Στ. Πέτσας: Διοχετεύουμε 24 δισ. € για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών

"Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και ρίχνουμε όλο και περισσότερα καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας".
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Για τη δέσμη των μέτρων στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν και πλήττονται από την πανδημία, καθώς και για τον σχεδιασμό επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα. Ιδιαίτερα ερωτήθηκε και απάντησε για τα επόμενα βήματα στην εστίαση, στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, για μια ακόμη φορά οτι από τον Πρωθυπουργό δεν εξετάζεται ενδεχόμενο εκλογών – “η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της κανονικά και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
  • Η Κυβέρνηση έχει ταμειακά αποθέματα να ρίξει στην αγορά, είτε μέσω μέτρων στήριξης είτε μέσω μείωσης των φόρων, όπως για παράδειγμα στην εστίαση, για να πάρει μπρος η οικονομία;
Κατ’ αρχάς η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ενισχύεται από το γεγονός ότι η χώρα τα πήγε καλά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου. Δείξαμε ότι πολίτες και Κράτος μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά, γεγονός που αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι μηχανές της οικονομίας μπορούν να ξαναπάρουν μπροστά και σταδιακά να ανακτηθεί η δυναμική που είχε προτού ξεσπάσει η πρωτόγνωρη αυτή – σε παγκόσμια κλίμακα – κρίση. Για τον σκοπό αυτό έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία «καύσιμα». Σε κοινοτικό επίπεδο πετύχαμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία καθώς δεν έχουμε τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ. Δεύτερον, έχουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, πάνω από 2 δισ. ευρώ με ανακατανομές μεταξύ των προγραμμάτων. Τρίτον, έχουμε επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Τέταρτον, η Ελλάδα επιτέλους συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δυνατότητα που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και πέμπτον, κερδίσαμε τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρου στην ΕΚΤ. Αξιοποιώντας όλα αυτά και κυρίως την εμπιστοσύνη που αποκαταστήσαμε, θα πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι δεν επιλέξατε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για να αντιμετωπίσετε την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Τι απαντάτε;
Από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, το Κράτος ανέλαβε εμπροσθοβαρώς το βάρος της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν της εθνικής οικονομίας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια υποστήριξη των νοικοκυριών. Λαμβάνουμε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 10% του ΑΕΠ. Με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, το σχέδιό μας θα φτάσει συνολικά τα 24 δισ. για την ενίσχυση του εισοδήματος και τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με το πρώτο μας μέλημα να είναι η προστασία της εργασίας. Οι λαϊκίστικες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στα λόγια, από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα έργα του όσο ήταν Κυβέρνηση. Η έλλειψη αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως συνέπεια κανείς να μην τους παίρνει στα σοβαρά. Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της και προχωράμε με σοβαρότητα. Αντιμετωπίζουμε με προσεκτικά και σταθερά βήματα την υγειονομική κρίση. Στηρίζουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία. Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και ρίχνουμε όλο και περισσότερα καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  • Την 1η Ιουνίου ανοίγει ο χώρος της εστίασης με επιπλέον τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους. Θα ανοίξουν και τα μπαρ και τα κέντρα αναψυχής;
Το σχέδιό μας είναι αυτό που λέει η ίδια η λέξη. Σχέδιο. Δεν είναι γραμμένο σε πέτρα, υπόκειται σε αναθεωρήσεις. Κάθε βήμα στην πορεία υλοποίησής του εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου, από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσούντων, των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ. Η εστίαση θα λειτουργήσει με κανόνες και προϋποθέσεις, με ευελιξία, με στενή συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές.  Πάντοτε με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Για όσους εμπλέκονται στον χώρο του Πολιτισμού, θα υπάρξει επιπλέον στήριξη;
Βούληση της Κυβέρνησης και απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να υπάρξει στήριξη σε όλους όσοι πλήττονται. Το ίδιο έκανε από την πρώτη στιγμή και για τον χώρο του Πολιτισμού. Την Πέμπτη η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Ενδεικτικά, όσοι είχαν ενεργές συμβάσεις όταν τον Μάρτιο πήραμε τα περιοριστικά μέτρα, έχουν λάβει την αποζημίωση των 800 ευρώ. Επιλύθηκε και το θέμα με τους εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών όπως π.χ. ωρομίσθιοι – ηθοποιοί, μουσικοί, ταξιθέτριες κ.ά. – ώστε να τύχουν των ίδιων ευεργετημάτων. Όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα απασχόλησης που αφορούν περίπου 160.000 άτομα. Διατέθηκαν επίσης 15 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον σχεδιασμό προγραμμάτων επ’ ωφελεία του κόσμου του Πολιτισμού, από το θέατρο και τη μουσική, μέχρι animation. Επίσης ο Πολιτισμός παραμένει ενεργός και αυτό το καλοκαίρι, με όρους και προϋποθέσεις, ανεβάζει αυλαία στις 15 Ιουλίου.
  • Στο κομμάτι του τουρισμού, ειδικά του εσωτερικού, υπάρχει ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα; Θα στηρίξετε τις επαγγελματικές ομάδες που στηρίζονται από τον τουρισμό;
Όσον αφορά το εξωτερικό μέτωπο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN, επεξεργαζόμαστε ένα έκτακτο σχέδιο που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις αποφάσεις της Κομισιόν για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά την εξομάλυνση των μεταφορών και ιδίως των αερομεταφορών. Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις μετακινήσεις πέραν των ορίων των Νομών και στα νησιά. Προετοιμάζουμε συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Σκοπός μας είναι από τον Ιούλιο να προσαρμοστούμε με ασφάλεια στη νέα πραγματικότητα, έτσι ώστε να έχουμε μια, έστω και μικρότερη, τουριστική περίοδο.
  • Ακόμα και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εάν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα λόγω των νέων δημοσιονομικών συνθηκών. Πώς το σχολιάζετε;
Δεν εξετάζεται από τον Πρωθυπουργό κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της κανονικά και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
  • Σας ανησυχούν οι εικόνες από τα πάρτι όπου καφέ-μπαρ τροφοδοτούν με ποτά πολίτες που είναι έξω;
Οι Έλληνες έδειξαν υπευθυνότητα. Ενημερώνουμε για τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και τηρούμε τις αποστάσεις. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε αυτά τα απλά μηνύματα σε όλους τους πολίτες. Εχθρός δεν είναι οι κοινωνικές συναναστροφές. Εχθρός δεν είναι η έξοδος από το σπίτι. Εχθρός δεν είναι κανένας επαγγελματίας. Εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Και μέχρι να τον νικήσουμε οριστικά, εχθρός μας θα είναι ο συγχρωτισμός. Ποιος δεν θα ήθελε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη; Εμείς πιστεύουμε σε όλους τους πολίτες και τους καλούμε να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές ακόμα και μετά το τυπικό άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ή των πάρκων.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood