• “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ιό να αφήσει τη χώρα μας χωρίς αίμα και τα πολύτιμα παράγωγά του. Οι ασθενείς συνεχίζουν να μας έχουν ανάγκη”.

Με αυτό το σύνθημα, η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, απευθύνουν επείγον κάλεσμα αιμοδοσίας, καθώς η επίδραση του φόβου του πληθυσμού λόγω του κορωνοϊού, προκαλεί σημαντική μείωση των αποθεμάτων αίματος.

Το κάλεσμα απευθύνεται ιδιαιτέρως στους νέους: “Είναι δυνατόν να μείνει η πόλη μας χωρίς αίμα; Τα πανεπιστήμια έκλεισαν, τα σχολεία έκλεισαν, μια βόλτα και στην αιμοδοσία για τους νέους της πόλης μας που έχουν κλείσει τα 18, είναι ο καλύτερο δρόμος για να δείξουν σε όλους μας το καλύτερο παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας!”.

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της μείωσης των αποθεμάτων αίματος, καλώντας αφενός τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσέρχονται στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, αφετέρου τους συλλόγους αιμοδοτών να οργανώσουν εθελοντικές αιμοδοσίες εκτός νοσοκομείων.

Αν δεν προέρχεστε από περιοχή κινδύνου για τον κορωνοϊό, μη σταματάτε την αιμοδοσία!

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

“Η επιδημία από τον νέο κορωνοϊό, με πρώτη εμφάνιση στην Κίνα το Δεκέμβρη του 2019, εξαπλώνεται ταχέως και κρούσματα υπάρχουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Ο κορωνοϊός είναι αναπνευστικός ιός, μεταδιδόμενος με σταγονίδια, και μπορεί να προκαλέσει από κοινό κρυολόγημα μέχρι το σύνδρομο βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας COVID-19. Παρά την ταχεία εξάπλωση, τα περισσότερα περιστατικά παραμένουν ασυμπτωματικά και η νόσος έχει χαμηλή θνητότητα που φθάνει το 2% μεταξύ των νοσούντων. Ωστόσο η ευρεία διάχυση της πληροφορίας αλλά και η διαχείρισή της από τα ΜΜΕ έχει προκαλέσει πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο, με επιπτώσεις στην οικονομία, στη μετακίνηση αγαθών και ατόμων, σε υπηρεσίες και δομές του κράτους, και ως αναμένεται και στην επάρκεια αίματος. Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC), για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών, και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη βόρεια Ιταλία. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών, αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας, καλεί:

  • όλους τους εθελοντές αιμοδότες, να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
  • τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών, να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον WHO.

Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει – Να πολεμήσουμε τον πανικό με σωστή πληροφόρηση – Να είμαστε εκεί για τον άλλον, στα εύκολα και στα δύσκολα”.

SOS: Μειώνονται τα αποθέματα αίματος-Επείγον κάλεσμα αιμοδοσίας!