. Παράλληλα, έκανε λόγο για “σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει, με την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης, στη μεγαλύτερη αναδιάρθωση της ελληνικής οικονομίας”. Επίσης ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου στη διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχειρήθηκε τους προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “υπάρχει κόσμος πλέον που μας ακούει με περισσότερο ενδιαφέρον και  – αυτό είναι το σημαντικό – έρχονται σε εμάς άνθρωποι μετά από μια εκλογική ήττα”. Σχολίασε ακόμη τα σενάρια περί προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

– Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο άρθηκαν τα περισσότερα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού και η βαρύτητα δίνεται στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. Πώς αξιολογείτε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

Καταρχάς, όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα, η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Βέβαια, με αρκετές “μουτζούρες”. Η βασικότερη όλων είναι η μη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν έγιναν οι μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες είχαν ετοιμαστεί – 4.000 προσλήψεις – από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αυτές τις μόνιμες προσλήψεις και πραγματικά είναι υποκριτικό ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει ότι θωράκισαν τις δημόσιες δομές υγείας. Δεν το έκαναν. Για την επόμενη μέρα, που είναι και η πιο κρίσιμη πλέον, ουσιαστικά έχουμε ένα μνημόνιο χωρίς να το ονομάζουμε μνημόνιο. Όπως ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα χάνει μέχρι το 20% του μισθού του. Όσες αλχημείες και να κάνουν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένας εργαζόμενος που παίρνει 1.000 ευρώ, τώρα θα του δίνει ο εργοδότης του 500 ευρώ, το κράτος θα του δίνει άλλα 300, κι επομένως θα χάσει 200 ευρώ, δηλαδή το 20% του μισθού του. Αυτή είναι η στήριξη της εργασίας για τον κ. Μητσοτάκη; Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι σκανδιναβικές χώρες, η πολιτεία επιδοτεί από το 70% μέχρι το 95% του μισθού. Γιατί έκαναν την επιλογή να επιδοτήσουν την εργασία. Επιπλέον, για τα περίφημα 800 ευρώ που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας εργαζόμενος, του οποίου η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή τον Μάρτιο, κλήθηκε ουσιαστικά να ζήσει με αυτά τα 800 ευρώ για τρεις μήνες. Και τούτο, γιατί θα πάρει ξανά 534 ευρώ στις 10 Ιουνίου. Είναι ουσιαστικά 260 ευρώ τον μήνα. Και θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης στις 10 Ιουνίου να του δώσει άλλα 534, ενώ μπορεί πάλι αυτός ο άνθρωπος να μπει σε εκ περιτροπής εργασία ή να μην ανοίξει καν η επιχείρηση και να είναι άνεργος. Μας μιλάει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός για στήριξη; Παρόμοιο ερώτημα προκύπτει και για τις επιχειρήσεις. Ποια στήριξη έδωσε η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Δάνεια είναι όλα. Εμείς, όταν καταθέσαμε το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, εξηγούσαμε ότι πρέπει να στηριχτεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η εργασία. Θα αναφέρω μόνο το παράδειγμα της προκαταβολής. Ο κ. Μητσοτάκης λέει στους επιχειρηματίες “επιστρεπτέα προκαταβολή”, δηλαδή δάνειο, κόντρα σε ό,τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ένα δάνειο, δεν είναι επιδότηση. Ενώ εμείς προτείναμε τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή να είναι επιδότηση, όπως συνέβη για παράδειγμα στο Βέλγιο, που επιδοτούσε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με 3.000 ευρώ το δεκαπενθήμερο.

– Ένα ερώτημα, που προκύπτει εδώ, είναι αν αντέχει η οικονομία για αυτά τα μέτρα, με δεδομένη και την αβεβαιότητα που υπήρχε και υπάρχει σχετικά με το πού θα καταλήξει η υγειονομική κρίση…

Κατά πρώτον, αξίζει η υπενθύμιση πως όταν παραδώσαμε την κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση, από τη μεταπολίτευση και ύστερα, που άφηνε στην επόμενη ένα γενναίο “μαξιλάρι” 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα μέρος αυτού, περίπου 15-16 δισ., είναι “κλειδωμένο” για να μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες, ωστόσο απέμεναν άλλα 20 δισ. τα οποία προορίζονταν για μια ώρα ανάγκης. Πέραν αυτού, όμως, υποστηρίξαμε από την αρχή και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι, όταν καίγεται το σπίτι σου και έχεις νερό, ρίχνεις το νερό που έχεις για να σβήσεις τη φωτιά. Δε λες “κρατάω το νερό για την επόμενη φωτιά”. Γιατί εφόσον η κρίση και η ύφεση θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο μετά το καλοκαίρι, τα χρήματα αυτά δε θα φτάνουν. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δυστυχώς τώρα, με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι θα έχουμε ύφεση στην Ελλάδα και μάλιστα θα κυμανθεί σε διψήφιο νούμερο, η υψηλότερη στην Ευρώπη. Εμείς επιδιώκαμε να το αποφύγουμε αυτό, καλώντας την κυβέρνηση να στηρίξει την εργασία και τη μικρομεσαία επιχείρηση. Δε μας άκουσε, όμως, η κυβέρνηση. Και ξέρετε γιατί; Γιατί στο μυαλό της έχει ένα άλλο σχέδιο.

– Δεν αποδίδετε, δηλαδή, απλώς λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης, αλλά εκτιμάτε ότι προωθούνται πολιτικές που θα παγιωθούν και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης;

Τη γραμμή την έδωσε πριν από δύο περίπου εβδομάδες η κυριακάτικη “Καθημερινή” και συνοψίζεται στο “Ό,τι δεν καταφέραμε στα χρόνια των μνημονίων, είναι καιρός τώρα να το κάνουμε”. Μετά βγήκε ο υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Ζαββός, και μίλησε για τις “επιχειρήσεις – ζόμπι” και για τους “μπαταχτσήδες” επιχειρηματίες. Είναι αυτοί που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Αυτούς απεκάλεσε μπαταχτσήδες και “ζόμπι” η κυβέρνηση. Αυτοί οι “μπαταχτσήδες”, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρέπει να εξαφανιστούν. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η απόπειρα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. Τα διαθέσιμα χρήματα θα πάνε στις μεγάλες εταιρίες, που δεν τα έχουν και ανάγκη σε τελική ανάλυση. Γνωρίζετε τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με αυτά τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τεράστιες δυσκολίες. Άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να παραδώσει ουσιαστικά την οικονομία της χώρας σε συγκεκριμένους ομίλους και να σπάσει τη “ραχοκοκαλιά” της, που είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Βλέπουμε γενικότερα τη Νέα Δημοκρατία να αρνείται τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, να αρνείται τη στήριξη των ανθρώπων του μόχθου και ταυτόχρονα να μοιράζει αφειδώς χρήμα στους μιντιάρχες, στους κλινικάρχες και με λίγα λόγια στους φίλους της. Και θα ήθελα εδώ να σημειώσω κάτι ακόμη. Θα θυμάστε τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Εδω στη Θράκη τα γνωρίσαμε. Αυτή τη στιγμή το ίδιο γίνεται με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έχει μυστικά κονδύλια, έξω από κάθε έλεγχο της βουλής. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Επίσης, μου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι θα έχει ένα έλλειμμα 3 δισ. ευρώ. Αυξανόμενη ανεργία, χαμηλή μισθοί, άρα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Φοβάμαι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σχέδιο –  δεν κάνω δίκη προθέσεων, αλλά βασίζομαι σε αυτά που έχει ανακοινώσει, δηλαδή για τον “τρίτο πυλώνα” κ.λπ. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι θα πει ότι δεν αντέχει πλέον το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, επομένως πάμε σε εταιρίες. Είναι μέσα στη λογική της και μέσα στο πρόγραμμά της αυτό. Δηλαδή, με αφορμή την υγειονομική κρίση, θα θελήσουν να περάσουν όσα μέτρα δεν μπόρεσαν ή αποτρέψαμε εμείς τα τελευταία πέντε χρόνια. Κι από την άλλη, αισθάνομαι πολλές φορές ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί για να τακτοποιήσει υποθέσεις, να κλείσει δουλειές. Να ξεπληρώσει τα γραμμάτιά της. Έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος τον αναπτυξιακό νόμο του κ. Γεωργιάδη. Θα δει πάρα πολλά γραμμάτια να εξοφλούνται εκεί. Κι ένα δεύτερο, το οποίο ο κάθε καλόγνωμος πολίτης μπορεί να διαπιστώσει, είναι ότι το κύριο προσόν που πρέπει να έχει κάποιος για να αναλάβει διοικητικό αξίωμα, είναι να είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το είδαμε με αποκορύφωμα στις τοποθετήσεις διοικητών στα νοσοκομεία και τώρα το βλέπουμε και στις προσφυγικές δομές.

