Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, έδωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να απαντήσει και να σχολιάσει σειρά θεμάτων της επικαιρότητας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Για τα ζητήματα του ποδοσφαίρου

Κατ’ αρχάς να έχουμε όλοι μας υπ’ όψη μας, ότι το θέμα του ποδοσφαίρου είναι πολύ δύσκολο. Απευθύνεται κυρίως στο θυμικό ανθρώπων που αγαπούν τις ομάδες τους και ταυτίζονται μ’ αυτές. Επομένως, είναι δύσκολο να απευθυνθείς με τον ορθό λόγο στα ζητήματα αυτά. Η  δική μας παρέμβαση είναι μια πολιτική επιλογή και να την εξηγήσω. Πολιτική επιλογή γιατί βλέπουμε ένα θέμα το οποίο έχει τις ρίζες του στις χρόνιες παθογένειες του ποδοσφαίρου, να εξελίσσεται σ’ ένα θέμα που μπορεί να διαταράξει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει πρόβλημα σε μία περίοδο, που η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη. Σε μια περίοδο που έχει κρίσιμα εθνικά θέματα. Επομένως ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση παίρνει μια πρωτοβουλία βαθιά πολιτική. Η παρέμβαση έχει να κάνει στο θεσμικό πλαίσιο. Αποσαφηνίζει τις ποινές σε θέματα, σαν αυτά που γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Δεν έχει κάνει παρέμβαση, στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, δηλαδή στους θεσμούς με τους οποίους διοικείται, ούτε με τον τρόπο που αποφαίνεται η αθλητική Δικαιοσύνη. Γιατί θυμίζω αυτή είναι μια γνωμοδότηση της Επιτροπής, η οποία θα κριθεί από την αθλητική Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα όσο προχωράει η υπόθεση. Το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές επιθετικές απέναντι στην Κυβέρνηση και από την  πλευρά της μιας ομάδας και από την πλευρά της άλλης, δείχνει ότι μάλλον, κάτι καλό κάνουμε. Γιατί, επαναλαμβάνω, κάνουμε μία παρέμβαση πολιτική, που ενώνει την ώρα που η κατάσταση πάει να εκτραχυνθεί. Η Κυβέρνηση, δεν πάει να λειτουργήσει πυροσβεστικά, να περιμένει να εκτραχυνθεί η κατάσταση και να δούμε να διογκώνεται και να αποκτά επικίνδυνα χαρακτηριστικά για την κοινωνική συνοχή και την ενότητα της χώρας μας.  Ο κάθε Υπουργός, που στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχει ένα ζήτημα, φυσικό είναι να δέχεται τα βέλη. Ο Πρωθυπουργός δεν λειτουργεί, όμως, με καθεστώς εκβιασμών και το απέδειξε και χθες, διαγράφοντας ευρωβουλευτή του κόμματος, ο οποίος επέλεξε να ταυτιστεί με ένα οπαδικό, ας το πούμε, συμφέρον και όχι με το ευρύτερο εθνικό, όπως το θέλει πάντοτε ο Πρωθυπουργός. Είναι διαφορετικό πράγμα να ανήκεις σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, να έχεις εκλεγεί με τις ψήφους των Ελλήνων για να εκπροσωπήσεις τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων στην Ευρωβουλή, και διαφορετικό να λες ότι καθορίζονται οι πολιτικές σου επιλογές από το τι γίνεται με το σωματείο το οποίο ενδεχομένως σε ανέδειξε, αν κι έχει περάσει και από άλλα σωματεία και έχει τιμήσει και το εθνόσημο ο κ. Ζαγοράκης. Άρα, εμείς λέμε ότι δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους εκβιασμούς. Στο ερώτημά σας αν ο κ. Αυγενάκης  χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, η απάντηση είναι ναι.

  • Νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Είναι ξεκάθαρο, ότι χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, και τέτοιες πρωτοβουλίες θ´ αναληφθούν. Άρα δεν τελειώνουμε εδώ. Έχουμε κάνει κάποια αρχή βέβαια με το νόμο που περάσαμε ενσωματώνοντας μια σχετική διεθνή συνθήκη, προσπαθώντας να βάλουμε τάξη στο ζήτημα της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό και τα οργανωμένα clubs, αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή. Άρα, να περιμένετε κι άλλες πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Παρακολουθούμε τη συζήτηση που γίνεται για διάφορα θέματα. Μιλάμε για ποδόσφαιρο και όχι για θέατρο και μάλιστα κωμωδία. Για αυτό, επαναλαμβάνω, υπάρχουν πρωτοβουλίες στα σχέδιά μας, τις οποίες θα δείτε το επόμενο διάστημα.

