Στ. Πέτσας: Κοιτάμε μπροστά – 50 δισ. € για ανάπτυξη με ορίζοντα δεκαετίας

"Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα «πακέτα Ντελόρ» και τα ΜΟΠ, δυστυχώς δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά. Τώρα δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα".
100957121_948310552288050_3005966796365758464_n
Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, ύψους 32 δισ. ευρώ, που προστίθενται στους πόρους του ΕΣΠΑ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε πάνω από 50 δισ., υπογράμμισε εμφατικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1. 
“Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα «πακέτα Ντελόρ» και τα ΜΟΠ, δυστυχώς δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά. Τώρα δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα”, τόνισε με με νόημα.
Όσον αφορά τον προγραμματισμό με βάση τον οποίο θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, ο κ. Πέτσας σημείωσε οτι ήδη για τον σκοπό αυτό εργάζεται η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας υπό τον Καθηγητή του London School of Economids (LSE) και του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών του 2010, Χριστόφορο Πισσαρίδη, και από τον Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει πως θα εντάξει τις προτάσεις της στην κυβερνητική πολιτική εν όψει ενός αναπτυξιακού μοντέλου με ορίζοντα δεκαετίας.
Γνώμονας της κυβέρνησης κατά τον κ. Πέτσα, είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός και προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας ώστε “τα επόμενα χρόνια πραγματικά να μεταμορφώσουμε τη χώρα”.
Αναλυτικά όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
“Καταρχάς να πούμε ότι σε αυτά τα ποσά τα οποία πριν από λίγο διάστημα θεωρούνταν αδιανόητα, πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Άρα μιλάμε για την επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, για ένα ποσό πάνω από 50 δισ. ευρώ, για πάνω από το ¼ του ΑΕΠ. Είναι τεράστιο το νούμερο. Και είναι τεράστια και η ευθύνη της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα πηγαίνει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα και πραγματικά θα τη μεταμορφώνει. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα «πακέτα Ντελόρ» και τα ΜΟΠ, δυστυχώς δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά. Τώρα δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα, για να ετοιμαστεί πρώτα το σχέδιο. Η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου έχει ανατεθεί σε μια Επιτροπή η οποία αποτελείται από πολύ καταξιωμένους οικονομολόγους με επικεφαλής τον νομπελίστα κ. Πισσαρίδη, με αναπληρωτή τον κ. Βέττα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και άλλους διακεκριμένους επιστήμονες. Αυτοί θα σχεδιάσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει πως θα διαμορφώσει αυτό το σχέδιο, εντάσσοντάς το στην κυβερνητική  πολιτική. Επομένως, σε έναν χρονικό ορίζοντα περί τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Άρα, προσεκτικά, με σχέδιο, έγκαιρα, θα δώσουμε μια κατεύθυνση, έναν προσανατολισμό στην ελληνική οικονομία, για τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι πραγματικά θα μεταμορφώσουμε τη χώρα. Όταν είχε παρουσιάσει το πρώτο σχέδιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε «θέλω 26 δισ. να τα ξοδέψετε τώρα», χωρίς να έχει υπόψη ούτε αν αυτά τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε, ούτε αν θα υπάρχει απόθεμα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς ξεκινήσαμε από χαμηλότερη βάση και φτάσαμε σταδιακά στα 24 δισ. ευρώ, δεν είναι μικρό ποσό, είναι το 13% του ΑΕΠ του 2019. Σημασία έχει τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Βάλαμε προτεραιότητα να κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας στη θέση του. Μας ενδιαφέρει να μείνουν στη θέση τους οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, για να έχουμε μια γρήγορη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood