Θέση αναφορικά με το θέμα των περιορισμών ως προς το λατρευτικό τυπικό εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, ιδιαιτέρως με δεδομένη την απαγόρευση χρήσης ηχητικών εγκαταστάσεων το διάστημα 12-20 Απριλίου για κάθε θρησκευτική τελετή, παίρνει η δημοτική παράταξη του “Σπάρτακου”.

Σε ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει μεν οτι δεν είναι σύμφωνος με τη χρήση μεγαφώνων για τη μετάδοση οποιασδήποτε θρησκευτικής τελετής εντός του αστικού ιστού, ωστόσο σημειώνει την κρισιμότητα της εφαρμογής της ισονομίας και ισοπολιτείας στην τοπική κοινωνία ανάμεσα στα χριστιανικά και στα μουσουλμανικά θρησκευτικά ήθη.

spartakos neo logo

Η ανακοίνωση του “Σπάρτακου”:

“Με αφορμή τα συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα και κυρίως την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη λειτουργία των ορθόδοξων ναών στη διάρκεια των ημερών του ερχόμενου Πάσχα, πρέπει να σημειώσουμε μία τοπική παράμετρο εξόχως σημαντική.

Καθώς στη Θράκη συζούνε κατά κανόνα αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, είναι πολύ κρίσιμο οι τελευταίες να διατηρηθούν.

Οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού στη θρησκευτική ελευθερία λοιπόν – ακόμη και οι πιο παρανοϊκοί, σαν κι αυτούς των μεγαφώνων – οφείλουν κι αυτοί να ακολουθούν την ίδια τακτική. Μας είναι αδιανόητο ότι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα μικτό χωριό της Ροδόπης λ.χ. θα συνεχίζει να ακούγεται πέντε φορές ημερησίως η μωαμεθανική προσευχή του «εζάν» από τον μιναρέ του τζαμιού (ως κάλεσμα για ναμάζ), αλλά ο χριστιανικός ναός θα μένει βουβός! Ή ότι Επιτάφιος και Ανάσταση θα περιοριστούν εντός του ναού, τόσο δραματουργικά όσο και ηχητικά, αλλά στη διάρκεια του Ραμαζανιού που ξεκινά στις 24/4 θα έχουμε τα μεταμεσονύκτια ταμπούρλα (!) και τα άλλα τελετουργικά του Ισλάμ.

Ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε γενικά εναντίον της χρήσης των μεγαφώνων για τη μετάδοση οποιασδήποτε θρησκευτικής τελετής μέσα σε αστικό χώρο: όποιος ενδιαφέρεται για τη Θεία Λειτουργία μπορεί να συμμετέχει με την προσέλευσή του στον ναό.

Αφού όμως σήμερα με τις έκτακτες συνθήκες αυτό απαγορεύεται, τουλάχιστον ας υπήρχε το δικαίωμα της μακρόθεν ακρόασης για τους πιστούς. Η δικαιολογία για τυχόν προσέλευση των πιστών έξω από τον ναό είναι γελοία γιατί κάλλιστα θα μπορούσε η όποια παρουσία τους να διευθετηθεί με την επιβεβλημένη αποστασιοποίηση ή ακόμη και να απαγορευτεί από την Αστυνομία. Αυτά γενικά, σε επίπεδο χώρας.

Ειδικά όμως στη Θράκη, ξαναλέμε, πρέπει να αποφευχθούν τα αχρείαστα προβλήματα που θα απέρρεαν από μία άνιση μεταχείριση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των σύνοικων στοιχείων. Η κοινή λογική λέει πως, ή όλα τα μεγάφωνα θα λειτουργούν ή κανένα”.