  • Για την ψήφιση της τροπολογίας

Επειδή το θέμα είναι δύσκολο κάποιοι επέλεξαν να βγάλουν τα χέρια τους από τη φωτιά. Πολλά κόμματα αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Άρα στα δύσκολα επιλέγουν να είναι έξω από το κάδρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως φαίνεται και από τη στάση του κ. Τσακαλώτου, που δηλώνει ότι είναι «μαυροσκούφης» και ΠΑΟΚτζής – επιλέγει τη λύση του υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη αφού αυτό ήταν το αποτέλεσμα, χωρίς την τροπολογία. Την ίδια στιγμή κάνει τακτικιστικές κινήσεις, χαρακτηρίζει το θέμα μείζον και προκαλεί ονομαστική ψηφοφορία. Όντως καταλαβαίνουμε τη συναισθηματική φόρτιση στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες περιοχές. Είναι ένα θέμα που πολλές φορές  δεν αντιμετωπίζεται από τον πολίτη με τον ορθό λόγο αλλά με το θυμικό, όπως είπα προηγουμένως. Πάντως δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποιο θέμα. Δε νομίζω ότι είναι κυβερνητική κρίση. Είναι ένα ζήτημα που δεν ελέγχεται με επιχειρήματα, όπως θα ήταν σε έναν κλάδο της αγοράς, που θα ήθελε κάποιος να κάνει μια παρέμβαση ή σε ένα άλλο θέμα που αφορά αξίες. Είναι ένα ζήτημα βαθιά συναισθηματικό που σχετίζεται με την ταύτιση με την ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να παρέμβει άμεσα, επειδή έχουμε πολλά ανοιχτά θέματα. Σε αυτή τη φάση εκτονώνεται το θέμα ώστε να υπάρχει χρόνος να αναληφθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες.  Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι η πυξίδα. Τι είναι όμως το κράτος δικαίου; Είναι σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο σύστημα, αλλά πάντα διανθίζεται από  παρεμβάσεις που γίνονται στην πορεία. Δηλαδή, μία Κυβέρνηση δεν θα νομοθετεί επειδή υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο; Επιλέγει την κατεύθυνση στην οποία θα νομοθετήσει με πολιτικά κριτήρια σε αυτή τη συγκυρία και όχι με αθλητικά. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε αυτό. Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

  • Παραδικαστικό-Παπαγγελόπουλος

Δεν μπορεί παρά να σχολιάσει κανείς – γιατί το πολιτικό σχόλιο ζητείται εδώ – ότι από αυτές τις καταγγελίες, τις μαρτυρίες τριών ανθρώπων και όχι ενός, φαίνεται ένας μηχανισμός ενός παρακράτους, ενός παραδικαστικού κυκλώματος. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας μας και παρέμβασης στους Θεσμούς. Η Ενημέρωση είναι βασικό στοιχείο και συστατικό της εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Παρεμβάσεις σε βάρος των Μ.Μ.Ε. είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι εκτροπή από τη σωστή λειτουργία των Θεσμών και ως τέτοια, φαντάζομαι, ότι θα εξεταστεί από τη Βουλή, πριν πάρει τις αποφάσεις της. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Αθανασίου, υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις σε διάφορα πεδία. Σε ζητήματα επιχειρηματικά, όπως για παράδειγμα στον σταθμό σας, σε ζητήματα τραπεζικά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατασκευή στοιχείων εναντίον δημοσιογράφων, όπως φαίνεται από τις καταγγελίες. Παρεμβάσεις  για να τρέχουν γρήγορα ή να παγώνουν συγκεκριμένες υποθέσεις. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα στη Δημοκρατία μας. Δεν θέλω να εικάσω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης. Αυτό που θέλω μόνο να θυμίσω είναι ότι ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του στη Βουλή είχε πει ότι «δεν τολμούν να έρθουν σε μένα και πάνε στον κ. Παπαγγελόπουλο». Θα περιμένουμε και θα δούμε. 

  • Για την εκλογολογία Τσίπρα

Τις φοβίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εμείς δεν θα τις σχολιάζουμε κάθε μέρα. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος που ασχολείται με το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτό ισχύει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.