“Απέναντι στην απαξίωση των θεσμών και την οργή που νιώθουν οι πολίτες για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, εμείς προχωράμε στο έργο μας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων των Ελλήνων”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας το κοινοβουλευτικό έργο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα, “εξαιρετικά παραγωγικό, ακόμα και στη διάρκεια των δύσκολων μηνών της πανδημίας του κορωνοϊού”. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφέρει, ότι ολοκληρώθηκαν η Συνταγματική Αναθεώρηση και η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, ως προς το νομοθετικό έργο, από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και σήμερα 30 Ιουνίου 2020, έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 81 νομοσχέδια (60 νομοσχέδια + 21 διεθνείς συμβάσεις), εκ των οποίων τα 75 εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση με την κανονική διαδικασία, τα 5 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και ένα με τη διαδικασία του επείγοντος.

Όσον αφορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συζητηθεί 585 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 668.

Εκτός από τους Υπουργούς, ο Πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις (2 ΣΥΡΙΖΑ, 2 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΜέΡΑ25), ενώ δύο φορές έλαβε χώρα η ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α, της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας.

Επιπλέον, σχετικά με το νομοθετικό έργο βρίσκονται στη Βουλή:

  • το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις που καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων – κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών.
  • το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».
  • το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης».
  • το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας.
  • το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας».
  • το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Κύρωση της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των Κρατών Μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου», και ακόμη ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός και της Κεντρικής Αμερικής αφετέρου».