– Για την ίδια πρακτική, όμως, είχε κατηγορηθεί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν κάναμε αυτό. Ας μιλήσουμε για τους διοικητές των Νοσοκομείων. Ο Γιώργος Φιλιππίδης, παραδείγματος χάρη, που θήτευσε στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω καν ποιο κόμμα ψηφίζει ο κ. Φιλιππίδης. Συνεργαστήκαμε άριστα, ήταν ένας καλός διοικητής, αλλά δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διοικητών νοσοκομείων επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν μέλη ή φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, πάντως, διασκεδαστικό που μιλούσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον μας για κομματικό κράτος, και τώρα…το απέραντο γαλάζιο. Αναφέρω πάλι το πρόσφατο παράδειγμα των προσφυγικών δομών, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τους διοικητές. Στη βόρεια Ελλάδα νομίζω μόνο ένας δεν είναι Νεοδημοκράτης, είναι φίλος του Ποταμιού. Όλοι οι υπόλοιποι είναι Νεοδημοκράτες. Κι αυτό συμβαίνει γενικευμένα.

– Το προηγούμενο διάστημα είδαμε να ασκείτε κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο περιφρουρήθηκαν τα μέτρα για την πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, δε θα λάμβανε ανάλογα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας;

Είναι ένα πράγμα η καραντίνα, για λόγους υγείας. Προφανώς είναι ένα μέτρο που θα το έπαιρνε ο οποιοσδήποτε, που θα είχε στοιχειώδη λογική. Από εκεί και ύστερα όμως έχουμε φαινόμενα καταστολής που είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την πανδημία. Να θυμίσω τα γεγονότα στο Κουκάκι, με την έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι του σκηνοθέτη Ινδαρέ. Ακόμα και τώρα πρόσφατα έχουμε περιστατικά στην Κυψέλη, στην Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με τον μοτοσικλετιστή στην Αθήνα, όπου ζητάμε απαντήσεις και απαντήσεις δεν παίρνουμε. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπακογιάννης, ο πρωθυπουργικός ανιψιός και δήμαρχος Αθηναίων, μαζεύει τον κόσμο στην Ομόνοια για να δει το νέο συντριβάνι, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Εκεί η Αστυνομία δεν ενοχλήθηκε. Καλά, δε φανταζόμασταν ότι θα πήγαινε η Αστυνομία να “πλακώσει στο ξύλο” τον κ. Μπακογιάννη και τους φίλους του. Ούτε θα το θέλαμε. Αλλά, οφείλει να μας πει ο κ. Χρυσοχοΐδης με ποιο σκεπτικό επιλέγει να “πλακώσει στο ξύλο” τα νέα παιδιά στην Κυψέλη ή στην Άνω Πόλη, και στην Ομόνοια να λέει ότι δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας. Ξέρετε, η λογική του φόβου σε μία κρίση κάνει μια κοινωνία να συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνησή της. Τώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί αυτή τη λογική του φόβου να την περάσει και σε άλλα επίπεδα. Είχε ξεκινήσει και νωρίτερα με την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια. Δηλαδή, στοχοποίησε κατηγορίες ανθρώπων. Τους φοιτητές, τα νέα παιδιά, τη νέα γενιά, πράγμα που είναι τραγικό.

– Βλέπετε εκλογές στον κοντινό ορίζοντα, με βάση και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες, και πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το ενδεχόμενο;

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να θέλει να κάνει εκλογές. Άλλωστε, είναι προνόμιό του αυτό. Φαντάζομαι όμως ότι δε βρίσκει ημερομηνίες. Και από την άλλη μεριά, ξέρει ότι όσο θα προχωράει ο καιρός και θα βαθαίνει η ύφεση, θα υπάρχει και μεγαλύτερη αντίδραση. Οι πολίτες θα νοιώσουν τις συνέπειες της πολιτικής του πλέον στην καθημερινότητα και στην τσέπη τους. Συνέπειες που ήδη αρχίζουν να γίνονται κατανοητές. Για παράδειγμα, στον τόπο μας, στη Ροδόπη, οι κτηνοτρόφοι, από ό,τι μας μετέφεραν οι ίδιοι, έχασαν φέτος 43 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχουν την παραμικρή στήριξη. Επομένως, όλη αυτή η κοινωνική αντίδραση κάποια στιγμή θα εκφραστεί. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέλει ενδεχομένως να κάνει εκλογές προτού εκφραστεί, αλλά δεν του βγαίνει. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

– Βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς.  Με την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης και μπορεί να έχουμε εξελίξεις;

Παρατηρούμε με ενδιαφέρον τη ρητορική εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ. Βλέπουμε μια μετατόπιση το τελευταίο διάστημα στη φρασεολογία του, σε σχέση με την κυβέρνηση. Επίσης, είδαμε ότι η κ. Γεννηματά βρέθηκε στο στόχαστρο συστημικών ΜΜΕ, τα οποία την αποθέωναν πριν από λίγο καιρό. Φαίνεται ότι, αν αύξησε λίγο τον τόνο της φωνής εναντίον κυβέρνησης, αυτό δεν άρεσε στους μιντιάρχες της χώρας και άρχισαν να την αποδομούν. Από την άλλη, βέβαια, στο σκάνδαλο Novartis τους είδαμε να πηγαίνουν μαζί. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι ζητήματα που αφορούν το ΚΙΝΑΛ και αξιολογούνται από τον κόσμο. Εμείς γνωρίζετε ότι ήμασταν σε μια διαδικασία διεύρυνσης, με καλά αποτελέσματα για το κόμμα. Πάντα απλώνουμε το χέρι στους δημοκρατικούς πολίτες, γιατί θεωρούμε ότι θα μπούμε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και χρειάζεται συστράτευση όλων. Όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται και από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Είδα με ενδιαφέρον μια δήλωση του κ. Ρέππα πριν από λίγες μέρες, όπως και δηλώσεις κάποιων άλλων στελεχών, που σημειώνουν την ανάγκη να γίνει αυτός ο διάλογος. Βέβαια, υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα μέσα στο ΚΙΝΑΛ που ανήκουν στο “αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ”  και λοξοκοιτούν περισσότερο προς τον κ. Μητσοτάκη. Προφανώς, η κρίση που ήδη άρχισε να έρχεται, θα καλέσει τα πολιτικά κόμματα, τους πολιτικούς, τους κοινωνικούς φορείς να τοποθετηθούν και να διαλέξουν μεριά. Δε γίνεται αλλιώς. Δε διανύουμε έναν “στρογγυλό” καιρό, ήρεμο, αλλά έναν καιρό που είναι οξύς. Και αυτό εκ των πραγμάτων σε καλεί να πάρεις θέση. Με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις.

– Σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη διακυβέρνηση, μετά από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019; Πώς κύλησε αυτός ο ένας χρόνος στη Ροδόπη; Ποια ήταν τα αποτελέσματα της διεύρυνσης για το κόμμα σας και πώς αξιολογείτε την εκπροσώπηση του νομού και την κατάσταση στην κοινωνία;

Μέσα στον ένα αυτό χρόνο, αναπτύχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για να δούμε τι έφταιξε για την εκλογική ήττα. Συζητήσαμε, καταλήξαμε σε συμπεράσματα και, επίσης, δώσαμε τις εκτιμήσεις μας αυτές δημόσια στον κόσμο, ώστε ο ίδιος ο κόσμος να τοποθετηθεί και να μας πει πού κάναμε λάθος κατά τη γνώμη του και σε ποια σημεία. Κάναμε απολογισμό δηλαδή της διακυβέρνησης, πράγμα που για πρώτη φορά έκανε ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα. Είχαμε ακόμη σκοπό να προχωρήσουμε και σε απολογισμό ανά υπουργείο, αλλά προέκυψε και η περιπέτεια του κορωνοϊού και, όπως είναι λογικό, πολλά πράγματα πήγαν πίσω, όπως και το Συνέδριό μας. Και η διεύρυνση ήταν σε ένα καλό μομέντουμ σε όλη τη χώρα, αλλά η υγειονομική κρίση λίγο “πάγωσε” τις εξελίξεις. Πιστεύω όμως ότι βγαίνοντας από την υγειονομική κρίση, η κοινωνική ανάγκη θα δώσει πάλι ώθηση στα πράγματα. Ειδικότερα στη Ροδόπη, όσον αφορά τη διεύρυνση, είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Υπάρχει κόσμος πλέον που μας ακούει με περισσότερο ενδιαφέρον και  – αυτό είναι το σημαντικό – έρχονται σε εμάς άνθρωποι μετά από μια εκλογική ήττα. Συνήθως, παρουσιάζονται φαινόμενα αποσυσπείρωσης μετά από μια εκλογική ήττα. Σε εμάς, αντίθετα, έρχονται άνθρωποι και μπαίνουν στο κόμμα μετά από μια εκλογική ήττα. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Για την εκπροσώπηση του τόπου μας, από τον μεν κ. Στυλιανίδη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Είναι βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης, σηκώνει το χέρι του και ψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα νομοσχέδια που κόβουν μισθούς, που διαλύουν εργασιακές σχέσεις, που ανοίγουν τον δρόμο για τις εταιρίες χρυσού. Ειδικά για το τελευταίο θέμα, που ενδιαφέρει και τον νομό μας, μπορεί να λέει ότι είναι εναντίον του χρυσού, αλλά το χέρι το σήκωσε στην ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου του κ. Γεωργιάδη. Και μάλιστα, το θέμα του χρυσού εκτιμώ οτι δυστυχώς θα το βρούμε μπροστά μας. Και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση. Από την άλλη μεριά, εμείς προσπαθούμε μέσα στις πρωτόγνωρες για όλους καταστάσεις, και ως κόμμα και ο βουλευτής μας, να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, να έρθουμε σε επαφή με κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από την πανδημία αυτή και αισθάνονται αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Πρόσφατα, για παράδειγμα, είχαμε τηλεδιασκέψεις με τους επαγγελματίες και με τους αγρότες, όπου εισπράξαμε την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, μια αγωνία που φαίνεται να εντείνεται. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε και να καλέσουμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του νομού να συναντηθούν μαζί μας, γιατί μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες και θα πρέπει όσο μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό. Θα βγούμε να συναντήσουμε τον κόσμο κι εμείς. Γιατί πρέπει στην πράξη πια να λειτουργήσει η μεγάλη αριστερή δημοκρατική παράταξη, ως ισχυρό ανάχωμα απέναντι σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες έρχονται ουσιαστικά να διαλύσουν ό,τι εμείς προσπαθήσαμε με κόπο να φτιάξουμε σε δύσκολες συνθήκες τα προηγούμενα πέντε χρόνια, όσον αφορά την προστασία της εργασίας, την προστασία του εισοδήματος, τη στήριξη της απασχόλησης κ.λπ. Όλα αυτά τα διαλύει η Νέα Δημοκρατία σήμερα και θα χρειαστεί μια κοινωνική αντίδραση μεγάλου βεληνεκούς.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood