“Εκεί που περιμέναμε να σηκώσουμε κάπως κεφάλι, έρχεται αδίκως αυτό το μέτρο και μας γονατίζει”. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου καφεποτοπωλών Ροδόπης, Σπύρος Θυμικιώτης, εν όψει της πρώτης νύχτας (χθες) εφαρμογής στη Ροδόπη, του μέτρου του κλεισίματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα.

71fb0a42 img 1172Κατά πολλούς η Ροδόπη συμπεριελήφθη στο εν λόγω μέτρο, (και) για να αποφευχθεί η μετακίνηση προς τα καταστήματά της για διασκέδαση, από γειτονικές περιοχές. “Είναι άδικο για τον τόπο μας, γιατί όλα τα μαγαζιά τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ και η περιοχή μας δεν έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Είναι άδικο γιατί μας παίρνει η μπάλα μαζί με άλλες γειτονικές περιοχές”, σχολιάζει ο κ. Θυμικιώτης, και προαναγγέλλει παρεμβάσεις στους τοπικούς φορείς. “Θέλουμε να μας εξηγηθούν επαρκώς και πειστικά τα κριτήρια με τα οποία μας κλείνουν και εμάς”, τονίζει, και καταθέτει την αξίωση: “Για την προστασία της δημόσιας υγείας να επιβληθούν μέτρα σε όλους τους κλάδους και όχι μόνο στον εύκολο στόχο, την εστίαση. Δεν επιθυμούμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αλλά όλοι πρέπει να βάλουν το δικό τους λιθαράκι”.
7ebb0a61 img 1169“Ο κλάδος ταλανίζεται επί μακρόν”, σημειώνει ο κ. Θυμικιώτης. “Μετά από μια επώδυνη κρίση πολλών ετών, μετά από μια επίπονη καραντίνα, και μετά από διάφορες φρούδες εξαγγελίες στήριξης του κλάδου μας, δυστυχώς δεχόμαστε ένα ακόμη καίριο χτύπημα. Χάνουμε και τους εναπομείναντες πελάτες”, υπογραμμίζει, και συμπληρώνει: “Δεν έχουμε καμία ουσιαστική βοήθεια. Η κατάσταση δεν σώζεται με τα 800 και τα 534 ευρώ”.
bddeaf14 img 1161Όσο για τις προβλέψεις οτι το μέτρο κλεισίματος των καταστημάτων στις 12 το βράδυ, “ήρθε για να μείνει”, ο κ. Θυμικιώτης εκτιμά πως αν αυτό συμβεί, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον κλάδο: “Θα επιφέρει μια βίαιη συρρίκνωση των τζίρων, δραματική απώλεια θέσεων εργασίας, και θα επιταχύνει τα λουκέτα”. Άλλωστε, εν συγκρίσει με χώρες της Ευρώπης, αναφέρει: “Μπορεί στο εξωτερικό τα περισσότερα μαγαζιά να κλείνουν το βράδυ, αλλά αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν νυχτώνει από τις 6, στις 9 είναι ακόμα μέρα”.