«Καμπανάκι» για την κατάσταση μεγάλου τμήματος των δημόσιων υποδομών στη χώρα µας, οι οποίες παραμένουν ασυντήρητες ή συντηρούνται αποσπασματικά παρά το γεγονός ότι φτάνουν ή έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας τους, χτύπησε η κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα.

Η έλλειψη συντήρησης, μάλιστα, δεν αφορά µόνο στις γέφυρες αλλά και στα δημόσια κτίρια, όπως επεσήμανε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, ζητώντας τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου έργων υποδομής, το οποίο ήδη προετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά για το θέμα της συντήρησης των υποδομών. ∆εν υπάρχει τακτική συντήρηση. ∆εν υπάρχει προγραμματισμός» είπε. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι το ίδιο συμβαίνει και µε τα δημόσια κτίρια, όπου έχει ελεγχθεί για θέματα ασφαλείας µόνο το 30% περίπου, «και σε αυτά περιλαμβάνονται όχι µόνο γραφεία αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα κτίρια συνάθροισης κοινού».

Περίπου το 80% των υποδομών στη χώρα συμπληρώνει χρόνο µε τον χρόνο το προσδόκιμο ζωής του. «Οι βασικές υποδομές όχι µόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες ’60, ’70 και ’80» εξηγεί στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών, Άρης Χατζηδάκης: «Η 50ετία είναι ο επίσημος χρόνος ζωής των κατασκευών από σκυρόδεμα. Ωστόσο, υπάρχουν υποδομές που εκτός της φυσιολογικής γήρανσης υφίστανται πλήρη αλλαγή φορτίων µε αύξηση της κυκλοφορίας και βαρύτερα οχήματα. Είναι αναγκαίο να οργανωθούν άμεσα επιθεωρήσεις, αφού προηγηθεί µια ιεράρχηση των αναγκών, δεδομένου ότι τα κόστη είναι σημαντικά».

Το υπουργείο Υποδομών καταρτίζει σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό μητρώο υποδομών, ώστε να προχωρήσουν εντατικοί έλεγχοι

Να σημειωθεί ότι η γέφυρα που κατέρρευσε στην Καβάλα είναι η πρώτη που «σπάει» υπό το βάρος φορτίου και όχι από την πίεση πλημμυρικού φαινομένου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των σοβαρών προβλημάτων στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης και περίπου τρεις μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, η κατάρρευση της οποίας παρέσυρε στον θάνατο 43 άτομα.

Ειδικά όσον αφορά στις περίπου 3.000 γέφυρες που υπάρχουν στο δίκτυο των παλαιών εθνικών οδών και του επαρχιακού οδικού δικτύου, σύμφωνα µε την καταγραφή που έχει κάνει η Εγνατία Οδός, εκτιμάται ότι «από την κατασκευή τους και μετά δεν έγιναν συστηματικοί έλεγχοι και δεν συντηρήθηκαν», όπως επισημαίνει στο «Έθνος» ο Παναγιώτης Πανέτσος, δρ πολιτικός μηχανικός και προϊστάμενος ελέγχου και συντήρησης τεχνικών έργων της Εγνατίας.

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη ελέγχου της σημερινής εναπομείνασας ασφάλειάς τους. Χαρακτηριστικό της έλλειψης σχετικών πληροφοριών είναι το γεγονός ότι «για αρκετές από τις γέφυρες αυτές δεν είναι γνωστή η ακριβής θέση τους, ο χρόνος κατασκευής τους και οι διαστάσεις τους, ενώ δεν είναι διαθέσιμες οι μελέτες και το μητρώο κατασκευής τους» σημειώνει ο κ. Πανέτσος.

Πριν από 30-50 χρόνια

Και όλα αυτά την ώρα που οι περισσότερες από αυτές τις γέφυρες έχουν κατασκευαστεί πριν από 30-50 χρόνια και έχουν ήδη διανύσει ένα μεγάλο μέρος του θεωρητικού κύκλου ζωής τους, χωρίς να ελεγχθεί ποτέ η κατάστασή τους και χωρίς να εφαρμοστεί οποιαδήποτε συντήρηση. Για τις 1.100 από αυτές, μάλιστα, η Εγνατία είχε ήδη προετοιμάσει και διεξαγάγει διαγωνισμό ανάθεσης τεσσάρων μελετών οδικής ασφάλειας γεφυρών παλαιών εθνικών και επαρχιακών οδών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, µε αρχικό προϋπολογισμό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου προβλεπόταν ο εντοπισμός, η αποτύπωση της γεωμετρίας, ο οπτικός και ενόργανος έλεγχος, η λήψη δοκιμίων, η αξιολόγηση και η πρόταση έργων συντήρησής τους. Ωστόσο, έως και σήμερα δεν βρέθηκε κονδύλι χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσει η δράση.

Το περασμένο καλοκαίρι η Εγνατία είχε αποστείλει στο υπουργείο Υποδομών πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Γεφυρών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία για τη μελέτη, κατασκευή, τα ευρήματα και τις βλάβες, την αξιολόγηση, τις προτεινόμενες επεμβάσεις αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων ώστε να οργανωθούν και να υλοποιηθούν προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις γέφυρες.

«Από κόσκινο θα περάσουν οι υποδομές» είχε πει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» της 4ης Νοεμβρίου ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης

Στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Γεφυρών, μάλιστα, προτείνεται η δημιουργία ενιαίου εγχειριδίου επιθεωρήσεων, το οποίο θα ισχύει για όλες τις γέφυρες, συμπεριλαµβανομένων αυτών στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, οι οποίες ελέγχονται και συντηρούνται «αλλά ανεξάρτητα, µε διαφορετικά κριτήρια, προδιαγραφές και διαδικασίες για κάθε φορέα διαχείρισης, ιδιώτη ή δημόσιο, ενώ καταγράφονται και τηρούνται σε ξεχωριστά μητρώα», όπως επισημαίνεται.

Από την πλευρά του, και το υπουργείο Υποδομών καταρτίζει ήδη σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό μητρώο υποδομών, το οποίο θα δώσει τα «εργαλεία» για την εκπόνηση εντατικών ελέγχων κάθε κρίσιμης υποδομής στη χώρα. Το Μητρώο «θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες και προβλέψεις για την ασφάλεια, τη συντήρηση και τη λειτουργία κάθε υποδομής.

Με τη λειτουργία αυτού του συστήματος θα μπορεί κάθε δημόσιος φορέας να προγραμματίσει εγκαίρως τη συντήρηση και το κόστος της, να προβλέψει το απαιτούμενο προσωπικό και τις δεξιότητές του και ταυτόχρονα οι αρμόδιοι φορείς θα έχουν το εργαλείο για τον εποπτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την ασφάλεια των υποδομών και των πολιτών. Θα γνωρίζουμε, µε δυο λόγια, όλοι πότε έγινε συντήρηση, πότε πρέπει να γίνει, από ποιους και ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας» είχε πει ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

 Πηγή: Ethnos.gr