Οι συναντήσεις των παλαιότερων με νυφίτσες στη Ροδόπη, ήταν συχνότατες.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί τόσο – πιθανότατα λόγω έλλειψης βιοτόπων – που η παρατήρησή τους σπανίζει.

Ωστόσο, η έμπειρος φυσιοδίφης συντοπίτης μας, Στέλιος Ισπικούδης, κατάφερε να φωτογραφίσει μία, σήμερα, στην τοποθεσία Παχιά Άμμος της Βιστωνίδας λίμνης στην περιοχή του οικισμού της Σάλπης.

Η νυφίτσα αν αιχμαλωτιστεί σε μικρή ηλικία μπορεί εύκολα να εξημερωθεί και να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι των ποντικών. Στην αρχαία Αθήνα ήταν οικόσιτη, όμως επειδή ως αμυντικό μηχανισμό εκκρίνει ένα δύσοσμο υγρό από τους πρωκτικούς αδένες του, αντικαταστάθηκε με ένα νέο είδος που εισήχθη από την Αίγυπτο, τη γαλή, δηλαδή τη σημερινή γάτα.

Νυφίτσα (wikipedia)

Η νυφίτσα (Mustela nivalis) είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Ικτιδών. Συναντάται στην Ευρώπη, στην Ασία, στη βόρεια Αμερική και στη βόρεια Αφρική, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί και στη Νέα Ζηλανδία.

Ζει σε ποικιλία ενδιαιτημάτων, όπως σε ανοιχτά δάση, λιβάδια, στέπες και ημιερημικές περιοχες. Κατασκευάζει τη φωλιά της σε τρύπες του εδάφους ή σε κοιλότητες δέντρων. Είναι μοναχικό ζώο και δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η τροφή της αποτελείται κατά κανόνα από τρωκτικά, αλλά όταν αυτά σπανίζουν, τρέφεται και με κουνέλια, πουλιά, έντομα, σαύρες, αυγά, κ.ά. Επιτίθεται στα θύματά της δαγκώνοντάς τα με τους ισχυρούς της κυνόδοντες.

Έχει επίμηκες και λεπτό σώμα, μήκους περίπου 20-30 εκατοστών, το οποίο καλύπτεται όλο τον χρόνο από κοντό και απαλό τρίχωμα, καστανού χρώματος στη ράχη και λευκού με καφέ κηλίδες στην κοιλιά. Στους βόρειους πληθυσμούς το τρίχωμα γίνεται τελείως λευκό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το κεφάλι της είναι πεπλατυσμένο και στενό, με μεγάλα μαύρα μάτια, μεγάλα στρογγυλά αυτιά και μακρύ λαιμό. Τα άκρα της είναι κοντά αλλά ρωμαλαία, εφοδιασμένα με αιχμηρά και κοφτερά νύχια. Διαθέτει, δε, πλήρη οδοντοστοιχία με τέσσερις ισχυρούς κυνόδοντες.

Μπορεί να να αναπαράγεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και προτιμά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η κύησή της διαρκεί έξι εβδομάδες και ο αριθμός των μικρών κυμαίνεται από τέσσερα έως οκτώ. Η νυφίτσα αναφέρεται πολλές φορές σε μύθους και λαϊκές παραδόσεις.